A-nuorten tehomies Ikonen: "En osannut odottaa näin hyvää kautta"

Muut Sarjat / Haastattelu
Joona Ikonen kertoo, että joukkueessa on hyvä henki ja mukavia pelikavereita. Runkosarjan pistepörssin voittaja tahtoisi jatkaa ensi kaudenkin Ilveksessä.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti
Ensimmäistä kauttaan Nuorten SM-liigassa pelaava Joona Ikonen on noussut Ilveksen johtotähdeksi. Ikonen dominoi runkosarjan pistepörssiä ketjukavereidensa Topias Haapasen ja Joona Koppasen kanssa. Ikonen uskoo, että seuraava pysäkki on finaalissa.

Perjantai-illan supermies Hakametsässä oli kiistatta Joona Ikonen. Ilves-hyökkääjä iski neljässä erässä tehot 4+2 ja johdatti joukkueensa puolivälieriin.

Ilves oli ottelussa alusta asti valmis ja joukkue pysyi koko ajan rauhallisena, vaikka JYP tuli kerran maalin päähän.

− Paransimme huomattavasti eilisestä. Viime pelissä ongelmana oli vähän se, että alku oli tahmea. Nyt saimme pari maalia alkuun ja hallitsimme koko peliä aika hyvin, Ikonen kertoi perjantain ottelun jälkeen.

Torstain tappion syinä Ikonen uskoi olleen huolimattomuusvirheet ja JYPin terävä alku.

− Edellinen pelikin oli ihan voitettavissa, mutta tänään teimme paikoista maalit. Nyt se riitti.

Ikonen pelasi ratkaisuottelussa JYPiä vastaan isot minuutit ja tulostakin syntyi. Samanlaista tehoiltaa Ikonen ei muista tapahtuneen ainakaan hänen Ilves-aikanaan. Kuuden pisteen iltaa täytyy hakea Nokian Pyryn vuosilta useamman vuoden takaa.

− Hyvät fiilikset on tehoista. Aina on hienoa tehdä pudotuspeleissä maaleja. On vähän niin kuin minun hommani tehdä maaleja. Tänään se onnistui ihan hyvin, Ikonen sanoi.

Perjantai-illan tehoilla Ikonen nousi myös pudotuspelien pistepörssin kärkeen. Nyt koossa on seitsemän tehopistettä seitsemässä erässä pudotuspelikiekkoa.

− A:ssa on tuntunut hyvältä olla. On ollut kivaa pelata ja peli on lähtenyt hyvin kulkemaan. En osannut odottaa näin hyvää kautta itseltäni.

Jatkoerän lopussa Ikonen joutui olemaan kentällä yhtä soittoa kaksi minuuttia ja 42 sekuntia. JYP vyörytti peliä Ilves-päätyyn ilman maalivahtia ja Ilves-pelureiden purkukiekot lipsuivat pitkiksi.

− En edes jaksanut yrittää enää lähteä vaihtoon. Yritin vain seistä ja olla kiekon tiellä. Siinä ei ollut paljon muuta tehtävissä. Hapotti niin törkeästi, Ikonen kertasi.

− Siinä kohdassa katselin vaan välillä kelloa, että loppuisiko tämä jo. Oli ihan kidutusta, mutta niin käy välillä.

Päätyyn asti

Villi kortti -kierroksen pelisysteemi on kerännyt paljon kritiikkiä. Ikonen liittyy kritiikin antajien joukkoon.

− En ihan hirveästi tykkää siitä, että pudotuspeli voi päättyä tasan. Nämä paras viidestä ja paras kolmesta -systeemit ovat ihan okei. Mutta nämä niin sanotut säälipleijarit eivät ole oikein minun mieleeni.

− Väitän, että olemme sarjan kovakuntoisimpia joukkueita. Ei tämä siitä ainakaan jää kiinni.

Paras kahdesta –sarjasta Ikosella on jo aiempaakin kokemusta.

− Viime vuonna B:ssä oli sama homma. Silloin nousimme 4–1-tilanteesta tasoihin. Se suoritus jäi jotenkin vähän tyngäksi, koska peli päättyi tasan, emmekä hyötyneet noususta mitenkään.

Kolmella kolmea vastaan Ikonen tykkää pelata, mutta 20 minuuttia sillä kokoonpanolla on raskasta. Toisaalta kolme vastaan kolme –peli sopii Ilvekselle.

− Väitän, että olemme sarjan kovakuntoisimpia joukkueita. Ei tämä siitä ainakaan jää kiinni.

Ikonen keksii myös toisen hyvän perustelun sille, että jatkoerää pelataan koko 20 minuuttia.

− Tavallaan oli hyvä näin, niin peli ei ratkennut mihinkään räkämaaliin, vaan saatiin oikea voittaja selville.

Ilves putosi runkosarjan neljänneltä sijalta ja suoralta puolivälieräpaikalta, kun runkosarjan viimeisessä ottelussa joukkueen kokoonpanossa oli edustuskelvoton pelaaja. Vaikka viimeinen ottelu kääntyi pelillisesti Ilveksen voitoksi Ässien kustannuksella, ei Ilvekselle herunut lopulta pisteitä kamppailusta.

− Aluksi pistemenetys harmitti aika paljon, mutta kun nukkui yön yli, niin helpotti. Kaikki täytyy kuitenkin voittaa, ihan sama paljonko pelejä on. Ja onhan se aina hienoa pelata, Ikonen sanoi.

Ilves jatkaa pudotuspeliurakkaansa sunnuntaina ja vastaan asettuu nimenomaan Ässät.

− Luulen, että meillä on aika paljon halua näyttää niille, että pystymme voittamaan laillisinkin keinoin. Meillä on nälkää lähteä siihen sarjaan. Jäi sen verran hampaankoloon siitä viime pelistä, Ikonen vakuutti.

Miten puolustavalle mestarijoukkueelle sitten käy tänä keväänä?

− Kyllä me päätyyn asti menemme, Ikonen sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle