Analyytikko Kaukoranta maustaa Ässien valmennuskeitokset

LIIGA / Haastattelu
Ässävalmentajat Mika Toivola ja Karri Kivi ovat kahden viimeisen kauden aikana joutuneet urakoimaan työmäärän, jota muissa seuroissa on ollut hoitamassa vähintäänkin 3-4 valmentajaa. Alkavalla kaudella parivaljakon taakka helpottuu, kun Ässät vahvisti valmennusosastoaan kahdella paluumuuttaja-Pasilla, Kaukorannalla ja Matalamäellä.

Maalivahtivalmentaja Pasi Matalamäki mielletään helpostikin paluumuuttajaksi, onhan miehen edellinen Ässäpesti niinkin läheltä kuin Vladimir Jursinov jr:n aikakaudelta. Pasi Kaukoranta on sen sijaan tehnyt
niin pitkän kierroksen, että harva edes tietää miehen ässätaustaa.

- Helsingistähän minä varsinaisesti olen kotoisin, mutta Porissa olen kasvanut, ja Ässissä olen kiekkokasvatukseni saanut. Eli kyllä minä olen aito pataäijä. Ainahan sitä tuntee lukkarinrakkautta kasvattajaseuraansa kohtaan ja niin on minunkin laita, patasydäntä löytyy, Kaukoranta vakuuttaa.

Pelaajaurallaan Kaukoranta ei huipputasolle yltänyt, ja kohokohdakseen hän nimeääkin C-nuorten SM-hopean Ässien riveissä vuonna 1983.

-Se on muuten yhä viimeisin Ässien juniorijoukkue, joka on päässyt pelaamaan kullasta, Kaukoranta kehaisee 1967-ikäluokan nippua, joista kovimmat pelaajameriitit loi maajoukkueessakin esiintynyt ex-ässäkapteeni Olli Kaski.

Kaukoranta lähti juniorivuosien jälkeen opiskelemaan Turkuun, jossa päätyi lopulta TPS:n juniorijoukkueiden valmennushommiin. Turkulaisseurassa hän tutustui myös Mika Toivolaan tämän toimiessa valmennusuransa alkajaisiksi
Kaukorannan apuna TPS:n C-nuorten valmentajana kaudella 1993-94.

Toivolan tapaan myös Kaukorannan tie vei Turusta Jyväskylään, jossa hän saavutti myös valmennusuransa toistaiseksi kovimman saavutuksen valmentamalla JYP:n B-nuoret Suomen mestariksi keväällä 1998. Tämän lisäksi miehellä on tilillään kolme nuorten SM-hopeaa.

- Kaikkiaan 19 vuotta olen toiminut valmennustehtävissä, niistä 17 vuotta aktiivisesti. Junioritasolla TPS:n ja JYP:n lisäksi myös HIFK:ssa. Yhden kauden verran on kyllä kokemusta miestenkin joukkueesta, II divisioonan Jämsän Kiekko-Susista, joten ei tämä ihan uutta ole.

Vuonna 2001 Kaukoranta suoritti ammattivalmentajatutkinnon kurssinsa priimuksena. Sen jälkeen hän on tehnyt lähinnä tutkimus- ja analysointityötä, sekä toiminut asiantuntijana eri medioissa, esim. Urheilukanavalla Mestis-otteluiden kommentaattorina.

- Kahden viime vuoden työ on liittynyt lähinnä ohjauspelijärjestelmiin sekä osittain myös suunnanmuutospelin tutkimiseen ja analysointiin. Uskoakseni tuosta taustasta on paljon hyötyä nyt tässä Ässienkin hommassa. Kun on vielä siinä parin vuoden aikana nähnyt 200 liigapeliä, on aika hyvä näppituntuma liigaan ja kaikkiin joukkueisiin.

Kaukoranta kertoo paluun Ässiin olleen tapetilla jo viime syksynä, mutta silloin keskustelut koskivat A-nuorten valmentamista. Tuolloin paluu kaatui taloudellisiin seikkoihin, mutta asia tuli uudelleen ajankohtaiseksi tänä keväänä Toivolan kysyessä kiinnostusta liittyä valmennusryhmään.

Siviilityönään Kaukoranta toimii opettajana Vähärauman koulussa, mutta työtä riittää Ässienkin parissa.

- Peleissä roolinani on olla katsomovalmentajana. Tarkkailen miltä meidän oma pelillinen ilmeemme näyttää. Uskon siitä olevan apua Mikalle ja Karrille, kun yksi silmäpari on katsomossakin tarkkailemassa. Lisäksi tarkkailen miten vastustaja pelaa ja reagoi taktisesti meitä vastaan ja annan siitä omat näkemykseni. Laadin myös vastustajista scouttausraportit. Pelien jälkeen saan sitten käyttööni videonauhan illan pelistä, josta
koostan valmennustarkoituksiin sopivan analysointipaketin.

- Olen myös mukana vetämässä jääharjoituksia. Siellä painopistealueenani on suunnanmuutospelaaminen. Kaukoranta valaisee työnkuvaansa.

- Ja mikäli vain aikaa riittää, on tarkoituksena lisäksi kauden mittaan olla apuna myös junioritasolla, ainakin A-C-nuorille. A-nuorten kanssa aloitimme yhteistyön jo keväällä.

Nuorista ikäluokista Kaukoranta puhuukin innostuneesti. Kypsymässä on ikäluokka, jonka kehittämisessä hänkin haluaa olla mukana.

- Ässissä on tulossa valtakunnallisestikin aika ainutlaatuisesti kolme peräkkäistä hyvää vuosikertaa. 87-, 88- ja 89-syntyneistä voisi jopa puhua kultaisena sukupolvena. Siellä on paljon hyvää ainesta, josta tulee olemaan paljon iloa organisaatiolle.

Kyseisen kultaisen sukupolven johtotähtenä tuikkii edustusjoukkueeseenkin vahvaa tuloaan tekevä Jesse Joensuu. Kaukoranta ei halua spekuloida sillä, onko edustusjoukkueen nelosketju oikea paikka kehittää tuon tason lupausta.

- Jesse on huippulupaava, mutta hänestä itsestäänhän se on kiinni millaisen roolin pystyy ottamaan. Mahdollisuuksia tulevaisuudessa pojalla on vaikka 1-2-ketjuihin, jos vain rahkeet riittävät. Pitää tietysti muistaa, että 56 peliä on aika kova paketti, eikä tuon ikäinen kaveri voi sellaista läpi vetää suuressa roolissa. Mutta kuten sanottua, kaikki on lopulta vain Jessestä itsestään kiinni.

Omaakaan tulevaisuuttaan Kaukoranta ei halua vielä kummemmin miettiä, eikä ainakaan tavoitteitaan kaikelle kansalle laukoa. Hän haluaa keskittyä vain nykyhetkeen.

-Uskon kyllä, että minulla on riittävästi tietoa ja taitoa toimia jatkossakin liigavalmentajana. Tällä hetkellä haluan vain nauttia tästä työstä mitä nyt on mahdollisuus tehdä sekä antaa kaikkeni pataorganisaatiolle.

Patapakan mahdollisuuksiin alkavalla kaudella Kaukoranta suhtautuu luottavaisesti. Hyvin sujuneet harjoitusottelut antavat uskoa, että joukkue on oikealla tiellä.

- Kyllä nyt pyritään hieman erilaiseen kauteen kuin kahtena aiempana. Kauden alkuun ei nyt sillä tavalla satsata, eikä olla mitään kuntopiikkiä rakennettu. Yritetään olla tasaisempia kuin aiemmin ja yritetään saavuttaa sitä kautta parempi tulos.

- Joukkue on nyt tasapainoisempi ja fyysisempi kuin viime kaudella. Loukkaantumiset söivät mahdollisuuksia, mutta niihinkin on eri tavalla varauduttu, kun materiaalissa on enemmän laajuutta. Tuomas Nissisen hankinta on hyvä esimerkki siitä. Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää ihan hyvältä, Kaukoranta päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle