TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

Aravirta: ”Paras pelaa”

LIIGA / Haastattelu
Kärpät julkaisi maanantaina lopullisesti Johan Backlundin loppukauden sopimuksen. Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli tyytyväinen, että mies saatiin Kärppien veräjänvartijaksi ja päävalmentajan mukaan kolmen maalivahdin läsnäolo luo positiivisen kilpailutilanteen.

Kärpät julkaisi tänään Johan Backlundin siirron Kärppiin sekä Oscar Eklundin ja Ville Pokan jatkosopimukset. Kaikki nämä ovat päävalmentaja Hannu Aravirran mielestä positiivisia asioita niin oululaisyleisölle kuin joukkueen kevättä ajatellen.

− Erittäin positiiviset fiilikset näistä sopimuksista. Mun mielestä kaikkien oululaisten jääkiekkoihmisten pitäisi olla erittäin hyvällä mielellä näistä tiedoista. (Johan) Backlund tulee tuomaan kokemusta ja laajuutta meidän maalivahtiosastolle, se on kuitenkin tärkein osasto, kun ruvetaan joukkuetta rakentamaan. Se osasto ratkaisee keväällä asioita, koska jokainen muistaa, miten isoissa rooleissa kevään mestaruuksissa maalivahdit ovat olleet.

Maalivahtiasioissa Oulussa on käyty paljon keskustelua kauden aikana. Iiro Tarkin lähdettyä NHL:ään nousi Ville Hostikka ykkösmaalivahdiksi. Backlundin hankinnan voisi tulkita epäluottamuslauseeksi Hostikkaa kohtaan, mutta päävalmentaja Aravirta valoitti asian totuuden.

− Syksyllä tehtiin Hostikan kanssa sopimus ajatuksella, että hän on toinen pelaava maalivahti. Sopimuksessa sovittiin se, että ilman loukkaantumisia sun muita taataan se, että Hostikka pelaa vähintään 15 peliä.

− Silloin tehtiin myös Tarkin kanssa sopimus, mutta hän sai mahdollisuuden Anaheimin organisaatiossa. Olin jo ennen Tarkin lähtöä ilmoittanut Hostikalle sen, että ei missään nimessä tulla väkisin hankkimaan ketään, vaan aika näyttää mitä tapahtuu.


Aravirran suojattien maalivahtitilanne on ollut mielenkiintoinen kauden mittaan.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Jo alkusyksystä alkoi kova keskustelu siitä, aikooko Kärpät hankkia uuden maalivahdin joukkueeseen. Spekulaatioissa liikkui monia nimiä, mutta Kärpät ei lähtenyt hätiköimään.

− Meille tarjottiin kesällä eri nimiä, jotka ovat jo mediassa olleet, koska agentit tiesivät, että meiltä on maalivahti lähtenyt. Me olimme ihan viileitä ja rauhallisia ja luotimme näihin kahteen veskariin ja luotetaan vielä enemmän tällä hetkellä, mitä luotettiin kesällä.

Backlundin hankinnan myötä Kärpillä on tällä hetkellä kolme maalivahtia. Aravirta on käynyt keskusteluja molempien maalivahtien kanssa uudesta tilanteesta.

− Kyllä ne keskustelut on käyty silloin kun tämä uutinen lävähti tarjolle. Perjantaina kun aamukoneella tultiin tänne, niin otettiin maalivahdit keskusteluun ja sen jälkeen ollaan vielä yksityisesti puhuttu sekä Hostikan että Karhusen kanssa. Pojat tietävät, että yksi kaveri lisää tappelee peliajasta. Tämä on vain ammattiurheilua.

Suhtautuminen on ollut hyvin kaksinaista. Hostikka itse totesi lauantaina tilanteen olevan hankala ja Aravirta myöntääkin, että tilanne voi aiheuttaa eri fiiliksiä. Tilanteen hyväksyminen on kuitenkin vain ammattiasenteesta kiinni.

− Varmasti ovat suhtautuneet ammattimaisesti, mutta voin kuvitella, että siellä on kaikenlaisia tunteita, varsinkin, kun molemmat ovat pelanneet niin hyvin. Olen selvittänyt kokonaistilanteen heille, sen mikä tällä hetkellä on ja miten he sen ymmärtävät, ja miten he sen hyväksyvät riippuu heidän pääkopistaan. En voi itse enempää tehdä kuin informoida heitä.

Ei hätiköintiä

Kärpät sai tietää Backlundista jo aikaisessa vaiheessa, mutta asiat lähtivät rullaamaan vasta joulukuun ja tammikuun puolella.

− Ensimmäinen yhteydenotto tässä tapauksessa tapahtui Ilkka Sinisalon toimesta ensimmäisessä Pelicans-pelissä Lahdessa, jolloin hän sanoi, että nimi Johan Backlund saattaa nousta esille Euroopan jääkiekkokartalle jossain vaiheessa. Sen jälkeen oltiin pari kuukautta hiljaa ja eikä ollut minkäänlaisia yhteydenottoja, kunnes ennen joulua tai joulutauolla rupesivat asiat konkretisoitumaan ja loppujen lopuksi asioissa tapahtui nopea eteneminen vuoden vaihteessa.

Backlundin sopimuspaperit kirjoitettiin tammikuun alussa, jonka jälkeen tieto miehen siirrosta Kärppiin levisi Philadelphia Flyersin twitter-tilin kautta. Aravirta olikin hieman pahoillaan siitä, että asian tiedottaminen meni mönkään.

− Lopulliset paperit allekirjoitettiin neljäs päivä ja se, että se uutinen tuli vähän nolosti julki. Jokainen voi miettiä sitä, että miten me mitään tehdään, kun ollaan matkalla Turkuun ja peli on tulossa siinä. Ei myöskään paljoa pystytty joukkuetta informoimaan tuosta uutisesta. Tälläistä tämä nykyajan informoiminen ja tekniikka on ja oltiin vähän sinisilmäisiä ja odoteltiin maanantaihin asti.

Rauhallisesti ja kilpaillen eteenpäin

Aravirta on iloinen Backlundin saamisesta ja valmennusjohdossa aiotaan olla rauhallisia miehen sisääntulon kanssa.

− Ollaan erittäin tyytyväisiä, että Johan valitsi meidät. Suunnitteilla on, että Johan pelaa viikonloppuna, mutta katsotaan rauhassa tämä viikko. Ei lähde mukaan nyt Hämeenlinnaan, vaan jää tänne harjoittelemaan ja totuttelemaan aikaeroon.

Backlundin hankinta voi vaikuttaa kummalliselta, sillä mies on pelannut vain kaksi ottelua kauden mittaan. Aravirta ei halua lähteä mukaan uhkakuvien luomiseen, vaan odottaa Backlundilta samoja näyttöjä, mitä mieheltä on aiemmin nähty.

− Aika näyttää, että mitä siitä tulee. En halua tässä uhota tai hakata mitään kiveen. Hän on kuitenkin kokenut ja on pelannut paljon huippukausia Elitserienissä, valittu siellä tähdistökentällisiin, ollut MM-kisoissa mukana ja oli NHL:nkin puolella pelaamassa ja vahvasti tunkemassa jalkaa siellä ovien väliin, kunnes loukkaantui. Sen loukkaantumisen jälkeen hän ei ole sellaista täysosumakautta pelannut.

Backlundilla on loukkaantumisia alla, mutta tällä hetkellä Aravirran mukaan mies on terve. Muita haasteita ovat muut maalivahdit, Hostikka ja Karhunen, jotka lähtevät rakentamaan ylle kovan kilpailutilanteen. Aravirran mielestä tilanne on kuitenkin hyvä.

− Kilpailu on kovaa, meillä on kaksi osakkeitaan syksyn aikana nostanutta maalivahtia kilpailemassa päivittäin siitä tulevan pelin jääajasta, paras pelaa ja aika näyttää, kevät näyttää, enkä halua olla ennustajaeukko, että kuka viimeisen pelin pelaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle