TAP - LUK
TOR - WSH 2.30
MTL - ARI 2.30
COL - MIN 4.30
VGK - NSH 5.00
ANA - STL 5.00
VAN - CAR 5.30

Antti Laakso – 500 täyttymässä

MESTIS / Haastattelu
FPS-kasvatti Antti Laaksolla on takana kymmenen täyttä kautta 1. divisioonassa ja Mestiksessä. Kun otetaan mukaan pudotuspelit, tällä kaudella rikkoontunee 500:n ottelun raja toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Laakso on nakutellut parhaalla kaudellaan Jukureissa 42 pistettä (24+18) kaudella 2002-03. Samalla kaudella mies valittiin myös Mestiksen kakkostähdistöön. Neljä Mestis-mestaruutta, Suomi-sarjan mestaruus ja kaksi B-maaottelua, siinä osa miehen meriiteistä.

"Aluksi piti pelata Jukureissa vain puoli vuotta..”

Laakson alkukausi meni katsomon puolella ranneoperaation vuoksi. Laakso pelasi viime kauden piikkien voimalla, mutta Marski-cupin jälkeen ranne tulehtui ja se oli pakko operoida. Paluu kaukaloon tapahtui lokakuussa Hokki-pelissä.

- Vanhempana näköjään kestää kauemmin päästä pelirytmiin kiinni. Parissa viime pelissä on jo tuntunut että minusta on jotain hyötyä joukkueelle, Laakso tuumailee.

Laaksolla on menossa jo kahdeksas kausi Jukureissa, joten mies on nähnyt läheltä Mikkelin kiekkoilun nousun. Miehen ensimmäinen kausi Jukureissa oli kaudella 1999-2000. Alunperin Laakson ja Petri Lehtosen piti pelata kyseinen kausi Norjan Stavangerissa, mutta juuri ennen lähtöä joukkue meni konkurssiin. Lehtoselle löytyi pelipaikka Norjasta, mutta Laakso palasi Suomeen.

- Pari viikkoa pyörin kotona ja mietin järkevää vaihtoehtoa. Risto Dufvan tunsin jo Forssan ajoilta ja kysyin, saanko tulla Jukureihin kokeilemaan. Aluksi piti olla vain joulutaukoon saakka, mutta samalla tiellä ollaan yhä, Laakso naurahtaa.

Joulutauolla Laaksolla oli virityksiä muun muassa Ranskaan, mutta tarjous ei saanut miestä innostumaan. Jukureiden taustat tekivät Laaksoon vaikutuksen ja mies jäi Mikkeliin.

- Vaikka pelattiin Suomi-sarjassa, niin tällä oli hyvä olla ja taustat kunnossa, käännettiin iso nappula päälle, mies muistelee.

Kausi päättyi Jukureiden nousuun Mestikseen ja lätkäbuumi Mikkelissä oli melkoinen. Sarjanousu tapahtui SaPKon kustannuksella. Ratkaiseva peli pelattiin Mikkelissä ja halli oli täynnä.

- Muistan kun tulin pelipäivänä aamujäälle niin hallin ovella oli noin 200 metrin jono ihmisiä jonottamassa lippuja, mies muistelee päätään pyöritellen.

- Ekat neljä erää sarjassa oltiin altavastaajia, mutta lopussa vietiin SaPKoa ja ansaittiin nousu, Laakso kertaa.

Jukurit nousi siis Mestikseen ja edessä oli melkoinen menetystarina.

"Tultiin ehkä vähän puskista.."

Jukureiden ensimmäinen kausi Mestiksessä päättyi heti mestaruusjuhliin. Mikkelissä harjoiteltiin todella kovaa ja hommassa oli tekemisen meininki.

- Tultiin ehkä vähän puskista ja päästiin yllättämään muut, sillä kukaan ei tainnut rankata meitä ihan kärkisijoille, mies aprikoi.

- Ristolla oli myös hyvä näkemys harjoittelusta. Lopetettiin turhat kaartelut ja keskityttiin kunnolliseen tekemiseen, mies vertailee.

Myös kaksi seuraavaa kautta päättyi mestaruusjuhliin. Kaudella 2001-02 Jukureilla oli joukkue jota moni pitää Jukureiden historian parhaana. Jari Korhonen, Mikko Liukkonen, Tommi Nikkilä, Lehtonen, Laakso..

Pudotuspeleissä Jukureiden saldo oli murhaava. Jukurit ei hävinnyt yhtään ottelua ja saldona oli 9-0. Ratkaisevassa ottelussa KooKoota vastaan syntyi Jukureiden voimassa oleva yleisöennätys 4357.

Kaudella 2002-2003 Laakso pelasi parhaan kautensa pisteiden valossa, saldona 37 ottelussa 24+18=42. Finaalisarja Vantaata vastaan oli ikimuistoinen. Sarja oli jo Vantaalla kotijoukkueelle katkolla ja Vantaa johti ottelua viime sekunneille, kunnes Pasi Järvinen laukoi Jukurit jatkoajalle. Myös ratkaiseva ottelu Mikkelissä meni jatkoajalle. Lopuksi voittomaalin iski Lehtonen Laakson syötöstä.

- Ikimuistoisin maali niistä missä olen ollut jäällä. Vantaalla oli todella hyvä porukka ja eniten olimme sen kanssa hätää kärsimässä finaalivastustajista, Laakso kertaa.

Laakso teki myös historiaa kauden aikana. Sarjan heittopussia UJK:ta vastaan miehelle merkittiin tehot 4+2 pelissä, joka päättyi Jukureille 10-0. Kyseessä on Jukureiden Mestis-historian yhden ottelun maali- ja piste-ennätys. Haukkoja vastaan mies kirjautti viime kaudella tehot 2+3 pelissä jonka Jukurit voitti 15-3.

- Loppujen lopuksi tuollaiset pelit eivät ole enää edes hauskoja, Laakso kuittaa.

Kolmen mestaruuden jälkeen oli edessä paluu arkeen kaudella 2003-04. Finaalissa KalPa voitti ratkaisevan finaalin Mikkelissä. Jatkoajalla Matti Tiihonen teki elämänsä maalin ja käynnisti KalPan mestaruusjuhlat.

- Pettymys, mutta jos viidestä pelistä voittaa kolme niin ansaitsee mestaruuden, laituri kuittaa.

Kaudella 04-05 Vaasan Sport pudotti Jukurit pronssiotteluun värikkään sarjan jälkeen. Sportin kovat otteet johtivat siihen että Juha Silvander ja Mikko Hakkarainen joutuivat sivuun peleistä. Jukureiden kausi päättyi toistamiseen jatkoaikatappioon, kun pronssiottelussa TuTo kaatoi Jukurit. Laaksolla oli edessään myös outo tilanne kun Petri Lehtonen siirtyi Ranskaan ja Grenobleen. C-junioreista alkaen miehet ovat pelanneet eri seuroissa vain kaksi kautta, eli Lehtosen Norjan ja Ranskan kaudet. Laakso pelasikin tilastojen valossa vaisuimman kautensa Jukureissa.

- Ei tarvitse selitellä, Sport oli parempi ja pudotti meidät finaalista. Pronssipelit ovat mielestäni aivan turhia, Laakso tiivistää kauden.

Viime kaudella Jukurit palasi kultakantaan. Finaalisarjassa Jukurit maksoi Sportille kalavelkoja ja vei mestaruuden voitoin 3-1. Ratkaisevassa finaalissa Laakso viimeisteli tyhjään maaliin 1-4 Pete Suonpään kovasta estelystä huolimatta. Petri Lehtonen palasi Ranskasta Jukureihin ja Laakso sai taas tutun miehen rinnalleen. "Pappaketju" Laakso-Lehtonen-Lasse Kanerva olikin tärkeä osa mestaruusjoukkueessa. Kauden jälkeen Jukureissa päättyi yksi aikakausi kun Risto Dufva vetäytyi valmentajan paikalta.

Uran ensipotkut Forssassa

Laakson ura alkoi Forssassa pojan ollessa noin kuusivuotias. Seurana oli tietysti FPS. Jalkapalloa ja pesäpalloa Laakso ehti myös kokeilla. C-junioreissa rinnalle tuli siis Petri Lehtonen.

- Perinteisesti FPS:n-paidassa aloittelin. Lehi kävi heiluttamassa punaisia värejä aluksi Forssan Alun -paidassa, mutta C-junnuista saakka ollaan pelattu yhdessä. Pesä- ja jalkapalloa kokeilin myös, mutta eivät olleet mun juttu, Laakso kertaa.

Debyytti 1. divisioonassa tapahtui kaudella 1992-93 kun Laakso pääsi haistelemaan ilmapiiriä kahden ottelun verran. Seuraavalla kaudella kertyi tilille myös kaksi ottelua. Timo Tuomen ollessa valmentajana kaudella 95-96 Laakso tunkeutui kokoonpanoon ja kauden jälkeen teholukemat olivat 5+15.

- Timo Sutinen nosti aikoinaan edustukseen ja ekalla kaudella tulivat ne kaksi peliä ja saldona -5, Laakso muistelee nauraen.

- Timo Tuomi sitten laittoi pojat ruotuun ja hommassa alkoi olla oikeasti tekemisen meininki. Dufva tuli sitten ja jatkoi samalla linjalla, Laakso jatkaa.

Tullin FPS keikkui 1-divarin kärjessä ja joukkue oli muutamalla kaudella jopa SM-liigan karsinnoissa. Tilastojen valossa Laakso pelasi parhaan kautensa FPS:n paidassa 98-99 kun tilastoihin merkittiin 21+19. Kausi jäi miehen viimeiseksi kasvattajaseuran paidassa. FPS:n nykyistä rämpimistä Laakso on seurannut sivusta.

- Kyllähän sitä tulee seurattua. Forssassa tilanne on mitä on ja tyhjästä on paha nyhjäistä. Nykyjoukkueesta en tosin tunne kuin kakkosvalmentaja Rantasen, niin ja Kanteluksen, mies kertoo.

SM-liiga jäi haaveeksi

Huolimatta hyvistä peleistä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla liigaportit eivät Laaksolle ole auenneet. Liike ja taidot olisivat saattaneet riittää, mutta pieni koko lienee suurin este. Laakso kävi mm. Lukossa ja Ässissä try-outilla, mutta sopimusta ei syntynyt. Enää liiga ja ulkomaat eivät ole miehen tähtäimessä.

- En ollut tarpeeksi hyvä liigaan. Eiköhän ura lopu Jukureissa, sillä ulkomaille on vaikea lähteä perheen kanssa, Laakso arvioi.

Mestis-maajoukueen kanssa Laakso kävi takavuosina Ranskassa. Jukureiden Continental-cupin pelit ovat myös hyvin muistissa. Jukurit eteni kaudella 2001-02 lopputurnaukseen ja pelipaikkana oli Zürich. Jukurit laittoi tiukasti kampoihin isäntäjoukkueelle häviten lopulta niukasti 4-3. Zürichin paidassa pelasivat mm. Ari Sulander, Petri Varis ja Petr Jaks.

- Mestis-maajoukkueen kanssa käytiin joulutauolla sulattelemassa kinkkua. Voitettiin turnaus, hauska reissu, muistelee turnauksessa yhden maalin tehnyt Laakso.

- Continental-cupin pelit ovat hyvin mielessä. Norjan turnauksessa pudotimme mm. Vålerengan ja ei se ihan huono porukka ollut. London Knightsia vastaa piti kiirettä kaukalossa ja ulkopuolella. Itse lensin suihkuun tuossa pelissä, kun maila osui semmoisen kaksi metrisen kaverin suuhun. Lopputurnauksessa pistimme hyvin kampoihin Zürichille, mies kaivelee muistiaan.

Mestiksen pelitahti on aiheuttanut keskustelua. Mestistä pelataan SM-liigan tahdissa. Mestiksessä kuitenkin suurin osa pelaajista käy työssä tai opiskelee. Laakso kuuluu työssä käyviin pelaajiin. Mestiksessä on miehen mielestä liikaa joukkueita.

- Onhan pelitahti todella älytön. Joulupyhien väliinkin on pitänyt tunkea pelejä. Joukkueita on mielestäni liikaa ja taso on pudonnut. Muutama vuosi sitten nähtiin tasokkaampia pelejä, Laakso linjaa.

Kokeneena pelimiehenä Laakso on hyvä arvioimaan eroja 1. divisioonan ja Mestiksen eroja.

- Vauhtia on tullut selvästi lisää ja nykyään peli on ammattimaisempaa. Ennen pelattiin semmoista vanhan liiton kiekkoa. Muistan kun kävin katsomassa pelejä Forssassa ja peli saattoi päättyä esim. 10-9., konkari vertailee.

Laakso on pelannut monen valmentajan alaisuudessa. FPS-kausilta Timo Tuomi ja Niki Andersson saavat kiitosta, mutta yksi nimi nousee ylitse muiden.

- Risto Dufvalla on iso vaikutus uraani. Tykkäsin tehdä töitä Riston kanssa. Palautetta tuli ja kovaa, mutta aiheesta. Pekka Lipiäistä täytyy myös kehua sillä Risto oli paljon poissa ja Pekalle jäi iso vastuu, ei siinä mikään "kiekonkerääjä" olisi pärjännyt, Laakso kiittelee.

Laakson suunmitelmissa on jatkaa uraa kausi kerrallaan. Uran jälkeen miestä ei ainakaan tuomarina nähdä, mutta valmentajan uraa voisi harkita jos nyt Jukureiden luistelukoulussa oleva poika innostuu kiekkoilijan urasta.

Haastattelun lopuksi mies kiittelee vielä jukurifaneja.

- Itse arvostan faneja todella paljon. Viikollakin jaksetaan lähteä katsomaan vieraspelejä, homma tulee sydämestä, mies kiittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle