Zack Malík tuli FPS:ään ison roolin puolustajaksi: “Jos haluaa saada paljon peliaikaa, pitää osata pelata kaikissa tilanteissa”

MESTIS / Haastattelu
22-vuotias tšekkipuolustaja on kauteen valmistavissa otteluissa pelannut ykkösparissa ja ylivoimalla.
Kuva © Timo Savela
KooKoo-maalivahti Nick Malíkin isoveli Zack Malík kuuli ennakkoon paljon hyvää Suomesta ja sai FPS:ään seurakaveriksi vielä lapsuudenystävänsä.

FPS:n uusi tšekkipuolustaja Zack Malík tulee vahvasta kiekkosuvusta: hänen puolustajaisänsä Marek Malík pelasi lähes 700 NHL-ottelua Hartford Whalersissa, Carolina Hurricanesissa, Vancouver Canucksissa, New York Rangersissa ja Tampa Bay Lightningissa – pikkuveli Nick Malík puolestaan oli viime kaudella Liigan parhaita maalivahteja.

22-vuotias Zack Malík tuli Suomeen ison roolin perässä, sillä alla on rikkonaiset kaudet Tšekin kakkostasolla HC Frýdek-Místekissä ja HC Dukla Jihlavassa – kahden kauden yhteissaldo oli vain 37 ottelua.

– Kaksi viime kautta jarruttivat kehitystäni enkä saanut niin paljon peliaikaa kuin tarvitsisin. Tässä iässä on tärkeää päästä pelaamaan paljon, ja Forssassa oli tarjolla jääaikaa.

Uskon olevani hyvä ylivoimalla ja kokonaisvaltaisessa pelissä

Tšekkipuolustajalle ei ole uutta pelata ulkomailla, sillä Malíkilla on kokemusta Pohjois-Amerikasta kolmelta kaudelta. Sopeutumista uuteen ympäristöön helpottaa se, että FPS:ssä pelaa myös toinen tšekkipelaaja, Michal Kvasnica, jolla on yhteistä historiaa Malíkin kanssa ennen Forssaa Tšekin ikäkausimaajoukkueista.

– Tunnen Michalin itse asiassa jo lapsuudesta, kävimme samaa ala-astetta. Olemme hyviä ystäviä ja autamme toisiamme sopeutumaan uuteen joukkueeseen ja maahan. Olen todella innoissani, että pääsen pelaamaan hänen kanssaan.

– Olen viihtynyt Suomessa todella hyvin. Kaikki ihmiset ovat olleet mukavia. Toistaiseksi olen parhaiten tutustunut joukkueeseen, jossa pelaajat, valmentajat ja muu henkilöstö ovat hienoja tyyppejä. Michalin tulo joukkueeseen oli vielä mukava bonus.

Malíkin saamat ennakkotiedot Suomesta olivat positiivisia.

– Juttelin agenttini kanssa vaihtoehdoista tälle kaudelle ja Suomi oli vaihtoehdoista paras. Suomalaisen kiekon taso on hyvä.

– Kuulin Nickiltä pelkkää hyvää Suomesta. Meillä molemmilla on kokemusta tšekkiläisestä jääkiekosta ja hän kehui suomalaista tapaa pelata ja harjoitella. Nick suositteli, että Suomi on hyvä paikka mennä uralla eteenpäin.

Malík on pelannut 70 OHL-ottelua.
Kuva © Getty Images

Nuori mutta kokenut puolustaja

Isokokoinen puolustaja on saanut kauteen valmistavissa otteluissa vastuuta ykkösparissa ja ylivoimalla – tosin syyskuussa pelatuissa otteluissa Malík ei ole ollut kokoonpanossa. Nuorukainen kokee vaikeaksi arvioida itseään pelaajana, mutta rohkaistuu kuitenkin nimeämään vahvuutensa.

– Uskon olevani hyvä ylivoimalla ja kokonaisvaltaisessa pelissä ja jos haluaa saada paljon peliaikaa, pitää osata pelata kaikissa tilanteissa. Mielestäni olen sellainen pelaaja.

Malík on syntynyt Raleigh’ssa isänsä pelatessa NHL-kiekkoa Hurricanesissa, ja pelikokemustakin on ehtinyt karttua Pohjois-Amerikasta: kaudet 2017–19 hän pelasi OHL:ssä ja seuraavalla kaudella USHL:ssä.

– OHL:n pelityylistä tykkäsin paljon. Valitettavasti loukkasin ranteeni ja menetin puolet ensimmäisestä kaudesta. Toisen kauden pääsin aloittamaan leikkauksen takia myöhässä, mutta mitään muuta huonoa en voi sarjasta sanoa. Oli hieno kokemus pelata OHL:ssä ja kehityin siellä sekä pelaajana että ihmisenä.

Luisteluni, syöttötaitoni ja kokonaisvaltainen pelaamiseni kehittyivät OHL:ssä todella paljon.

Ensimmäisen kauden ja toisen kauden alun Malík pelasi Sudbury Wolvesissa, jonka päävalmentaja oli tuolloin nykyinen Arizona Coyotesin apuvalmentaja ja yli 1 000 NHL-ottelun veteraani ja Stanley Cup -voittaja Cory Stillman.

– Cory oli loistava valmentaja ja hieno tyyppi. Hän valmensi enemmän hyökkääjiä, mutta meillä puolustajilla oli oma valmentaja – Jordan Smith – ja hän oli erinomainen. Luisteluni, syöttötaitoni ja kokonaisvaltainen pelaamiseni kehittyivät Wolvesissa todella paljon.

Malík on myös pelannut Tšekin ikäkausimaajoukkueissa ja päässyt edustamaan kotimaataan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa sekä Hlinka Gretzky Cupissa, mistä palkintokaappiin päätyi hopeinen mitali vuonna 2018.

– Oli hieno kokemus päästä pelaamaan maajoukkueessa ja kohdata oman ikäluokan parhaat pelaajat. Voitimme valitettavasti vain hopeaa. Mitä enemmän pelejä pääsee pelaamaan, sitä enemmän pelaajana kehittyy. Koin sataprosenttisesti kuuluvani Tšekin ikäkausimaajoukkueeseen.

Sopimus FPS:n kanssa kattaa alkavan kauden eikä ulkomaalaishankinta halua vielä miettiä uraansa sen pidemmälle.

– Kaksi edellistä kauttani olivat vaikeita ja minun piti tehdä täällä kovasti töitä päästäkseni pelin tempoon, mutta nyt olen jo saavuttanut sen tason, jolla olen parhaimmillani pelannut. Haluan pelata parasta peliäni ja auttaa joukkuetta mahdollisimman hyvin. Ehkä pelaan hyvän kauden ja saan sopimuksen muualta tai ehkä jatkan FPS:ssä, se jää nähtäväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle