Ander Alcaine – Tupla-ammattilainen

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Alcainen torjunnat johdattivat Vitoria-Gasteizin 5-2-vierasvoittoon CG Puigcerdasta.
Kuva © Caap image/ hockeyphoto.net
Espanjalla ei ole historiansa aikana ollut liikaa varaa paukutella henkseleitä kansainvälisellä menestyksellä tai huippupelaajien lukumäärällä. Yhden pelaajan ansiosta heillä on aihetta olla senkin edestä ylpeitä, nimittäin Ander Alcainesta, maajoukkueen 21-vuotiaasta ykkösmaalivahdista, josta tuli vuonna 2011 Espanjan jääkiekkohistorian ensimmäinen Espanjassa syntynyt ja harjoitellut jääkiekkoammattilainen.

Ander Alcaine pelasi yhden kauden Ranskan pääsarja Ligue Magnusissa, Briançonin joukkueessa, kunnes palasi takaisin Espanjaan jatkamaan edistymistään yliopisto-opinnoissaan. Silti leivän ja leikkeleiden tienaaminen jääkiekolla kiinnostaa Alcainea edelleen.

− Haluan päättää opintoni ensin ja sen jälkeen haluan ammattilaisuralle, täräyttää Alcaine.

                  Ander Alcaine
Syntynyt 20.12.1991, Jacassa Espanjassa
Pituus ja paino 189 cm ja 85 kg
Nykyinen seura Escor-Bakh Vitoria-Gasteiz
Aikaisemmat pääsarjaseurat Diables Rouges de Briançon (Ranska), FC Barcelona
Nuorten ja juniorien maaottelut 33
Miesten maaottelut 24
Nuorten MM-turnausten mitalit 3 pronssia
Miesten MM-turnausten mitalit 1 kulta, 1 hopea, 1 pronssi

Alcaine on pelannut lähes koko uransa Espanjassa ja ikää hänelle tulee joulukuussa mittariin vasta 22 vuotta, joten hänen pyrähdyksensä huipulle on ollut hämmästyttävä saavutus. Niin hämmästyttävä, että myös Toronto Maple Leafs on halunnut testata miehen kyvyt.

"Olin huono kenttäpelaaja"

Lähes kaikkien espanjalaisten jääkiekkoilijoiden tapaan myös Alcaine on kotoisin Pohjois-Espanjasta. Alcainen kotipaikka on Jacan pikkukaupunki.

− Jaca on pieni kaupunki Pyreneiden vuoristossa. Se on mukava paikka hiihtokeskusten lähellä. Kesäisin siellä on hyvä keli, mutta talvisin se on kylmä paikka, Alcaine kuvailee.

Puigcerdan tapaan myös Jacassa jääkiekko on kaupungin ykköslaji. Jääkiekon asema on kuitenkin viime aikoina ollut laskussa.

− Kun aloitin pelaamisen, jääkiekko oli kaupungin suosituin urheilulaji, mutta vähitellen sen kiinnostavuus laski. Nyt Espanjassa on suuria taloudellisia ongelmia ja jääkiekon taso romahtaa. Liiga ei ole niin kilpailukykyinen kuin 10 vuotta sitten. Luulen, että se [jääkiekko] on tylsää niille ihmisille, ketkä pitävät vaikkapa laskettelusta. Mutta se on edelleen suositumpaa kuin jalkapallo.

Näin ollen myös Ander löysi itsensä pikkupoikana luistimet jalassa kaukalosta. Huolimatta siitä, että kukaan muu perheessä ei ollut aiemmin pelannut jääkiekkoa.

− Aloin pelaamaan, kun olin 5-vuotias. Kuten mainitsin, jääkiekko oli tuolloin suosituin urheilulaji Jacassa, joten lajivalinta oli minulle helppo. Olen perheeni ensimmäinen jääkiekkoilija.

Maalivahdiksi Alcaine päätyi valmentajan hienovaraisen vihjailun jälkeen.

− Valitsin maalivahdin tontin, koska meillä ei ollut maalivahtia. Olin mielestäni huono kenttäpelaaja ja sen täytynee olla syy, miksi valmentajani kysyi, haluaisinko kokeilla maalivahtina olemista. Kokeilin ja pidin siitä!

Anderin juniorivuosina pelimäärät olivat melko korkeita, mutta valmennuksen taso vaihteli joukkueittain melko paljonkin.

Alcaine voitti Espanjan mestaruuden FC Barcelonassa.
Alcaine voitti Espanjan mestaruuden FC Barcelonassa.
Kuva © Alberto Montenegro

− Jokaisella joukkueella oli kiekkokoulu alle 9-vuotiaista alle 20-vuotiaisiin, ja pelasimme melkein joka viikonloppu. Pelasimme myös joitakin hyviä turnauksia Ranskassa lähes vuosittain. Kaikilla joukkueilla ei ollut ammattivalmentajaa, ja joskus valmentajana oli jonkun pelaajan isä tai joukkueen entinen pelaaja. Olin onnekas, sillä meillä oli venäläinen valmentaja ja opin häneltä paljon. Pääsin myös harjoittelemaan melkein joka päivä eri joukkueissa, sillä maalivahteja oli melko vähän.

Maalivahtivalmentajaa Anderilla tosin ei missään vaiheessa nuorisojoukkueissaan ollut.

− Aloin työskennellä maalivahtivalmentajien kanssa joillain kesäleireillä, joihin osallistuin. Vuonna 2007 maajoukkueeseen hankittiin maalivahtivalmentaja, jonka kanssa olin vain maajoukkueleireillä.

Maajoukkueissa Alcaine on tottunut kohtaamaan lähes jokaisessa ottelussa valtaisan määrän laukauksia. Hyvän torjuntavireen voisi kuvitella syntyneen suurista torjuntamääristä junioreissa, mutta tilanne on juuri päinvastoin.

− Silloin kun pelasin juniorina Jacassa, meillä oli Espanjan paras joukkue. Voitimme jokaisen joukkueen yli viidellä maalilla, joskus kymmenelläkin, ja minua kohti tuli pelissä 10-15 laukausta. Kun pääsin maajoukkueeseen, minulle tuli aina paljon laukauksia. Ne olivat erilaisia pelejä minulle.

Numeroiden takana

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa Alcaine debytoi keväällä 2006 ollessaan ainoastaan 14-vuotias. Tuolloin peliaikaa kertyi kahdessa ottelussa ja torjuntaprosentti jäi vain 60:een. Seuraavina vuosina Alcainen torjuntaprosentit juniorimaajoukkueissa olivat pääsääntöisesti alle 90, mutta miehissä lukema ei toistaiseksi kertaakaan ole ollut alle 90. Selitys perustuu kovempiin vastustajiin nuorempien ikäluokkien MM-kisoissa.

− Maajoukkueessa tilanne oli erilainen. Nuorissa oli vaikeampi pelata kuin miehissä, koska junioreissa kohtasimme parempia joukkueita. Esimerkiksi ensimmäisessä miesten turnauksessani pelasimme Bulgariaa, Etelä-Afrikkaa, Etelä-Koreaa, Belgiaa ja Meksikoa vastaan, ja nuorissa kohtasimme Unkarin, Viron, Hollannin ja Iso-Britannian, Alcaine kertoo ja jatkaa:

− Pelityyleissäkin on suuri eroavaisuus. Miesten joukkueessa meillä on ollut samat pelaajat muutaman vuoden ajan, joten nyt meillä on hyvä järjestelmä, jonka kaikki pelaajat tuntevat. Nuorissa pelaajat vaihtuvat joka vuosi heidän vanhenemisen takia.

Nuoret lahjakkuudet Ander Alcaine ja Viron Robert Rooba olivat törmäyskurssilla A2-divisioonan MM-kisoissa Islannissa 2012.
Nuoret lahjakkuudet Ander Alcaine ja Viron Robert Rooba olivat törmäyskurssilla A2-divisioonan MM-kisoissa Islannissa 2012.
Kuva © Jussi Siiriäinen

Kun tutkin Alcainen tilastoja Espanjan liigasta vuosilta 2008-2010, lukemat joko puuttuvat tai pelimäärät ja torjuntaprosentit ovat kovin alhaiset. Syy löytyy paikallisen erkkiloikkasen lanseeraamasta tilastointijärjestelmästä.

− Tilastot Espanjasta vuosilta 2008-2010 eivät ole oikein. Tuolloin Espanjassa aloitettiin tilastointi, eikä kaikilla halleilla ollut ohjelmistoja niiden tekemiseen. Jossain ottelussa minulle merkittiin kolme maalia kolmella laukauksella, koska he eivät laskeneet torjuntoja, vaan ainoastaan maaliin menneet laukaukset.

− Tuolloin alettiin käyttää Pointstreakia [tilastosivustoa], eivätkä ihmiset tienneet miten se toimii. Viime vuodesta lähtien sen kanssa on toimittu onnistuneesti.

Esimerkiksi kaudella 2009-10 Eliteprospects.comin mukaan Alcaine pelasi FC Barcelonassa vain neljä ottelua.

− Torjuntaprosenttini tuolta ajalta eivät ole todelliset. Kun aloitin Barcelonassa, pelasin miesten joukkueen kaikki pelit kolmen kauden ajan. Kaudessa pelasin 15 ottelua, eli yhteensä pelasin 45 ottelua, Ander korjaa tilastojaan.

Ander Alcainen Saavutuksia 2006 U18 3-div MM-pronssia 2007, U18 3-div MM-kultaa, paras torjunta-%, paras päästettyjen maalien ka.,  2009 miesten 2-div MM-pronssia   

2009-10 U20 2-div MM-pronssia

2009-10 U20 2-div paras maalivahti

2010 miesten 2-div MM-kultaa, paras torjunta-%, paras päästettyjen maalien ka.

2010-11 U20 2-div paras maalivahti ja joukkueen paras pelaaja

2012 miesten 2A-div MM-hopeaa

2012 miesten 2A-div paras maalivahti, paras torjunta-%, paras päästettyjen maalien ka.

2011 ensimmäinen syntyperäinen espanjalainen jääkiekkoammattilainen

2012 ensimmäinen syntyperäinen espanjalainen NHL-joukkueen testileirillä.

2013 Espanjan liigan paras torjunta-% ja päästettyjen maalien ka.

 

Nuorena maajoukkuetähdeksi

Alcaine debytoi miesten maajoukkueessa keväällä 2009 2-divisioonan MM-turnauksessa vain 17-vuotiaana. Silti hän pelasi joukkueen viidestä ottelusta peräti neljä. Kyseisistä otteluista Alcainelle kertyi kaksi voittoa ja kaksi tappiota Espanjan sijoittuessa Bulgarian turnauksessa kolmanneksi.

Seuraavana keväänä 2010 Meksikossa Espanja pudotti koko kiekkokevään sensaatiomaisimman pommin nousemalla ensimmäistä kertaa historiansa aikana 1-divisioonaan. Alcaine oli tuolloin 18-vuotias ja hän pelasi joukkueen viidestä ottelusta neljä upealla torjuntaprosentilla 95,59 voittaen ne kaikki. Hänen taakseen livahti turnauksessa ainoastaan 6 kiekkoa.

− Se oli mukava turnaus, kaikki meni niin kuin halusimme. Se oli yksinkertaisesti täydellistä. Ensimmäiset kaksi peliä olivat meille vaikeimmat. Voitimme Australian 6-0 ja Belgian 6-1. Noiden otteluiden jälkeen tiesimme, että olimme nousijasuosikkeja, Alcaine kertaa.

Seuraavalla kaudella 2010-2011 Alcaine löi itsensä lopullisesti läpi kansainvälisillä kentillä.

Tammi-helmikuun vaihteessa 2011 Alcaine oli Espanjan maalilla opiskelijoiden talviuniversiadeissa Turkin Erzurumissa. Alcaine pelasi vajaata 12:ta minuuttia vaille kaikki Espanjan 5 ottelua, joissa vastaan tulivat alkulohkossa Slovakia, Kazakstan, ja USA sekä sijoituspeleissä Etelä-Korea ja Slovenia.

Espanjan ainoa voitto tuli Etelä-Koreasta rankkareilla 5-4 ja USA:lle joukkue hävisi 1-4 Alcainen torjuessa peräti 49 kertaa.

Upein suoritus Espanjalta ja Alcainelta oli venyminen vain 0-2-tappioon turnauksessa hyvin pelannutta Kazakstania vastaan. Toinen Kazakstanin maaleista syntyi ottelun lopulla tyhjään maaliin, ja koko ottelussa Alcainelle kertyi käsittämättömät 65(!) torjuntaa.

− Se oli hauskaa. Menimme turnaukseen vain yliopistossa opiskelevien pelaajien kanssa, kun muut maat tulivat ammattilaisten kanssa. Se oli upea peli. Luulen, että sillä kaudella olin parhaassa kunnossa, mitä olen urallani ollut.

Unkarista ammattilaiseksi

Muutamaa kuukautta myöhemmin Alcaine johdatti Espanjan historialliseen MM-turnaukseen Unkarissa. Heti avausottelussa Italiaa vastaan hän tylsytti Azzurrin hyökkäykset kerta toisensa jälkeen, mutta joutui lopulta antautumaan kahdesti Italian voittaessa 0-2. Torjuntoja miehelle kertyi vaatimattomat 58 kappaletta. Turnaus sujui hänen osaltaan hyvin kaksijakoisesti.

− Kun menimme siihen turnaukseen, tavoitteemme oli voittaa yksi ottelu, jolla välttäisimme putoamisen. Voitimme Etelä-Korean jatkoajalla viimeisessä ottelussamme, mutta se ei riittänyt, koska he voittivat Hollannin, ja Hollanti voitti meidät. Se oli rankkaa.

− Turnaus oli minulle erikoinen, koska pelasin hyvin Italiaa ja Etelä-Koreaa vastaan, mutta olin kammottava Unkaria ja Hollantia vastaan. Olin iloinen ja vihainen samaan aikaan, muistaa Alcaine ja lisää:

− But shit happens, varsinkin silloin, kun pelaa korkeammalla tasolla, jolla itse on. Ymmärsin sen ja jatkoin työntekoa.

Alcaine pääsi nostelemaan melko hirvittävän näköistä pystiä Ranskassa.
Alcaine pääsi nostelemaan melko hirvittävän näköistä pystiä Ranskassa.
Kuva © Mathieu Lacaria

Kymmentuhatpäisen, jatkuvasti meteliä pitävän unkarilaisyleisön edessä pelaaminen oli kokemus, jota Alcaine ja muu Espanjan joukkue ei 1-13-tappiosta huolimatta unohda koskaan.

− Se oli kuin palkinto meille. Jotkut pelaajat eivät koskaan pääse pelaamaan sellaisen yleisön eteen. Joillekin pelaajistamme oli jännittävää saada tuntea olevansa kuin ammattilainen. Se oli uskomaton kokemus. Elin sellaisen uudestaan seurajoukkueeni kanssa tänä vuonna, kun pelasimme Continental Cupia Nottinghamissa.

Kevään MM-turnaus ei suinkaan päättänyt Alcainen kautta. Pian sen jälkeen varmistui, että hänestä tulisi Espanjan ensimmäinen jääkiekkoammattilainen.

− Maajoukkueen päävalmentaja Luciano Basile on Diables Rouges de Briançonin valmentaja Ranskan Ligue Magnusissa. Minua pyydettiin saapumaan hänen kanssaan ja suostuin. Tämä tapahtui heti turnauksen jälkeen.

Ero Ranskan ja Espanjan pääsarjojen välillä on niin suuri, ettei niistä voisi puhua samalla viikollakaan.

− Jääkiekolla Ligue Magnusissa ja Espanjassa ei ole mitään yhteistä. Se on ihan toinen laji eri intensiteetillä. Pelaajat eivät ole ammattilaisia [Espanjassa], joten he käyvät harjoituksissa töiden jälkeen. Heille pelaaminen on hankalaa ja samaan aikaan Ranskassa se on työ.

Kausi oli Alcainelle erinomainen ja hän pääsi nostelemaan Ranskan Liigacupin voittopystiä. Kyllä, kuvassa tosiaan on turnauksen voittopokaali.

− Rumahan se oli kuin mikä, Alcaine nauraa.

Maple Leafsin try-out jätti jossiteltavaa

Huhtikuussa 2012 Alcaine antoi Espanjalle mahdollisuuden nousta 1B-divisioonaan, mutta Viro vei lopulta 2A-divisioonan MM-turnauksen ykkössijan. Päätösottelun jälkeen hyväntuulinen Alcaine kertoi, että hän lähtee kesällä Toronto Maple Leafsin prospect-leirille. Siitä oli kiittäminen lähes 20 vuotta NHL:ssä maalivahtivalmentajana toiminutta François Allairea. Tuolloin hän oli Toronto Maple Leafsin palkkalistoilla.

− Minut kutsuttiin sinne, koska minulla oli tapana käydä kesäleirillä Verbierissä [Sveitsissä], jossa François Allaire oli valmentajana. Sain kutsun hänen kauttaan. Opin leireillä paljon, koska Espanjassa ei ole paljon mahdollisuuksia kehittyä maalivahtina. Olen todella kiitollinen hänelle.

Osittain leirien ansiosta Alcaine ei ole jumittunut orjallisesti yhteen pelityyliin.

− Minusta tuntuu, että vaihdan tyyliäni joka vuosi. Kokeilen uusia asioita ja otan ne, jotka toimivat minulla. En tiedä tarkalleen mikä tyylini on, mutta uskoisin, että olen urheilullinen perhostyylin maalivahti, Ander pohtii.

Torontossa Alcainesta tuli ensimmäinen Espanjassa syntynyt ja harjoitellut pelaaja, joka on osallistunut NHL-joukkueen testitilaisuuteen. Vaikka matka Kanadaan oli unohtumaton kokemus, jäi hänellä silti paljon hampaankoloon omista esityksistään.

Alcaine kävi try-outilla rapakon takana.
Alcaine kävi try-outilla rapakon takana.
Kuva © Torontosun newspaper

− Noh. Luulen, että olisin voinut pärjätä paremmin, mutta sinun täytyy näyttää se siellä eikä puhua, enkä tehnyt sitä. Minua hieman harmittaa, koska en valmistautunut kovin hyvin. Kysyn aina itseltäni: "Mitä jos olisin käynyt jäällä kahdesti päivässä viime kuussa ennen kuin lähden...?", tai vastaavaa, Alcaine pohtii.

− Kun tulin Ranskasta, kaikki hallit Espanjassa olivat kiinni, enkä voinut harjoitella jäällä kahteen kuukauteen ennen leiriä. Valmistin itseäni kuntosalilla erityisellä maalivahtien harjoitusohjelmalla, mutta se ei ollut tarpeeksi. Kun saavuin Torontoon, tunsin etten ollut fyysisesti enkä henkisesti valmis. Unelmani oli päästä sinne, enkä voinut uskoa sitä todeksi.

Alcaine sai kämppäkaverikseen Torontosta ja nykyään Moskovan Dynamosta tutun suomalaispelaajan.

− Olin samassa huoneessa Leo Komarovin kanssa. Hän oli todella mukava tyyppi. Harjoittelin Morgan Riellyn [Toronton 2012 1. kierroksen varaus] kanssa, joka pelaa tällä kaudella Leafsissa.

Pian valmis hammaslääkäri

Toronton jälkeen Alcaine palasi takaisin Espanjaan ja siirtyi Vitoria-Gasteizin joukkueeseen. Suurin syy paluulle kotimaahan oli jatkaa hyvässä vauhdissa olevia hammaslääkäriopintoja. Mutta miksi hän päätti alkaa opiskelemaan niinkin vaativaa alaa kuin hammaslääketiedettä?

− Päätin sen, kun olin Barcelonassa. Viimeisenä vuotenani Barcelonassa minun piti aloittaa joku tutkinto, mutten tarkkaan tiennyt mitä alkaisin tekemään. Etsin siitä [hammaslääketieteestä] tietoja ja se oli mielestäni hauska työ.

Alcaine valmistuu piakkoin hammaslääkäriksi.
Alcaine valmistuu piakkoin hammaslääkäriksi.
Kuva © Ander Alcaine

Yliopistotutkinto ei suinkaan tarkoita, että Alcainen ammattilaisura olisi jo ohi. Päinvastoin. Hän haluaa varmistaa tutkinnolla selustansa ennen heittäytymistä ammattiurheilijan elämään.

− Kyllä, haluaisin pelata lisää ammattilaistasolla, mutta uskon, että pitää olla työ, kun lopettaa jääkiekkoilun. Yritin opiskella ja pelata toisessa maassa, mutta on vaikeaa tehdä molempia. Esimerkiksi Ranskassa me pelasimme aamuisin ja yliopistoa olisi myös aamuisin.

− Kauden päätteeksi sain joitain tarjouksia, mutta niiden kanssa oli sama juttu, koska heilläkin oli aamuharjoitukset.

Baskimaan yliopistossa opiskelevan Alcainen kausi on lähtenyt hänellä ja edustamallaan seuralla Escor Bakh Vitoria-Gasteizilla Espanjan liigassa erinomaisesti liikkeelle.

− Olemme pelanneet 8 [nyt 10, toim. huom] ottelua ja voittaneet ne kaikki. Olimme kahdessa Continental Cupin turnauksessa ja ne olivat todella hyviä kokemuksia joukkueellemme. Luulen, että meidän menestys Espanjassa tulee noista turnauksista.

Nuoresta iästään huolimatta Alcainella on tarjota uraltaan jo monia kohokohtia: 1-divisioonan MM-kisat Unkarissa, niiden avausottelu Italiaa vastaan, Ranskan Cupin voitto Briançonissa, Toronton prospect-leiri...

Keväällä hän on kovaa vauhtia johdattamaan joukkuettaan Espanjan mestaruuteen ja Espanjan maajoukkuetta divisioonansa maailmanmestariksi. Kunhan Alcaine saa suunnitelmiensa mukaan suoritettua tutkintonsa kahdessa vuodessa, pääsee hän uudestaan toteuttamaan unelmaansa jääkiekkoammattilaisuudesta.

− Haluan päättää opintoni ensin ja sen jälkeen haluan ammattilaisuralle. Toivon, että olen onnekas ja joku ammattilaisjoukkue antaisi minulle mahdollisuuden. Vaikka pelaan Espanjassa, harjoittelen todella kovaa ja pelaan joka pelin täysillä.

Pelaaja-agenttia Alcaine ei ole toistaiseksi kokenut tarpeelliseksi, vaikka moni joukkue olisikin valmis värväämään hänet vaikka heti.

− En vielä, koska ajattelin pelata Espanjassa vielä kaksi vuotta. Sen jälkeen katson asiaa tarkemmin.

Olisiko Suomi toivelistalla?

− Suomi on hyvä paikka jääkiekolle. Saapa nähdä, Alcaine toteaa salamyhkäisesti.

Viimeistään kahden vuoden kuluttua saamme siis kuulla ja lukea lisää Alcainen maailmanvalloituksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle