Yliopistosarjasta siirtynyt Jami Krannila Liiga-vauhdista: "Välillä tuntuu, että peli on ihan seisoskelua"

LIIGA / Haastattelu
Jami Krannila pelaa Lukossa uransa ensimmäistä Liiga-kauttaan.
Kuva © Jenna Westerlund
Vuodet yliopistossa kehittivät Jami Krannilaa niin henkisellä kuin fyysisellä puolella. Viime kauden lopulla AHL:ssä piipahtanut hyökkääjä kokee Liiga-kiekon olevan yliopistojääkiekkoa hitaampaa. Alkaneella kaudella nuoren hyökkääjän aikomuksena on ottaa roolia ratkaisupelaajana.

Rauman Lukon kolmosketjua on sentteröinyt alkukauden ajan 23-vuotias Jami Krannila. Ensimmäistä Liiga-kauttaan pelaava Krannila saattaa olla monille sarjan seuraajille melko tuntematon nimi. Tämä on ymmärrettävää, sillä nuoren hyökkääjän edelliset viisi kautta kuluivat Pohjois-Amerikan kaukaloissa.

Tapparan junioreista kaudeksi 2018–19 Yhdysvaltoihin suunnannut Krannila pelasi yhden kauden USHL:ssä ja tämän jälkeen neljä vuotta yliopistojääkiekkoa St. Cloud State Universityn riveissä. Kaukalon ulkopuolella yliopistovuosista tarttui mukaan kauppatieteiden kandidaatin tutkinto.

Pelaaja kokee yliopistovuosien kehittäneen häntä paljon niin henkisellä kuin fyysisellä puolella. Krannilan mukaan myös tunteet pysyvät kaukalossa tätä nykyä paremmin kurissa.

– Pelaajana kehityin varmasti fyysisellä puolella todella paljon, kun siellä oli joka päivä mahdollisuus päästä salille. Puitteet olivat kunnossa. Sitten henkisesti kasvoin myös, kun kävin koulua. Siinä tuli omat asiansa ja oli silloin tällöin aika paljon stressiä käytäväksi läpi. Niiden kanssa oppi elämään paremmin.

– Ennen kuin lähdin, olin kuumapää, mutta nyt sekin on muuttunut, Krannila naureskelee.

Täksi kaudeksi Suomeen palannut Krannila löytää joitakin eroavaisuuksia yliopistojääkiekon ja kotimaisen Liigan välillä. Pelaajien kokemus ja suoritusvarmuus ovat Liigassa edellä, mutta vauhdissa se jää selvästi jälkeen.

– Äijät ovat isompia ja kaikilla on todella paljon kokemusta. Vähemmän tulee virheitä, joita yliopistosarjassa tulee paljon. Siellä on kuitenkin nuoria pelaajia jokaisessa joukkueessa.

– Siellä jääkiekko on nopeampaa. Kun tulin sieltä tänne, niin välillä tuntuu, että peli on ihan seisoskelua. Se on varmaankin isoin ero, Krannila arvioi.

Kaste ammattilaiskiekkoon AHL:ssä

Ensimmäiset ammattilaisottelunsa 23-vuotias keskushyökkääjä sai vyölleen viime keväänä yliopistokautensa päätyttyä. Koeaikasopimuksella kuusi ottelua AHL:ää Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa pelaamaan päässyt Krannila piti visiittiään NHL:n farmisarjassa onnistuneena.

– Se oli siisti kokemus. Sain siellä ensimmäiset ammattilaisottelut alle.

Pelaaminen AHL:ssä jännitti, mutta joukkueessa oli myös suomalaisia, mikä helpotti tilannetta.

– Se oli jännä paikka. Kausi loppui ja menin siitä suoraan AHL:ään, enkä tiennyt siitä sen enempää. Onneksi siellä oli muutama suomalainen odottamassa, niin he pystyivät auttamaan jonkin verran. Ottelut menivät ihan hyvin omasta mielestäni, Lukko-peluri kertaa.

Krannilan vierailu pitkään NHL-seura Pittsburgh Penguinsin farmijoukkueena toimineessa Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa vei pelaajan askeleen lähemmäs tarunhohtoista. NHL siintää nuoren pelaajan haaveissa, mutta sitä Krannila ei vielä osaa arvioida, kuinka lähellä tai kaukana sinne yltäminen on.

– Haaveilen kyllä NHL:stä, mutta se on vaikea sanoa kuuden pelin otannalla, miten lähellä NHL on. Kiekkokin oli vähän erilaista, sillä olimme silloin jo ulkona pudotuspeleistä. Melkein pitäisi olla kokonainen kausi alla ja katsoa sitten. Katsotaan nyt ensin, miten tämä kausi lähtee käyntiin, Krannila toppuuttelee.

Tavoitteena olla ratkaisupelaaja

Lukon runkosarja alkoi yskähdellen, kun ensimmäiset viisi ottelua tuottivat vain yhden voiton. Joukkueen alun kankeus sisälsi Krannilan mukaan sekä huonoa tuuria että pelitavallisia kasvukipuja.

– Siinä oli varmasti molempia. Pelimme ei ollut täydellistä, emmekä olleet kaikki ihan samalla sivulla. Uuden pelisysteemin opetteluun menee aina aikaa.

Omaan kauden alkuunsa KooKoo-ottelun yhteydessä haastateltu Krannila on ollut tyytyväinen. Keskushyökkääjä kokee päässeensä peliin sisälle, vaikka haastatteluhetkellä tehopisteitä ei ollut kertynyt kuin kaksi.

– Hyvin on lähtenyt käyntiin. Olen mielestäni päässyt peliin ihan hyvin mukaan. Pisteiden valossa se ei ehkä vielä näy, mutta paikkoja on ollut joka ottelussa.

Kyseisen KooKoo-ottelun jälkeen Lukko on jatkanut nousujohteista virettään nappaamalla seuranneista neljästä ottelusta kolme voittoa. Samalla Krannila on päässyt pisteille jokaisessa voitto-ottelussa triplaten tehopistesaldonsa kahdesta kuuteen.

Taitavan keskushyökkääjän tavoitteena onkin nousta ratkaisupelaajan rooliin joukkueessaan.

– Olla ratkaisupelaaja omassa joukkueessa ja auttaa joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla, Krannila mainitsee alkaneen kauden tavoitteikseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle