Andersen ensi kertaa kehissä - "Minun pitäisi oppia, miten Jokerit pelaa"

KHL / Haastattelu
Sotši-ottelu oli Nicklas Andesenin uran ensimmäinen jokeripaidassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Niclas Andersen teki ensiesiintymisensä jokeripaidassa perjantai-illan ottelussa Sotšia vastaan. Todella vaikea alkukauden jälkeen ruotsalainen hakee Jokereista uutta alkua sekä kaudelleen että uralleen. Siirtyminen Sveitsistä KHL:ään ei kuitenkaan ole aivan helppoa.

Jokerien kokoonpanossa nähtiin perjantai-illan ottelussa Sotšia vastaan uusi nimi, kun maajoukkuetauon aikana joukkueeseen liittynyt Niclas Andersen pääsi tositoimiin joukkueen paidassa.

Debyytti ei kuitenkaan sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, kun olympiakaupungin joukkue kävi ryöstämässä pisteet Helsingistä tasapaksun ottelun jälkeen lukemin 2-3. Voiton karkaaminen harmitti Andersenia erityisesti.

- Toivoin todella paljon, että voittaisimme heti avausottelussani. Tiukka peli oli ja nyt tulos oli tämä, mies harmittelee.

Ottelu muodostui pitkälti keskialueen taisteluksi, kun Jokerit pystyi katkomaan valtaosan Sotšin hyökkäyksistä, mutta vastaavasti ei kyennyt voittamaan kuin kourallisen vieralijoiden päätyyn heittämistään päätykiekoista.

Andersen näki kuitenkin, että Jokereiden olisi tullut ottelu kääntää itselleen.

- Mielestäni meillä oli paljon maalipaikkoja ja pelasimme hyvin. He kuitenkin puolustivat hyvin ja heidän maalivahtinsa otti muutaman loistotorjunnan. Paikkojen olisi kuitenkin pitänyt riittää voittoon asti, mies tuumaa.

Valta-osa molempien joukkueiden maalipaikoista syntyi ottelussa ylivoimalla, sillä tasakentällisin laadukkaita maalipaikkoja Jokerit pystyi luomaan vain kymmenen kappaletta. Toisaalta Sotši joutui tyytymään vain kuuteen maalipaikkaan, joten sikäli Andersenin sanoissa on totuuden siemen.

Andersen keräsi debyytti-ottelussaan jääaikaa vain 14 minuuttia, mikä on sikäli ymmärrettävää, että mies on ehtinyt olla mukana vain kaksissa Jokerien harjoituksissa.

- Paljon on ollut uutta asiaa, kun saapuu joukkueeseen näin kesken kauden. Lisäksi tahti on ollut todella nopea, kun vain pari kertaa ehdin harjoitella tällä viikolla ennen tätä ensimmäistä peliä. Jokerien organisaatio ja kaikki ihmiset täällä ovat tosin pitäneet huolta, että sopeutuisin mahdollisimman nopeasti tänne. Minun täytyy kiittää heitä siitä, hän toteaa.

Voiton lisäksi Andersen toivoi varmasti virheetöntä avausottelua. Myöskään tältä osin ruotsalaispuolustajan toive ei aivan toteutunut, vaikka hän olosuhteisiin nähden ehjän kokonaisuuden jäällä esittikin. Mies oli kuitenkin kentällä Sotšin toisen maalin aikana, jossa jokeripuolustuksen trap pelaattiin yhdellä syötöllä täysin auki.

Mies myöntääkin, että nimenomaan Jokereista on vielä paljon opittavaa.

- Minulla on kokemusta KHL:stä ja tiedän millaista kiekkoa ennen kaikkea venäläiset joukkueet haluavat pelata. Uutta on kuitenkin ollut se tapa, jolla Jokerit pyrkii pelaamaan. Se minun täytyy opetella ensin eli kuinka me pelaamme. Vasta kun olen siihen sopeutunut, voin alkaa miettimään, että mitä KHL:ssä pelaaminen tarkoittaa pelin kannalta Sveitsiin verrattuna, mies analysoi.

Tavoitteena saada ura takaisin oikealle polulle

Andersenin alkukausi ennen Jokerihin siirtymistä on ollut vaikea, suorastaan surkea. Miehen edustama Kloten on toiseksi viimeisenä Sveitsin NLA:ssa ja Andersen itse keräsi 18 ottelussa peräti 15 pykälää miinuksella olevan teholukeman. Pisteitäkin kertyi Sveitsissä vain yksi.

Jokereihin Andersen siirtyikin mielellään, kun ura Sveitsissä näytti lähtevän täysin hakoteille.

- Tunnen, että tämä on kuin uusi alku omalle kaudelleni ja minä todella tarvitsin sitä. Siinä kohtaa kun sekä joukkue että oma peli on noin vaikeaa kuin mitä alkukausi Klotenissa oli, niin molemmat osapuolet tarvitsevat mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Olen iloinen, että he olivat ammattimaisia ja päästivät minut menemään, kun Jokerit ilmaisi kiinnostuksensa, mies sanoo.

Loppukauden sopimuksella Jokereihin saapunut ruotsalainen vaikuttaa kuitenkin saapuneen Helsinkiin puolikasta kautta suuremmin ja kauaskantoisemmin tavoittein. KHL-vuosien jälkeen siirto Sveitsiin osoittautui katastrofiksi, joka tulisi nyt korjata.

- Olen kiitollinen myös Jokereille, että he halusivat minut tänne ja olivat valmiit antamaan minulle mahdollisuuden. Olen kiitollinen tällä hetkellä siis aika monelle ihmiselle siitä, että pääsen nyt yrittämään urani saattamista takaisin oikealla polulle, hän tuumaa.

Andersenin saapumista Jokereihin on helpottanut se, että joukkueesta löytyy hänen maanmiehensä John Norman. Andersen myöntää, että hän tuntee käytännössä kaikki ruotsalaiset maajoukkuepelaajat, myös siis Normanin.

- Normanin lisäksi pelasimme viime kaudella Tommi Kivistön kanssa yhdessä Avtomobilistissa, joten tunsin hänet entuudestaan myös. Voin sanoa, että kyllä siitä on aina apua kun tuntee pelaajan tai pari joukkueen sisältä jo ennen saapumista. Vaikka kuten sanoin, niin kaikki Jokereissa ovat olleet todella ystävällisiä ja avuliaita minua ja perhettäni kohtaan, hän kiittelee.

Vaihto uuteen seuraan, maahan ja sarjaan ei taatusti ole helppo edes ammattilaiselle. Saapuminen Jokereihin on ensimmäinen kerta, kun Andersen on kesken kauden vaihtanut joukkuetta kokonaan toiseen maahan.

Samalla hän kuitenkin on päässyt vertailemaan lähietäisyydeltä niitä vaatimuksia, mitä puolustajille tänä päivänä asetetaan toisaalta Sveitsissä ja toisaalta KHL:ssä. Siirtyminen vauhtikiekosta vahvan kiekkokontrollin Jokereihin on luonnollisesti iso muutos.

Pelkästään Sotšia vastaan Jokerit pelasi yhteensä 14 viivelähtöä, mitä ei Andersenin mukaan käytännössä harrasteta lainkaan.

- Onhan KHL:ssä eronsa sveitsiläiseen pelitapaan nähden. Siellä pelissä on kyse taidon sijaan enemmänkin vauhdista. Joukkueet haluavat puolustajien avaavan kiekkoa mahdollisimman nopeasti hyökkäysalueelle. Täällä minusta pelaajat ovat taitavampia, mutta en sanoisi suoraan, että pelisi olisi hitaampaa. Se on sen taidon seurausta, että kiekkoa siirrellään pelaajalta toiselle, mies tuumaa ja jatkaa:

- Sveitsissä peli ei ole läheskään näin organisoitua, se on ehkä se suurin ero.

» Lähetä palautetta toimitukselle