Amerikka vaihtui Helsinkiin - "Tiesin olevani valmis tähän sarjaan"

KHL / Haastattelu
Henri Ikonen ei kaihda mustelmia, vaan haluaa suoraviivaisesti maalille.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Murtautuminen KalPan Liiga-miehistöön, Nuorten maailmanmestaruus 2014 ja neljä kautta Amerikan eri sarjoissa. Siinä pähkinänkuoressa Jokereihin täksi kaudeksi siirtyneen Henri Ikosen ura ennen nykyistä työnantajaansa. Euroopaan paluusta huolimatta mies kertoo uran tavoitteen olevan yhä vahvasti Amerikassa ja NHL:ssä.

Hyvä luistelija, joka menee suoraviivaisesti maalille. On hyvä kamppailupelaamisessa ja pysyy hyvin vastustajan tahdissa mukana. Tällainen kuvaus kuultiin, kun Henri Ikosta pyydettiin kuvailemaan jääkiekkoilija Henri Ikosta – eli itseään.

Luonnehdintaan on helppo uskoa ja kun huomaa Ikosen kasvoja Severstal-pelin tuloksena komistavan verisen naarmun niin uskottavuus kasvaa entisestään. Kamppailtu on.

Severstal-kamppailu oli Ikoselle kauden neljäs ja Jokereille 13. Samalla se oli joukkueelle yhdeksäs voitto putkeen, mikä nosti luonnollisesti myös Ikosen suupielet hymyyn.

- Ei ollut helppo peli, mutta pisteet saatiin, mikä on luonnollisesti tärkeintä. Pakko antaa kunniaa myös vastustajalla, että hyvin he karvasivat, repivät, riistivät ja raastivat, mies tuumasi ottelun jälkeen.

Jokereiden telaketjuista paikkansa löytänyt laituri näkee, että syy Jokereiden voittoputkeen on selkeä: yhtenäisyys. Joukkueella on hauskaa niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Hyvä yhteishenki on paistanut joukkueesta hallin lehtereille saakka.

- Ja totta kai meillä on sitten myös näitä huippuyksilöitä, jotka pystyvät tarvittaessa ratkaisemaan pelit. Niin kuin Sami (Lepistö) ja Eeli (Tolvanen) tällä kertaa. Zapoa (Ryan Zapolski) maalissa tietenkään unohtamatta.

Severstalia vastaan korostui Jokereiden erikoistilanne pelaaminen, kun sekä yli- että alivoima sai urakoida jäähyrikkaassa ottelussa hurjat minuutit. Ikonen tietää roolinsa löytyvän alivoiman puolelta, joka on Jokereilla parantunut kauden mittaan koko ajan.

Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi Severstal-pelin jälkeen, että joukkueen valmennusjohdosta Mika Saarinen kantaa vastuuta alivoimasta. Ennen ottelua vastustajan ylivoima opiskellaan tarkasti ja kerrotaan alivoimapelaajille, Ikonen mukaan lukien, miten ylivoima saadaan pelattua aseettomaksi.

- Olemme olleet todella hyviä alivoimalla ja niin olimme myös tässä pelissä. Tärkeintä oli, että emme antaneet vastustajalle vetoja ja pystyimme siten hyvin auttamaan Zapoa, Ikonen tuumasi alivoiman suoritusta.

Pelaajatyypiltään Ikonen taistelee peliajasta sellaisten pelaajien kuin Masi Marjamäen, Marko Anttilan, Antti Pihlströmin ja Tommi Huhtalan kanssa. Varsinkin Anttila ja Pihlström ovat aloittaneet omat kautensa loistavasti, mikä omalta osaltaan on pitänyt Ikosta kokoonpanon ulkopuolella.

- Selvää oli, että pitää odottaa, että pääsee rytmiin kiinni ja että pääsee näyttämään osaamistaan. Koko ajan oli päässä kuitenkin tieto siitä, että itse olen valmis tähän liigaan, kunhan vain saan näyttöpaikan. Ja ihan hyvinhän tämä on nyt mennyt, kun sen lopulta sai, Ikonen myhäili.

Amerikka vaihtui Helsinkiin, bussit lentokoneeseen

Jokereihin Ikonen saapui täksi kaudeksi AHL-seura Syracuse Crunchista, kun pelipaikkaa NHL:ssä ja Tampa Bay Lightningin riveissä ei auennut. Ikonen ehti viettää Amerikassa yhteensä neljä kautta pelaten juniorisarja Ontario Hockey Leaguessa (OHL) sekä AHL:ssä.

- Jokereihin tullessa tiesin jo, että täällä tulee olemaan kova joukkue kasassa tällä kaudella. Siinä kohtaa ei tietenkään voinut olla varma missä ketjussa pääsee pelaamaan vai pääseekö pelaamaan ollenkaan.

Ikoselle Jokerit on vasta toinen seura Suomessa miehen edustettua KalPaa ennen siirtymistään Amerikan sarjoihin. Mies myöntääkin keskustelleensa Jokereihin tulosta toisen kuopiolaisen, Rasmus Rissasen, kanssa ennen päätöstään.

- Rapen (Rissanen) lisäksi tunsin tästä porukasta vain Eelin, kun meillä on sama agentti ja lisäksi olemme olleet samoilla kesäleireillä Vierumäellä. Muu porukka olikin sitten tuntemattomia vielä siirtohetkellä ja uusia naamoja on ollut paljon, sanoo Ikonen.

Päätöstä siirtyä kahden vuoden sopimuksella Jokereihin Ikonen kuvaa helpoksi. Helsinki kiekkokaupunkina, mahdollisuus pelata KHL:ää ja Jokereiden tarjoama kokonaispaketti sekä tiedot siitä, että täällä pidetään kiinni siitä, mitä luvataan olivat mahdoton yhdistelmä ohitettavaksi.

Voisi kuvitella, että AHL:ssä pitkiä pelimatkoja tahkonnut laituri olisi Amerikan vuosinaan tottunut reissaamiseen, mutta Venäjä on tässäkin tapauksessa ollut jotain aivan muuta. Maa kun ei Ikosen mukaan tunnu loppuvan millään.

- Huomasi, kun lennettiin Vladivostokiin ja Shanghaihin, että on se Venäjä vaan iso maa. Pitkiä matkoja, mutta onneksi ei hirveän montaa kertaa kaudessa tarvitse noin kauas mennä, Ikonen tuumaa ja jatkaa:

- Iso ero AHL:n ja KHL:n välillä on se, että täällä onneksi lennetään paikasta toiseen eikä tarvitse bussilla matkustaa. Loppupeleissä matkustamista joutuu kaikki tekemään tässä sarjassa ja meillä onneksi lennot ovat toimineet upeasti tähän asti.

Vaikka mies palasikin Amerikasta täksi kaudeksi takaisin vanhalle mantereelle, on Ikosen tähtäin yhä siinä suurimmassa, eli NHL:ssä. Kaksi seuraavaa kautta Jokereissa toimivat Ikosen mielestä hyvänä siirtymävaiheena tavoitteen saavuttamisessa, joiden jälkeen on aika katsoa missä ollaan menossa.

Ikosen ja Jokereiden seuraava koitos on jo tiistaina, kun Jokerien kuuden ottelun mittaisen kotiputken viimeisessä kamppailussa vastaan luistelee Torpedo Nižni Novgorod.

Tuttu pudotuspelivastus parin kauden takaa tarjoaa Jokereille varmasti vielä Severstaliakin fyysisemmän iltapuhteen. Juuri siis sellaisen, mistä Ikosen kaltaiset pelaajat syttyvät parhaaseen vireeseensä.

» Lähetä palautetta toimitukselle