IFK - LUK
HPK - SAI
ILV - KÄR
ÄSS - JUK
OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Antti Pusa – Rautaa rajan takaa

MESTIS / Haastattelu
TuTon pelillisesti hyvin sujuneen syyskauden positiivisimpia yllättäjiä on ollut tulokashyökkääjä Antti Pusa. Illasta toiseen hyvällä asenteella pelaava Pusa on raivannut tiensä TuTon vakiokokoonpanoon.

Mestis-pelit eivät kuitenkaan olleet Antti Pusan tämän kauden päätavoite, vaan tärkeimpänä motiivina TuToon siirtymisessä oli nostaa A-juniorit SM-sarjaan ja päästä pelaamaan veljen kanssa samassa joukkueessa.

Pusa löi kuitenkin itsensä viime elokuussa kerralla läpi turkulaiseen kiekkoelämään. Tapahtumapaikkana oli Kupittaan jäähalli ja otteluna paikallisderby TuTon ja TPS:n välillä. Ottelussa Pusa teki maalin läpiajosta rystyllä yläpesään, nahisteli muutaman kerran kookkaampien vastustajien kanssa ja oli kaiken lisäksi Lee Sweattin ulosajoon johtaneen taklauksen kohteena.

Monet kysyivät, kuka on tämä taitava ja tulisieluinen tutolainen. Pusan ennakkoluulottomat peliesitykset ovat syksyn aikana herättäneet huomiota kaikilla Mestis-paikkakunnilla. Jatkoaika päätti joulutauolla hakea vastaukset kysymyksiin Pusalta itseltään.

Karjalan poikii

Päivisin Turun Vasaramäen koulussa talonmiehenä työskentelevä 19-vuotias Antti Pusa erottuu TuTon pelaajalistasta ensimmäiseksi syntymäpaikkansa, Käppäselän ansiosta. Urheilukanavan Mestis-lähetyksissäkin huomiota saanut Käppäselkä sijaitsee Kontupohjan piirissä Karjalan tasavallassa Venäjällä.

– Joo, siellä se on Venäjällä ja periaatteessa vähän niin kuin Karjalassa. Äidin sukujuuret on ihan Suomessa, mutta isän sukujuuret ulottuvat Valko-Venäjälle asti, Pusa taustoittaa.

Nuori hyökkääjä ei kuitenkaan saanut kiekko-oppejaan itärajan tuolla puolen, eikä vielä Rovaniemelläkään, jonne Pusan perhe muutti Antin ollessa 5-vuotias. Kiekkoilija hänestä tuli vasta Turussa.

– Turkuun muutimme, kun olin 8-vuotias ja kiekkoilun aloitin Turun Kisa-Veikoissa Varissuon jäähallissa, muistelee ensimmäisiä luistimenvetojaan legendaarisessa maanalaisessa jäähallissa uransa aloittanut Pusa.

Juniorivuotensa lähes kokonaan Turun Palloseurassa pelanneelle Pusalle ei vanhoja juniorijoukkuekavereita nyky-TuTosta löydy, mutta yksi pitkäaikainen ystävä kylläkin.

Anton Kokkosen kanssa ollaan ekaluokasta lähtien oltu kavereita. Ei mulla mistään jääkiekkopiireistä kavereita ole oikeastaan ikinä ollutkaan, mutta Antonin kanssa ollaan pyöritty yhdessä joka paikassa ihan pienestä pitäen, Pusa kuvailee.

– Samassa joukkueessa ei olla ennen pelattu yhdessä, kun Anton on aina ollut TuTossa ja minä Tepsissä. Nyt kun ollaan samassa joukkueessa tulee oltua aika paljon tekemisissä keskenämme.

Treenien kautta Mestikseen

Vuoden ikäerostaan huolimatta Pusan veljekset eivät ennen viime syksyä olleet koskaan aikaisemmin pelanneet samassa joukkueessa. Niinpä TuTon A-junioreiden valmentajan Teemu Kettusen soittoon oli helppo vastata myöntävästi, Kettusen pyytäessä vanhempaa Pusaa TuTon A-junnuihin, jonne myös nuorempi veli Heikki oli TuTon B-junioreista nostettu.

– Ajatuksena oli, että nostetaan TuTon A-junnut SM-sarjaan. Ja olihan se kiva päästä pelaamaan veljen kanssa samassa joukkueessa. Siitä tämä koko TuTo-homma oikeastaan lähtikin. Sitten kuitenkin Lehkonen otti meidät molemmat edustusjoukkueen rinkiin treenaamaan kovaa. Ja rahkeet näytti riittävän Mestikseenkin, Pusa muotoilee.

– Harjoitusottelusssa Tepsiä vastaan pelasin ihan hyvin, ja siitä se lähti.

Tämä ”ihan hyvin pelaaminen” tarkoitti käytännössä sitä, että Pusan veljekset olivat elokuisen paikallismittelön näkyvimmät hahmot. Antti teki maalin varsinaisella peliajalla, ja Heikki ratkaisi voiton TuTolle rangaistuslaukauskilpailussa. Vielä keväällä TPS:n A-junioreissa pelanneelle vanhemmalle Pusalle onnistuminen paikallisderbyssä oli makea juttu. Hyvältä maistui myös Mestis-joukkueen harjoitukset edelliseen kauteen verrattuna.

– Mun mielestäni viime kesän treenaaminen oli paljon järkevämpää. Oikeissa paikoissa treenattiin kovaa, niin kuin kuuluukin. Punttia nostettiin, muttei mitenkään liikaa. "Ika" vetää hyviä treenejä. Viime talvena se oli pelkkää punttien nostamista, Pusa pyörittelee.

Jos on eroja harjoituksissa, niin on myös valmentajissa. TPS:n A-nuoria valmensi viime talvena tämän kauden tavoin Mikko Sokka. Erilaisten valmentajapersoonien vertaaminen on kuitenkin vaikeaa.

– "Ika" on omanlaisensa persoona. Harjoituksissa on jotenkin rennompi meininki ja aika paljon treenataan erilaisia pelillisiä asioita. Sokka puolestaan vetää jollain lailla kovempia treenejä, mutta se on aika pitkälti vaan sitä treeniä ja treeniä. Ei niissä kauheasti kuitenkaan eroa ole, Pusa vertailee.

Tehopelaaja

Pusa on tällä kaudella pelannut TuTon kaikki Mestis-ottelut. Sen lisäksi on hän on omien laskujensa mukaan pelannut A-junioreissa harjoitusottelut mukaan lukien 8 ottelua. Junioreiden ja Mestiksen otteluissa ei ole niin suurta eroa, etteikö pelitahtiin tottuisi nopeasti.

– Pelitempo on Mestiksessä nopeampi. Ja kyllähän A-junnuissa on taso vähän vaihtelevampi, mutta junnujen SM-sarjassakin on hyviä pelaajia, siis samanlaisia kuin Mestiksessäkin. Eli kyllä se tempo on suurin ero, Pusa pohtii.

– Itse pelaan varmaan periaatteessa ihan samalla tavalla Mestiksessä kuin junnuissakin.

Alkukauden ketjukokeilujen jälkeen Pusa on löytänyt paikkansa TuTon nelosketjusta Aleksi Sillanpään ja Tommi Vilpun viereltä. Viime kaudella Kajaanin Hokissa Mestiksen mestaruuden voittanut Sillanpää ja pitkän linjan TuTo-duunareihin kuuluva Vilppu saavat Pusalta tunnustusta.

– Viimeistä vieraskiertuetta lukuunottamatta meidän peli on sujunut ihan hyvin. Tykkään pelata heidän kanssaan. Sillanpää on hyvä sentteri, joka jakaa kiekkoa hyvin laitaan. Ihan kivasti on toiminut.

Katsojan silmiin Pusa erottuu taitavana pelaajana, joka vaihdosta toiseen painaa sata lasissa aikaansaaden maalitilanteita omalle joukkueelle ja jäähyjä vastustajalle. Parhaimpina vahvuuksinaan hän itse pitää ketteryyttään ja pientä kokoaan, jonka ansiosta pääsee hyvin pyörimään kulmissa. Suurimpana heikkoutenaan on voiman puute.

– Voimaa on saatava lisää. Etenkin ensi kesänä siihen puoleen on satsattava, Pusa miettii.

Mestiksen tehotilaston kärkipaikan miehittävät TuTon ykkösketjun pelaajat, mutta Antti Pusa löytyy tilaston kahdeksannelta sijalta saldolla +13. Hän on kauden aikana ollut kentällä vain kolme kertaa vastustajan tehdessä maalin. Myös 28 ottelussa nelosketjussa syntyneet pisteet 6+6 ovat hyvä saavutus tulokkaalta. TuTon valmentaja Ismo Lehkonen onkin todennut Pusan olevan Mestiksen tehokkain pelaaja peliaikaan nähden. Pusa on itse suhteellisen tyytyväinen saamaansa peliaikaan.

– No joo, en pelaa ollenkaan yli- tai alivoimaa. Normaalisti meillä neljän ketjun kierto toimii hyvin, mutta jos on paljon erikoistilanteita, jää peliaika vähiin. Kai se oma peli ihan hyvin on mennyt, hän pohtii.

Sarjan kärkipaikalla joulutauolle menneen TuTon syksyyn kokonaisuutenakin Pusa on tyytyväinen.

– Hyvinhän se on mennyt, kun melkein joka peli on voitettu, hän toteaa.

Kuohunta ei vaikuta

TuTon organisaation sisäiset ristiriidat ovat parin viime kuukauden aikana saaneet paljon julkisuutta. Puheenjohtajan Esko Heinosen ja markkinointipäällikön Ville Heinosen poistuminen seurasta ei kuitenkaan ole aiheuttanut paniikkia joukkueen keskuudessa. Myöskään päävalmentajan Ismo Lehkosen ilmoituksen TuTon jättämisestä tämän kauden jälkeen ei anneta häiritä kevätkauden otteluihin valmistautumista.

– Ollaan me niistä joukkueen kesken keskusteltu. Lähteneet henkilöt on kopissa käyneet kertomassa tilanteesta. Kaikki on selvitetty. Ei se kuitenkaan pelaamiseen vaikuta, jos joku toimistolta lähtee. Ei ainakaan tämän kauden pelaamiseen. Tämä kausi mennään näin, mutta ensi kauteen tällä voi olla vaikutusta. Riippuu siitä, miten näihin reagoidaan, Pusa muotoilee.

– Ainakaan mun mielialaan tuollaisilla jutuilla ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Tämän kauden Mestis-tulokkaana Pusa on syksyn aikan päässyt tutustumaan uusiin halleihin ja kiekkopaikkakuntiin. Hallikokemuksista yksi on ollut ylitse muiden.

– LeKin jäähalli on jäänyt mieleen. Se on ihan omaa luokkaansa. Pieni kaukalo ja pukukopitkaan ei ole ihan parhaasta päästä, Pusa virnistää.

TuTon fanitoiminnan aktivoituminen ja Kupittaan otteluiden tunnelman paraneminen on huomattu myös pelaajistossa.

– Hyvä tunnelma on ollut. Yleisöäkin on ollut ihan mukavasti ja faneja paljon. Fanimatkojakin on tehty, joten ihan hyvä meininki, jakaa Pusa kiitosta TuTon kannattajille.

Mestaruus tavoitteena

TuTo lähtee sarjan kärkipaikalta kevätkauteen hyvillä mielin. Syksyn viimeinen vieraskiertue ei kasvattanut pistepottia kuin kahdella pisteellä, mutta joukkue tuntuu Lehkosen toiveiden mukaisesti ottaneen opiksi reissusta.

– Täytyy nollata tilanne ja lähteä kevääseen puhtaalta pöydältä. Viimeiset kolme ottelua olivat aika opettavainen kokemus, ja ollaankin juteltu, että niin ei saa käydä toiste. Etenkin se SaPKo-peli oli meille hyvä opetus. Mikä tahansa joukkue voi voittaa meidät, jollei olla tarkkana. Muuten voi pleijareissa tulla noutaja aikaisin, Pusa muistuttaa.

Henkilökohtaisia tavoitteita jääkiekkouralla tai edes ensi kautta Pusa ei ole vielä miettinyt. Varusmiespalvelus alkaa tammikuussa Säkylässä. Sen vaikutusta pelaamiseen ei tässä vaiheessa vielä ihan tarkkaan tiedä.

– Katsotaan nyt, miten pelit keväällä menee. Armeija tulee kuitenkin vaikuttamaan jotenkin pelaamiseen.

Armeijan jälkeinen aika on vielä hämärän peitossa.

– Vuosi kerrallaan mennään. Katsotaan mitä eteen tulee. Totta kai olisi kiva päästä jossain vaiheessa pelaamaan liigaan. On se mielessä ollut. Ensi kaudella täytyy vielä hankkia lisää voimaa ja painottaa treenaamista. Ensi kausi kuluu varmaan vielä Mestiksessä.

Sitä ennen on kuitenkin tästäkin kaudesta vielä tärkeimmät ottelut jäljellä. Kevään tavoite on selvä.

– Mestiksen mestaruudesta pelataan. Mikä muukaan tässä voi olla tavoitteena? Pakko se on tavoitteeksi laittaa, kun ollaan kärkipaikallakin, Pusa päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle