JYP - IFK
KOO - SPO
PEL - TPS
SAI - TAP
BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Anttoni Honka ihastuttaa − "Ei hän ole tuolla ottamassa mitään sääliminuutteja, vaan tekemässä tulosta"

LIIGA / Haastattelu
Honka on vakuuttanut kiekkoyleisön debyyttikaudellaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Jyväskylässä kypsyy jälleen yksi suomalaisen kiekon uusista puolustajalupauksista. Anttoni Honka on tullut ryminällä sisään liigakaukaloihin. Jatkoaika haastatteli nuorukaista JYPin ja Lukon ottelun jälkimainingeissa.

Anttoni Honka on jyväskyläläisen puolustajatehtaan tuorein kasvatti. Vuonna 2000-syntynyt nuorukainen on yllättänyt kaikki, mukaan lukien jopa itsensä, vahvoilla otteillaan JYPin paidassa.

Mikään vieras nimi tämä ei kuitenkaan Jyväskylässä ole. Anttoni on Hongan veljeksistä nuorin. Veljessarjan kolme muuta, Valtteri, Aleksi ja Julius ovat myös keränneet kiekko-oppinsa Jyväskylästä.

Liigadebyytti tuli 17. lokakuuta SaiPaa vastaan, ja sen jälkeen otteluita liigassa on kertynyt tilille 13 kappaletta. Liigan ohella kausi on vierähtänyt Nuorten Liigan ja Mestiksen puolella.

Joulukuussa liigaotteluita kertyi tilille vain yksi, mutta tammikuussa peliaikaa on taas kertynyt. Honka pelasi tiistaina Lukkoa vastaan ehkä kauden parhaan ottelunsa, ja oli selvästi isäntien laadukkain pakki kiekollisesti.

Esitykset ovat vakuuttaneet myös JYPin päävalmentaja Marko Virtasen.

− Kaveri on 17 vuotta vanha ja tuo meille jo nyt sitä kiekollista pelaamista, mikä meiltä ehkä puuttuu. Se on hänen erikoisominaisuus, ja hän pystyy sillä oikeasti auttamaan joukkuetta. Ei hän ole tuolla ottamassa mitään sääliminuutteja, vaan on tekemässä tulosta.

Myös Mestis-kokemusta on kertynyt KeuPan riveissä.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net

Tulokaskausi liigassa on ollut tilastojenkin valoissa vakuuttava. Vaikka jääaikaa on kertynyt vain 11 minuuttia ottelua kohden, Honka on tehnyt 14 ottelussa komeat kahdeksan tehopistettä, ja tehotilastokin on samaiset kahdeksan pykälää plussan puolella.

Vaikka osa jyväskyläläisyleisöstä vaatii Hongalle vielä lisää vastuuta, nuorukaisella itsellään ei ole vielä mikään kiire. 

− En odottanut, että olisin päässyt edes näin paljoa pelaamaan. Ennen kautta oli puhetta, että pari peliä tulee. Nyt on tullut enemmän, ja maistuuhan se, hymyili Honka. 

Omien vahvuuksien kautta

Erittäin hyvä luistelu ja peliäly mahdollistavat omien vahvuuksien kautta pelaamisen liigassa alle 18-vuotiaana, vaikka fysiikka ei vielä miesten pelien tasoilla olekaan. Liike auttaa pääsemään pois ahtaista väleistä, eikä pienikokoinen puolustaja ole joutunut ottaaman vastaan isoja taklauksia.

− Ei sitä liikoja varo. Ehkä on oppinut jo, ja itse tajuaa ja tiedostaa että sieltä pääsee alta pois, kun käyttää viekkautta, Honka virnistää.

Honka lukee hyvin peliä ja tekee välillä pienellä riskilläkin nousuja hyökkäyksiin. Onko esimerkiksi Liigan, Mestiksen ja Nuorten Liigan välillä omaa pelaamistaan joutunut muokkaamaan?

− Tavallaan riskejä pitää välttää Liigassa enemmän, täällä niistä rokotetaan. Mestiksessä on ollut hyvä paikka itselle, on päässyt pelaamaan miehiä vastaan ja saanut pelata paljon.

JYPin liigajoukkue on erittäin kokenut, ja ainakaan hyvistä mentoreista kehittyminen ei varmasti jää kiinni. Esimerkiksi Mikko Mäenpää on kiekollisena, maailmaa nähneenä puolustajana varmasti hyvä esikuva Hongalle.

− Pieniä tipsejä kaikki kokeneemmat heittää, mutta sanovat että pelaa vain omaa peliä rohkeasti. Sillä tavalla maailmallakin on pärjätty.

Otteet myös tilastojen takana ovat olleet lupaavia. Honka on perinteisen kiekollisen puolustajan prototyyppi, ja hänessä on paljon samaa kuin isoveljessään Juliuksessa, joka pelaa NHL:ssä Dallas Starsin riveissä.

Anttoni on varauskelpoinen vasta vuoden 2019 varaustilaisuudessa, koska hän on syntynyt lokakuussa. Siksi korkeaa varausvuoroa onkin helppoa povata. Tavoitteet ovat rapakon takana tulevaisuudessa, ja esimerkiksi Julius on omalta osaltaan siinä myös auttamassa.

− Ollaan paljon viesteissä keskenään ja seurataan toisiemme pelejä. Siellä ne omat tavoitteet ja unelmat on, ja häneltä voi ottaa oppia, Honka päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle