JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Ari Vallin: "Kohta aivan sama saako palkkaakaan"

LIIGA / Haastattelu
Ari Vallin oli heti valmis, kun Kärpät kysyi mielenkiintoa palata Ouluun.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Oulun Kärpät sai täksi kaudeksi todellisen yllätyspaluumuuttajan, kun Kärpät julkisti keväällä Ari Vallinin palaavan oululaisseuran riveihin. Kevään 2004 sankari otettiin Oulussa vastaan ristiriitaisin tuntein.

Viime kaudella Tšekin Extraliigassa ja Ruotsin Elitserienissä kiekkoillut Ari Vallin teki paluun liigaan täksi kaudeksi vuoden ulkomaankierroksen jälkeen. Puolustaja neuvotteli keväällä muutaman liigaseuran kanssa, mutta ne keskustelut päättyivät Kärppien yhteydenottoon.

− Kärpistä soittivat ja kysyivät haluaisinko vielä tulla Ouluun ja Kärppiin. Se oli kyllä makea soitto, Vallin muistelee.

− Tänne oli tullut Lasse (Kukkonen) ja kumppanit ja Kärpillä oli puolustavampi rooli tarjolla. En kauan miettinyt. Pari päivää soiton jälkeen kaikki oli jo valmista ja nimet papereissa.

Oulussa mies otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein. Kauden edetessä otteitaan parantanut puolustaja on osoittanut, ettei hankintaa tarvinnut kärppätoimistolla kovin paljon katua. Vallin kuuluu kolmospakkiparin vakiokalustoon. Kuluvasta kaudesta tulee lisäksi melkoisella varmuudella Vallinin tehokkain liigakausi sitten edellisten kärppävuosien.

− Ihan mukavasti olen päässyt pisteille, vaikken ylivoimaa pääsekään pelaamaan. Tekee hyvää pääkopalle, ettei ole koko kausi pelkkää nollaplusnollaa. Tällä kaudella roolini on muutenkin puolustavampi, joten on hyvä, että noinkin paljon pisteitä sieltä saa raavittua, Vallin miettii.

Extraliiga ei mikään pilipalisarja

Osan viime kaudesta Vallin kiekkoili Tšekin Extraliigassa Sparta Prahan joukkueessa. Sarjassa nähdään suomalaisia pelaajia melko harvoin. Entisiä Extraliigan pelaajia nähdään sitten senkin edestä Suomen Liigassa.

"Homma oli aivan käsittämättömän lyhytjännitteistä. Se oli aika uskomaton kokemus"

Sparta Praha organisaationa oli Vallinin mielestä hyvin venäläistyyppinen. KHL-joukkue Lev Praha perustettiin kaupunkiin Vallinin pelatessa Spartassa ja seuroilla oli sama johtoporras. Aika oli kaaosmaista ja ovet kävivät tiuhaan. Lopulta Vallin halusi itse lähteä pois Tšekistä. Puolustajan entinen seura Färjestad oli heti kiinnostunut, joten lähtöpäätös oli lopulta helppo tehdä.

− Kun heti alkuun hävittiin pari peliä, niin puoli joukkuetta vaihtui. Ok, ymmärrän, että Sparta on iso juttu Prahassa ja voittoja pitää tulla, mutta silti se homma oli aivan käsittämättömän lyhytjännitteistä. Se oli aika uskomaton kokemus, Vallin kertaa Prahan aikaansa.

Tšekin Extraliiga ei ole vetovoimaltaan aivan suurimpien eurooppalaisten sarjojen tasolla. Suomalaisia pelaajia sarja ei ole suuremmin kiinnostanut. Vallinin mielestä kyseessä on kuitenkin kohtuullisen hyvä liiga.

− Siellä on todella paljon taitavia pelaajia. Joukkuepelaaminen on täällä paljon tiiviimpää, siellä vähän huidellaan missä sattuu. Yksi vastaan yksi -tilanteet ovat usein vaikeampia kuin täällä, eikä kiekon kanssa voi yhtään höntyillä. Ei se mikään pilipalisarja ole ollenkaan, Vallin sanoo.

Oulussa on nähty viime vuosien aikana kaksi epäonnistunutta tšekkivahvistusta, jotka menestyivät kotimaansa sarjassa kuitenkin hyvin. Michal Vondrka ja David Kveton saivat potkut Kärpistä kesken kauden. Vallinin mielestä yksi asia saattoi tulla molemmille pelaajille melkoisena yllätyksenä Liigassa.

− Täällä paine tulee nopeammin ja aikaa on paljon vähemmän. Ratkaisut pitää tehdä sekunnin murto-osassa.

Sparta Prahan riveissä kiekkoili liuta Kärppien entisiä tšekkivahvistuksia. Joukkueeseen kuuluivat Petr Ton, Michal Broš sekä oululaisten ikisuosikki Petr Tenkrat. Vallinin mukaan entisillä Kärpillä luistin liikkuu vielä mukavasti.

− Tenkrat ja Ton tekivät hirveästi pisteitä. Bros oli pitkän aikaa loukkaantuneena, mutta hänkin oli tehokas palattuaan. Pojilla liikkuu luistin vielä vanhoilla päivilläkin hyvin. Ei ehkä ihan niin terävästi, kuin täällä aikoinaan, mutta siihen sarjaan he ovat hyviä jätkiä vielä, Vallin kehaisee.

Ura jatkuu

Oulussa Vallin kiekkoili edellisen kerran kaudella 2005-2006. Kausi on edelleen puolustajan uran tehokkain pisteiden valossa. Tuon kauden jälkeen Vallin ehti nähdä viisi eri sarjaa viidessä eri maassa ennen paluuta Kärppiin.

Vallin näkee tämän päivän Kärpissä paljon samaa 2000-luvun puolivälin Kärppiin nähden.

"Joka hetkestä pitää nauttia, tämä on niin makeaa hommaa"

− Silloin oli hyviä ulkomaalaisia, kuten nytkin. Silloin oli hyviä nuoria jätkiä, kuten Jussi Jokinen, Janne Pesonen ja Mika Pyörälä. Nyt sitä samaa voimaa näkyy esimerkiksi Joonas Kemppaisessa, Joonas Donskoissa ja meidän nuorissa pakeissa.

− Se voima tulee sieltä omista kasvateista kuitenkin. Kun niitä on, niin joukkue menestyy. Näin minä sen näen. Niin oli silloin aikoinaan, kun pelasin täällä ja niin vaikuttaa olevan myös nyt. Näissä kahden eri aikakauden joukkueissa on paljon samoja piirteitä, Vallin analysoi.

Kokenut Vallin on jo 35-vuotias, eikä uran päätepiste häämötä enää kovin kaukana horisontissa. Vielä ei ole kuitenkaan aika paketoida pelaajauraa. Se tuntuu tässä vaiheessa vielä liian vaikealta asialta.

− Jos tämä näin kulkee, eikä keväällä mitään ihmeitä tapahdu, niin ura jatkuu. Into on vielä niin kova pelaamiseen. Kohta on aivan sama saako tästä palkkaakaan enää! Tämä on vaan niin... Vallin sanoo ja hiljentyy hetkeksi ennen kuin jatkaa:

− Tästä lajista oppii nauttimaan sitä enemmän mitä vanhemmaksi tulet. Sitä pitää nuoremmille aina toitottaa, sillä se ura kumminkin hujahtaa niin nopeasti ohi. Sitä minullekin nuorena sanottiin ja ajattelin, että ei se nyt niin nopeasti mene, mutta kyllä se vaan menee! Joka hetkestä pitää nauttia, tämä on niin makeaa hommaa.

Olipa pelaaja nuori tulokas tai kokenut veteraani, kuten Vallin, tavoitteita on aina. Vallinin kohdalla ne pyörivät tiukasti joukkueen menestyksen ympärillä. Mutta yksi henkilökohtainen tavoite löytyy myös.

– En edes muista, koska olen tehnyt viimeksi maalin pääsarjatasolla. Jos loppukauden aikana yhden tekisin, Vallin päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle