TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

Antti Ylönen - Limingan lahja pohjoissuomalaiselle kiekkoilulle

MESTIS / Haastattelu
Kajaanin Hokin puolustaja Antti Ylönen, 21, kuuluu linnapaitojen puolustuksen suurimpiin tulevaisuuden lupauksiin. Hyvin liikkuva pienikokoinen puolustaja tähyääkin tulevaisuudessa liigajäille. Kärppien kivikovassa alakerrassakin tällä kaudella pelannut Ylönen yrittää ennen liigapaikkansa vakiinnuttamista auttaa Hokin Mestiksen mitalipeleihin.

- 5-vuotiaana aloitin Limingan Kiekon F-junnuissa. Sitä kautta se lähti liikenteeseen. Selkeää muistikuvaa ei noista ajoista ole, mutta varmaan isä vei harjoituksiin omasta halustani. Limingassa pelasin vanhempiin D-junnuihin asti, jolloin joukkue yhdistettiin Kiekko-Kettujen kanssa Laser HT:ksi, syksyllä 22 vuotta täyttävä Ylönen kertaa uransa alkuvaiheita.

- Yhdistämisellä haettiin kilpailukykyisempää joukkuetta. Laserissa pelasimme C:n SM-sarjaa, mutta emme päässeet jatkoon alkulohkosta. Siinä vaiheessa siirryin sitten Kärppiin puolessa välin kautta, Ylönen jatkaa.

Kärpissä Ylönen pääsi maistamaan menestystä keväällä 2000, jolloin oululaisjoukkue kukisti TPS:n B-nuorten SM-finaalissa voitoin 3-1. Myöhempiin Kärppä-junioreissa vietettyihin kausiin mahtui myös vastuuta kapteenin tehtävien muodossa.

- Kärppien riveissä voitimme B-junnujen SM-kultaa. Se on tähänastisen urani paras saavutus yhdessä liigajoukkueessa mukana olon kanssa. Vanhemmassa B:ssä olin vähän aikaa kapteenina, samoin koko viime kauden A:ssa.

Hyvä alkusyksy Oulussa

Viime kaudella yhdessä Kärppien runkosarjaottelussa joukkueen kokoonpanoon mahtunut Ylönen aloitti kuluvan kauden hallitsevan mestarin takalinjoilla. Pienikokoiselle puolustajalle kertyi alkusyksystä 16 liigaottelua Kärppien paidassa.

- Kausi lähti ihan hyvin käyntiin, sain peliaikaa kun siellä oli pari loukkaantumista. Sen jälkeen joukkueeseen hankittiin uusia miehiä ja kun loukkaantumisestaan toipunut Mikkolan Ilkka palasi takaisin, peliaika siellä väheni ja oli mukava tulla tänne pelaamaan, Ylönen kertoo.

NHL:n työsulkuvahvistukset Janne Niinimaa ja Josef Boumedienne ovat tällä kaudella entuudestaan nostaneet oululaispuolustuksen kovaa tasoa. Ylönen arvostaakin pikkupetojen alakerran valtakunnan terävimpään kärkeen.

- Kyllähän Kärppien puolustus on liigan parhaita tänäkin vuonna. Tällä hetkellä alakerta on tosi kova eivätkä kaikki mahdu siinä pelaamaan.

Kajaaniin Ylösen tie vei hieman marraskuun puolivälin jälkeen. Siitä lähtien mies on vahvistanut linnapaitojen alakertaa. Hokissa pelaamisestaan Ylönen sopi jo viime keväänä.

- Tehtiin Kärppien kanssa yhtä aikaa Hokkiin ja Kärppiin oleva sopimus. Jos siellä ei saa peliaikaa niin sitten tänne. Alkukaudesta onnistuin ihan hyvin ja siellä meni pidempään. Täällä ollaan sitten oltu sen jälkeen.

- Täällä on ollut mukavaa kun on saanut niin paljon peliaikaa kaikissa tilanteissa, ylivoimalla ja alivoimalla. Se kehittää enemmän, sillä pelien ja pelaamisen kautta kehittyy, Ylönen jatkaa.

Mestiskin on hyvä sarja

Marraskuussa ensimmäiset luistimenpiirtonsa Mestis-jäille vetänyt Ylönen pitää sarjaa hyvätasoisena.

- Mestiksen taso on aika kova tällä hetkellä ja NHL-työsulku nostaa sitä entisestään. Joillakin on NHL-pelaajia ja liigassa ei ole niin montaa paikkaa auki. Täällä pelaa tällä kaudella lähes joukkueessa kuin joukkueessa pelaajia, jotka mahtuisivat normaalisti liigaankin. Taso on hyvä.

Kauden aikana sekä SM-liigaa että Mestistä tahkonneen Ylösen on helppo kertoa sarjojen eroista.

- Vauhti ja tilannenopeus ovat liigassa kovempia. Tempo on kova ja tilanteet tulevat pikkuisen nopeammin siellä ja koko ajan on kaveri niskassa. Liigassa on myös enemmän taitoa, joten pelaajat osaavat senkin takia pelata tilanteet nopeammin.

- Taktisella puolella liigassa pelataan kurinalaisemmin kuin Mestiksessä. Ja fyysinen peli on siellä isommassa roolissa kuin täällä, Ylönen jatkaa.

Liigan fyysisempi pelityylikään ei kauhistuta pienikokoista puolustajaa. 173-senttinen ja 84-kiloinen Ylönen tosin kertoo pelinsä rakentuvan eri tavalla kuin suurempikokoisten pelimiesten.

- Hirveää eroa siinä ei varmaan ole, tilanteisiin pitää vaan mennä eri lailla. Oma peli rakentuu eri tavalla kun on pienempi, silloin pitää olla liikkuvampi ja vikkelämpi. Hirveitä pommeja en tosin hae kun ei ehkä fysiikka riitä.

Ylösen fysiikka on kuitenkin kestänyt kiekkoilun aiheuttamat rasitukset suhteellisen hyvin, sillä suurempia loukkaantumisia mies ei ole pelaajaurallaan kohdannut.

- Pari kertaa on pohjelihas repeytynyt ja kerran on ollut pieni olkapäävamma. Pitää koputtaa puuta (koputtaa pöydän pintaa), kun on selvinnyt niin vähillä vammoilla. Mitään pahempia ei ole koskaan ollut ja nekin ovat tulleet aika hyvillä aikaväleillä.

Pohjoissuomalainen yhteistyö Ylösen mieleen

Hokin ja Kärppien tekemä pohjoissuomalainen kiekkoyhteistyö mahdollistaa nuorten, Kärpissä vielä ilman pelipaikkaa jäävien oululaislupausten pelaamisen Mestiksessä Hokin riveissä. Vastaavasti Kajaanissa onnistumalla on tie auki maan huipputasolle Kärppien paidassa. Ylönen pitää seurojen tekemää yhteistyötä hyvänä asiana.

- Kyllähän se tosi hyvä juttu on. Jos siellä ei saa peliaikaa, pääsee tänne pelaamaan ja kehittymään. Se on tosi hyvä vaihtoehto ja kuvio myös molempien seurojen kannalta.

Seurojen harjoitukset ovat poikenneet toisistaan. Oulussa toiminta on luonnollisesti Hokin harjoituksia ammattimaisempaa.

- Totta kai harjoittelu Oulussa on ammattimaisempaa, sarjatasossa on sen verran eroa. Siellä kaikki ovat ammattilaisia, joten valmentajat pystyvät paremmin suunnittelemaan ja toteuttamaan harjoituksia kun kaikki ovat mukana joka kerta. Täällä harjoitukset keskittyvät enemmän iltatreeneihin, kun töissä ja koulussa on niin paljon porukkaa.

Ylönen on tyytyväinen Hokin harjoitteluun ja uskoo sen olevan sarjan kärkitasoa.

- Täällä harjoitukset ovat varmaan sarjan parhaasta päästä. KalPa harjoittelee varmaan samalla tasolla jos ei paremminkin. Ihan tyytyväinen olen treenaukseen täällä, tosin hallilla voisi olla vähän parempi punttisali.

Toista kauttaan Hokkia luotsaava tshekkivalmentaja Vladimir Kolek kerää kehuja kajaanilaisjoukkueen pelaajilta. Ylönenkään ei tee tässä asiassa poikkeusta.

- Kyllähän se tosi hyvä valmentaja on. Pelaajaystävällinen ja ajattelee aina pelaajien kautta ja pelaajien parasta.

Liike vahvuutena, fyysinen peli heikkoutena

Kärppien kausikirjan mukaan hyvin luisteleva ”Upi” ei ole suuri kooltaan, mutta iso sydämeltään ja luonteeltaan - periksi ei anneta. Mitä ominaisuuksia mies itse pitää vahvuuksinaan?

- Liike ja sijoittuvuus. Sillä sitä on yrittäny mennä.

Entä heikkoudet?

- Kyllähän se on fyysinen peli. Ja laukaus, sitä pitää kehittää vielä. Se ei ole vielä vanhan kämppiksen eli Palomäen Mikon tasolla.

Ylösen liikettä on testattu tällä kaudella puolustustehtävien lisäksi myös laitahyökkääjän paikalla. Joulutauolla mies hyökkäsi Kärppiä vastaan pelatussa harjoitusottelussa Hannu Karrun johtamassa nelosketjussa, jonka toisella laidalla pelasi myös puolustaja Veli-Antti Leinosen hoitaessa hyökkääjän tehtäviä.

Hyökkääjän työt eivät päättyneet Ylöseltä harjoitusotteluun vaan mies hyökkäsi tammikuun alkupuolella Vaasassa pelatussa Sport-ottelussa Hokin nelosketjussa Karrun ja Markus Haverisen kanssa. Miehen itsensä mukaan laitahyökkääjän paikka ei ole se kaikkein luontevin.

- Olihan sitä melko hukassa laitahyökkääjien kurveissa, ei se ihan luontevaa peliä ollut. Laukauksissa ja muissa oli hakemista, mutta ihan hyvin siinä pystyy kuitenkin tuuraamaan. Pari peliä luonnistuu, mutta aineksia ei ihan vielä ole ykkösketjun pelinpyörittäjäksi.

Aivan outo pelipaikka ei laitahyökkääjän tonttikaan Ylöselle ole, sillä kokemusta paikalta on aiemmilta pelivuosilta.

- Nuoremmissa C-junioreissa pelasin puoli kautta hyökkääjänä. Lisäksi joka vuosi on ollut pikkuisia parin pelin tuurauspätkiä, yleensä harjoitusotteluissa. Hyökkääjänä pelaaminen tuo erilaista näkökulmaa ja vaihtelua sekä kehittää puolustuspään pelaamista. Siinä näkee myös asioita laajemmalta kantilta, Ylönen kertoo.

Mitalipelien karkaaminen olisi pettymys

Kevään ratkaisupeleihin Ylönen lähtee kuitenkin omalta tutulta puolustajan paikalta. Hokki pelasi vielä tammikuun ajan kuudella puolustajalla, mutta siirtyi helmikuussa seitsemän puolustajan säännölliseen kiertoon. Sekä aikaisempi että nykyinen käytäntö sopii Ylöselle.

- Ei niissä suuria eroja ole. Nyt pelataan seitsemän puolustajan tasaisella kierrolla, mutta molemmat sopivat hyvin.

Hienon kauden pelannut Hokki pitää Mestiksen kolmospaikkaa turvallisen tuntuisesti hallussaan. Joukkue hakee hienolle kaudelleen kruunua pudotuspeleistä, joissa menestymiseen Ylönen uskoo tosissaan.

- Kyllähän meillä hyvät mahdollisuudet on. Joukkue on tosi kova, mutta pleijarit on aina pleijarit ja siellä voi tapahtua mitä vain. Tavoitteena on, että pidemmälle mennään kuin viime vuonna ja olen tosi pettynyt, jos tavoite ei täyty.

Pidemmälle meno tietäisi Hokille paikkaa mitalipeleihin, sillä kahdella aiemmalla Mestis-kaudellaan joukkueen tie on noussut pystyyn puolivälierävaiheessa. Mitkä ovat Ylösen mielestä pahimmat vastustajat kevään tosipeleissä?

- Jukurit. KalPa on tosi kova, mutta sitä vastaan on mukavampi pelata, ne pelaavat semmoista kiekkoa josta tykkään. Kai siellä kaikki muutkin joukkueet ovat kovia. Tiukkoja vääntöjä on tulossa, Ylönen uskoo.

SM-liigan portteja ollaan avaamassa kuluvan kauden päätteeksi Mestiksen mestareille, mikäli joukkue täyttää liigan asettamat vaatimukset. Kauden aikana on käyty keskusteluja sekä suljetun että avoimen sarjan puolesta. Ylösen mielipide asiaan on diplomaattinen.

- Kummassakin on varmaan hyvät ja huonot puolensa. Onneksi ei ole mun päätäntävallassa oleva asia. Kyllä kai ne on molemmat toimivia ratkaisuja. Ruottissa on vissiin ihan hyvin toiminu avoin liiga.

On liiga tämän kauden jälkeen avoin tai suljettu, Ylösen tavoitteet tulevaisuudelle ovat kirkkaat.

- Liigapaikka on ykköstavoite. Ja Kärpät tällä hetkellä ykkösvaihtoehto.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös