Andrew Raycroft halajaa peliaikaa

LIIGA, NHL / Haastattelu
Tapparan tuorein hankinta NHL-maalivahti Andrew Raycroft saapui maanantaina Suomeen ja oli median tentattavana tiedotustilaisuudessa. Raycroft kertoi avoimesti olevansa tyytyväinen, että pelipaikka löytyi ja halustaan päästä pelaamaan.

Raycroftin tuloon Suomeen ja Tapparaan vaikutti moni asia. Mies itse kuvaili prosessia näin.

- Puhuin Hal Gillin kanssa ja hän kehui, että täällä on hyvä liiga. Kuulin, että täällä on hyvä pelata ja selvisi myös, että Tampere on iso kaupunki. Se sai minut paljon luottavaisemmaksi tänne tulemisen suhteen.

- Olen vain iloinen, että olen täällä ja odotan, että pääsen pelaamaan. Siitä on jonkin aikaa kun olen pelannut peliä kilpailullisesti.

Työsulun aikana pelaajien onkin vaikea löytää kunnon harjoittelupaikkoja, ja pelaamisen kanssa tilanne on vielä vaikeampi.

- Olen käynyt noin 15 Bostonin pelaajan kanssa jäällä 2-3 kertaa viikossa. Minulla on myös maalivahtivalmentaja kotona Torontossa ja olen käynyt hänen luonaan harjoittelemassa. Olen yrittänyt vain löytää mahdollisuuden päästä jäälle, mutta se ei ole aina helppoa. On vain hienoa olla täällä ja päästä jäälle joka päivä.

Raycroft on vasta saapunut Suomeen, mutta pelaaminen tiistaina Espoossa on jo mahdollista.

- Näemme kuinka aamulla peli sujuu. Tunnen oloni hyväksi juuri nyt, mutta en tiedä miten aikaeron vaikutukset iskevät minuun myöhemmin. Toivottavasti huomenaamulla onnistun ja tunnen oloni hyväksi. En osaa vielä sanoa varmaksi, mutta toivottavasti voin pelata jo huomenna.

Tieto Mike Ribeiron siirtymisestä Tapparan tiistaisen vastustajan riveihin yllättää Raycroftin.

- Mike Ribeiro? Hän on täällä?

- Hän on hyvä pelaaja. En tiennyt, että hän pelaa huomenna. [Ribeiron pelaaminen ei ole varmaa toim. huom.] Hän teki meitä vastaan muutamia juttuja, jotka ärsyttivät, mutta se on hänen roolinsa.

Ribeiro näytteli loukkaantumista Montrealin ja Bostonin pudotuspeliottelussa, minkä jälkeen mies naureskeli Bostonin penkille "loukkaantumistaan".

Kokonaisuudessaan Euroopassa käynti on kanadalaismaalivahdille aivan uusi kokemus.

- En ole koskaan ollut Suomessa. En ole koskaan ollut missään Euroopassa. Tämä on minulle kokonaan uusi kokemus. Odotan todella paljon, että pääsen pelaamaan täällä.

- Totta puhuakseni en tiedä mitään Suomesta. Olen kuullut Helsingistä ja myöhemmin Tampereesta. Olen käyttänyt viimeiset pari päivää internetissä selvittääkseni mihin olen tulossa. Katselen kuitenkin vielä paljon ympärilleni selvitän missä mennään.

Raycroftilla oli aikaisemmin mahdollisuus siirtyä jo Djurgårdeniin marraskuussa, mutta Elitserienin säännöt sopimuksettomien NHL-pelaajien kohdalla aiheuttivat tämän siirron kariutumisen. Eurooppaan siirtymiseen juuri nyt oli useampia syitä.

- Kai toivoin viimeiseen asti, että NHL:ää pelattaisiin. Minulla oli mahdollisuus siirtyä jo marraskuussa, mutta silloin oli toisaalta lomakausi lähestymässä ja halusin viettää joulun yhdessä perheeni kanssa, koska en ole onnistunut tekemään niin seitsemään tai kahdeksaan vuoteen.

- Sen jälkeen halusin kuitenkin pelata ja ennen kaikkea olla osa joukkuetta. Uskon, että monet kaipaavat vain yhteistä aikaa joukkueessa - ajanviettoa ja juttelua pelikavereiden kanssa.

Jos Suomi on Raycroftille tuntematon, niin myös Tapparan tilanne on hänelle vielä pimennossa.

- Tiedän vain, että joukkue on yhdeksäntenä sarjassa. Minulle kerrottiin jotakin matkalla lentokentältä tänne, mutta en tiedä paljoakaan. Toivon, että seuraavan parin päivän aikana pääsen selvyyteen joukkueesta.

Omat odotukset viime kauden parhaalla tulokkaalla ovat korkealla.

- Odotan, että pelaan hyvin. Haluan voittaa pelejä. Luulen, että jäällä asiat ovat täällä hieman erilaisia, mutta minun täytyy ehtiä vain kiekon eteen enkä usko, että se on niin erilaista ja vaikeaa minulle. Minun tehtäväni on hyvin yksinkertainen – seistä kiekon tiellä ja olla päästämättä maaleja.

Perhettä Andrew Raycroftilla ei vielä ole, mutta tyttöystävä on tulossa Tampereelle myöhemmin.

- Minulla on tyttöystävä, joka tulee Suomeen pari viikkoa myöhemmin. Olemme olleet yhdessä kaksi tai kolme vuotta nyt, ja hän on erittäin innoissaan tänne matkustamisesta. Hän tulee olemaan minulle iso apu täällä.

Viime kaudella NHL:n vuoden tulokkaaksi valittu maalivahti on luonnollisesti pettynyt, että ei pääse pelaamaan nyt maailman kovimmassa kiekkosarjassa, mutta osaa ajatella myös positiivisesti.

- Oli hienoa vihdoinkin onnistua ja pelata kokonainen kausi NHL:ssä. Tämä ei todellakaan ollut minun kohdalla paras ajankohta työsululle, mutta se olisi voinut olla paljon huonompi. Jos työsulku olisi tapahtunut vuotta aikaisemmin en olisi ehkä koskaan saanut mahdollisuuttani. Se on tapa, jolla ajattelen asiaa; sain pelata NHL:ää kokonaisen kauden ja kun NHL taas joskus alkaa uskon, että minulla on uusi mahdollisuus.

- Täytyy elää tilanteen mukaan ja saada siitä paras irti. Nyt minulla on mahdollisuus pelata täällä ja nähdä jotain erilaista.

- Calder Trophyn voittaminen oli ehdottomasti urani huippuhetki tähän mennessä etenkin henkilökohtaisella tasolla. Mahdollisuuden saaminen ja hyvän kauden pelaaminen oli sellaista, mitä en koskaan unohda.

Mitään erityistä salaisuutta huippukauteen miehellä ei kuitenkaan ole.

- Meillä oli hyvä joukkue, se on suurin syy. Pelit lähtivät heti alusta kulkemaan ja tunsin oloni kodikkaaksi. Ja kun asiat alkoivat mennä hyvin, niin vaikutti siltä, että se jatkui sitten koko vuoden läpi. Ei mitään erityisiä salaisuuksia, tein asiat vain omalla tavallani. Toivottavasti sama jatkuu tänäkin vuonna.

Pelaaminen Suomessa antaa Raycroftille mahdollisuuden kehittää myös omaa peliä.

- Uskon, että voin kehittyä täällä. En ole koskaan pelannut kansainvälisissä turnauksissa esimerkiksi Kanadan paidassa. Täällä näen erilaista jääkiekkoa ja se voi ainoastaan tehdä minusta paremman maalivahdin. Odotan, että pystyn sopeutumaan ja kehittämään peliäni.

Raycroftille löytyy Hal Gillin ja Mike Ribeiron lisäksi myös kolmas tuttu pelaaja SM-liigasta, Tim Thomas.

- Pelasin hänen kanssa samaan aikaan Providencessa kaksi tai kolme vuotta sitten koko kauden. Kuulin juuri, että hän pelaa täällä huippukautta, joten tulee olemaan hauskaa pelata häntä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle