Ahti Oksanen: "Vuodet Pohjois-Amerikassa elämäni parhaimpia"

LIIGA / Haastattelu
Ahti Oksanen tähyää takaisin Pohjois-Amerikkaan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Tarvittavaa kokemusta, tutkinto ja näköalapaikka Pohjois-Amerikan sarjoihin. SaiPan hyökkääjän Ahti Oksasen visiitti yliopiston kautta ammattilaisliigoihin oli valaiseva kokemus.

Kiekko-Espoon riveissä lajin oppinsa saanut Ahti Oksanen teki 19-vuotiaana ison päätöksen. Nuori mies pakkasi kiekkovarusteensa ja suuntasi Bostonin yliopistoon. Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä Pohjois-Amerikan reissulta jäi mukaan paljon asioita, joita pystyy hyödyntämään niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kauden 2014-15 päätteeksi Oksanen pääsi juhlimaan yliopistosarjan mestaruuttakin.

− Ne olivat elämäni neljä hienointa vuotta. Puolivahingossa tarttuivat paperitkin mukaan koulusta mainontapuolelta, ja opin paljon jääkiekosta, iloitsee Oksanen.

Valmistumisen jälkeen Oksanen lähti tavoittelemaan pelipaikkaa AHL:n Hartford Wolf Packista. Visiitti jäi kuitenkin vain 15 ottelun mittaiseksi, ja loppukausi vierähti ECHL:ssä Greenwille Swamp Rabbitsin joukkueessa.

Siellä tahti oli erilaista, sillä 53 ottelussa Oksanen takoi tehot 21+31.

− ECHL-kauteeni olen kyllä tyytyväinen, mutta harmittamaan jäi kunnon näyttöpaikan puuttuminen AHL:n puolella. Opin kantapään kautta, millaista politiikkaa peluutus voi siellä olla.

Sana politiikka jääkiekkojoukkueen toiminnan yhteydessä kaipaa hieman avaamista.

− Keväällä luvataan jotain, sitten "sainataan" pari pelaajaa ja kaikki on mennyt ihan uusiksi. Pääsin kuitenkin näkemään, miten lähellä NHL-tasoa AHL:ssä parhaimmillaan ollaan. Se oli todella ammattimaista toimintaa, enkä kokonaisuudesta vaihtaisi mitään pois, kuittaa Oksanen.

Suomen Liigassa Oksaselle on kertynyt vasta kuluvan kauden 12 ottelua. Pistetilin aukeaminen ja onnistumiset helpottivat tunnelmaa, eikä SaiPakaan ollut sattumanvarainen valinta pelipaikaksi.

Espoossa pelannut ja valmentanut Tero Lehterä ja espoolaisen EJK:n kasvatti Oksanen eivät olleet toisilleen ventovieraita, mutta päällimmäisin syy siirtoon Lappeenrantaan oli kehittyminen uudelleen kohti vähintään AHL:ssä vaadittavaa tasoa. Sen Oksanen uskoo olevan mahdollista nimenomaan Lehterän valmennuksessa.

Päävalmentaja Lehterä arvioi nuoren hyökkääjänsä tekemisiä realistisesti.

− Oksanen on menossa pelaajana hyvään suuntaan. Oppimista on ollut esimerkiksi liigajoukkueiden viisikoiden tiiviydestä peleissä ja nopeassa reagoinnissa niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Hän on kuitenkin ottanut isoja steppejä, ja maalit olivat siinä laukaisevana tekijänä.

− Tärkeintä on, että Oksanen on hyvin kartalla, mitä asioita täytyy kehittää ja miten, analysoi Lehterä.

SaiPan luotsin mukaan työkaluista ei ole hyötyä, jos niitä ei osaa käyttää oikein. Tällä opintomatkalla on myös SaiPan 24-vuotias hyökkääjä Ahti Oksanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle