YouTube-tähti Kasimir Kaskisuo hakee nostetta uralleen Ruotsista – "Olisi mukavaa, jos tunnistettaisiin ennemmin jääkiekosta"

SHL / Haastattelu
Kasimir Kaskisuo kantoi viime kaudella suuren vastuun Leksandin maalilla.
Kuva © Leksands IF
Leksands IF:n maalia vartioi tulevallakin kaudella monien YouTubesta tuntema suomalainen Kasimir kaskisuo. Maalivahti kuuluu harvalukuisten jääkiekkoilijoiden joukkoon, jotka NHL:n ulkopuolella kuvaavat aktiivisesti elämäänsä sosiaaliseen mediaan.

Leksands IF:n maalilla aloitti tänäkin syksynä kauden alkaessa viime kauden tapaan suomalainen maalivahti Kasimir Kaskisuo. Kaskisuolle alkanut kausi on toinen SHL:ssä ja Leksandissa.

Edelliskaudella Taalainmaalla sijaitsevan 16 000 asukkaan Leksandin ylpeys sijoittui runkosarjassa historiansa parhaaseen sijoitukseen kolmanneksi. Joukkueen menestyksen takuumiehenä oli silloin toinen suomalainen maalivahti Janne Juvonen, joka uurasti runkosarjassa peräti 50 ottelua. Kaskisuolla oli siis isot saappaat täytettävänään.

– Sen huomasi hyvin, että joukkueen odotukset ja tavoitteet ovat korkealla, mutta omatkin tavoitteeni ovat korkealla ja keskityn omaan pelaamiseeni. Muiden tekemiseen en voi vaikuttaa ja omissa tavoitteissa riittää tekemistä, kertoi Kaskisuo odotuksista Leksandissa.

Kaskisuo täytti joukkueen odotukset viime kauden osalta lunastaen ykkösvahdin roolin. Jokereista maailmalle lähtenyt maalivahti urakoi runkosarjassa 46 ottelua Leksandin maalilla. Tilastoihin merkittiin torjuntaprosentiksi 91 ja päästettyjen maalien keskiarvo oli 2,64.

Paikkakuntana Leksand on pieni, mutta joukkueen merkitys paikkakunnan asukkaille on suuri.

– Ihan pelkkää jääkiekkoa se täällä on. Melkein joka autossa on joukkueen tarrat ynnä muuta ja vähän kun lähtee kaupungin ulkopuolellekin, niin lippuja ja logoja näkyy joka puolella. Halli on melkein aina täynnä ja fanikatsomo on aivan hulluna. Myös vieraspaikkakunnalla näkyy aina Leksandin värejä.

– On hienoa nähdä tällaista fanikulttuuria. Tämä on tehnyt ajasta hienoa täällä. Fanien pitämä kannustus antaa ihan erilaisen tunnelman ja latauksen otteluun ja itsestäänkin saa hieman enemmän irti.

Kaskisuolle kausi oli myös tärkeä oman uransa kannalta, sillä edeltävänä kautena Pohjois-Amerikassa suomalaisvahdin ottelut jäivät erittäin vähiin. Otteluaikaa Nashville Predatorsissa kertyi koko kauden aikana vain 15 minuuttia.

NHL-otteluita Kaskisuolle on merkitty kaksi.
Kuva © Getty Images

– Kausi oli hyvä ja todella tarpeellinen edellisen taxi-squad- kauden jälkeen Predatorsissa. Minun piti löytää sellainen paikka, missä saa pelata paljon ja kovalla tasolla, ja täällä Leksandissa tämä onnistui todella hyvin. Se antoi myös uutta nostetta omalle uralleni.

– Joukkueen rytmiin pääsin hyvin mukaan harjoituspeleissä ja CHL-peleissä ennen kauden alkua. Tämän lisäksi treeneissa koitin tehdä mahdollisimman paljon töitä. Parissa pelissä totuin nopeasti isoon kaukaloon, pelityyliin ja tilanteisiin millaisia isossa kaukalossa tulee, kommentoi Kaskisuo sopeutumistaan isoon kaukaloon viime kaudella pitkän pelaamattomuuden jälkeen.

Entisestään vahvistunut Leksand lähtee taistelemaan SHL:n kärkisijoista

Tulevaan kauteen lähdettäessä Leksand on vahvistunut monen muun ruotsalaisseuran tapaan. Varsinkin puolustukseen joukkue sai kovat vahvistukset, kun Olle Alsing ja Anton Lindholm liittyivät joukkueeseen.

– Minun mielestäni on parannettu viime kaudesta varsinkin puolustusta, mutta myös hyökkäystä, vaikka menetettiinkin viime kauden maalikuningas (Max Véronneau 34+26=60). Nuoret pelaajat ovat kehittyneet eteenpäin koko joukkueen taivoin, mikä on hienoa nähdä. Mutta toisaalta, kun katsoo kaikkia muita joukkueita sarjassa, niin aika kovia pelaajia on tullut Pohjois-Amerikasta ja KHL:stä.

Maalivahtiosastolle joukkue sai myös vahvistusta, kun pari edellistä kautta kakkovahdin roolissa ollut Axel Brage siirtyi muihin maisemiin ja Mantas Armalis saapui hänen tilalleen Djurgårdenista.

– Hyvin on tultu toimeen Armaliksen kanssa. Ollaan hyvin saman tyyppisiä henkilöitä. Vähän hiljaisempia, ja hänkin on tuore isä, joten senkin kautta on samoja asioita elämässä. Oikein mukava on ollut tehdä töitä hänen kanssaan. Kun molemmat autetaan toisiamme, niin sitä kautta olemme molemmat parempia maalivahteja, kommentoi Kaskisuo uutta kollegaansa.

Kaskisuo itse nostaa useamman pelaajan, joita kannattaa tulevalla kaudella seurata.

– Hyökkääjä Oskar Lang, pieni ja nopea hyökkääjä, joka iskee maaleja. Hän nousi jo viime kaudella isoon rooliin. Marek Hrivík oli pari kautta sitten MVP-tasoa ja tulee olemaan tärkeä pala joukkuetta, kun hän palaa lokakuussa joukkueen riveihin.

– Puolustuksessa Alsingin ja Lindholmin lisäksi nuori Dallas Starsin ykkösvaraus Lian Bichsel on ottanut aika monta askelta kesällä eteenpäin ja tulee olemaan isossa roolissa.

Kasimir Kaskisuo haluaa hyödyntää sosiaalisen median mahdollisuudet

Kaskisuo on jääkiekon lisäksi monille tuttu YouTubesta. Hän aloitti koronakuplakaudella Pohjois-Amerikassa tekemään videoita elämästään siellä ja videoiden tekeminen on jatkunut sen jälkeenkin.

– Ruotsissa on ollut hyvä vastaanotto videoiden suhteen. Pari kertaa ollaan oltu Tukholmassa lomailemassa ja ihmiset ovat tunnistaneet kadulla. Tuntuu välillä aika oudolta, kun jääkiekosta ei sanota mitään, vaan videoista. Olisi tietysti mukavaa, jos ennemmin tunnistettaisiin jääkiekosta.

– Ruotsalaiset ovat tällä hetkellä pääosassa katsojissa, mutta Yhdysvalloista ja Kanadasta on myös paljon katsojia. Viesteistä ja kommenteista huomaa, että Pohjois-Amerikkalaisia ainakin kiinnostaa mikä sarja täällä on ja tietysti joukossa näky myös paljon heille tuttuja pelaajia, jotka kiinnostavat heitä.

Somevideoiden tuottaminen on aina tasapainoilua sen kanssa, mitä ja ketä voidaan kuvata. Kaikki eivät halua videoissa esiintyä ja toisaalta aina on riskejä, että videoille päätyy materiaalia, jota siellä ei sovi olla.

– Aika hyvää työtä olen tehnyt sen suhteen, että joukkuekavereista suurin osa ei ole kameraa edes nähnyt. Muutamat kaverit olen oppinut tietämään, joita voi videoissa näyttää. Muutamat ovat ihan innollakin tulleet mukaan. Varovainen kuitenkin täytyy olla, koska jotain väärää kuvaamalla voi joutua aikamoisiin vaikeuksiin.

Kaskisuo tuo videoillaan esiin paljon myös jääkiekon ulkopuolista elämää.
Kuva © Leksands IF

Oman henkilöbrändin rakentamisessa some on kuitenkin oivallinen apuväline.

– Olen tällä hetkellä periaatteessa ainoa ei NHL-tähti, joka tuottaa tällaista säännöllistä sisältöä. Pyrin tukimaan uusia tapoja, mitä jääkiekkoilija voi tuoda näihin videoihin verrattuna muihin urheilijoihin.

– Näiden tekeminen on ollut hauskaa puuhaa ja vastaanotto on ollut hyvää. Näitä tehdessä olen havainnut, että joukkueilla ja pelaajilla olisi aika paljon otettavaa, jos sosiaalisen median koko potentiaali käytettäisiin hyväksi, toteaa Kaskisuo.

Yksittäisten pelaajien sometuotanto kasvattaa näkyvyyttä myös sarjalle, jossa hän pelaa. Kaskisuon tapauksessa hyötyjä on luonnollisesti SHL ja Leksand, joista kummastakaan tuskin on paljon tietoa Pohjois-Amerikan suunnassa.

– Juuri näin. Tuskin SHL alkaa estämään videoiden tekemistä ja sanoisin C Morenkin saaneen jokusen tilauksen näidenkin videoiden avulla.

Pelkästään julkisuuteen Kaskisuo ei videoita tee, vaan tarkoituksena on myös taltioida muistoja itselle tulevaisuuteen.

– Joku päivä, kun ei enää pelaa, on kiva lapsenlapsillekin näyttää, millaista elämä oli. Varsinkin oman lapsen kasvamista on hienoa jälkeenpäin katsoa

Perheen läsnäolo helpottaa jääkiekkoammattilaisen elämää

Tulevalla kaudella perheen muistojen taltiointi tuleekin olemaan helpompaa, kun vaimo ja lapsi on myös koko kauden Ruotsissa.

– Viime kaudella meni vähän puoliksi. Osan kaudesta perhe oli täällä Ruotsissa ja osan kaudesta Nashvillessä, kun vaimolla oli omat jutut siellä päässä. Täällä kaudella hoidettiin asiat niin, että voidaan olla kaikki täällä.

– On todella kiva, että perhe on tällä kaudella täällä. Viime kaudella aika kävi välillä pitkäksi, kun oli yksikseen. Nyt varsinkin, kun lapsi on pieni, on mukava nähdä hänen kehittyvän ja kasvavan. Joka kerta viime kaudella, kun he tulivat käymään, oli tullut jotain uusia juttuja.

Pohjois-Amerikkaan verrattuna Ruotsin sarja on pelaajalle helpompi, koska kotona pystyy olemaan enemmän.

– Täällä kotona saa olla enemmän ja nyt kun perhe on täällä, se antaa hyvää tasapainoa hallielämälle.

Tulevaisuudestaan Kaskisuolla on kuitenkin selvät haaveet, missä hän on viiden vuoden päästä.

– Toivon mukaan NHL:ssä, toteaa hän haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle