Yhdeksän vuotta sitten Markus Nenonen pelasi vielä nuorten divarikiekkoa – nyt tavoitteena on maajoukkue: "On monia polkuja ja jokaisella se on oma"

LIIGA / Haastattelu
Markus Nenosella on tähtäin maajoukkueessa.
Markus Nenonen muistetaan ikuisesti Hämeenlinnassa HPK:n seurahistorian toisen mestaruuden ratkaisseena pelaajana. Epätavanomaisen polun Liigaan kulkenut Nenonen kuuluu nyt HPK:n kapteenistoon ja tavoittelee paikkaa Leijonista.

HPK:ssa viime kaudella pelanneille pelaajille kesä oli tavallista lyhyempi, mutta syy siihen maukas: mestaruusjuhliin päättynyt kausi oli ohi vasta toukokuussa. HPK:n Markus Nenoselle kyseessä oli jo toinen lyhyempi kesä perätysten, sillä keväällä 2018 hän edusti finaaleissa pelannutta Tapparaa.

− Aika äkkiä hujahti kesä ohi, Nenonen toteaa.

Nenonen, 26, muistetaan erityisesti Oulussa pelatun seitsemännen finaaliottelun jatkoaikaosumasta, jolla hän ratkaisi mestaruuden HPK:lle.

− Muutamia kertoja on tullut katsottua tilanne uudestaan. Aika hyvä fiilis tulee siitä, kun näkee kaikkien reaktiot, Nenonen naurahtaa.

Pitkäksi venyneen kauden jälkeen yhteistä harjoitteluaikaa joukkueen kanssa oli tavanomaista vähemmän, mutta sillä oli Nenoselle yllättävän pieni vaikutus. Kesän aikana hän panosti erityisesti kestävyysominaisuuksiin ja aerobisiin harjoituksiin.

− Pelatessa pysyy kyllä hyvässä kunnossa, joten ei se niin paljon vaikuta kuin mitä luulin. Hieman yllätyin, kun testitulokset osoittivat, että olen hyvässä kunnossa.

− Kestävyyttä olen hankkinut paljon, jotta jaksaisin pelata mahdollisimman paljon eikä paukut loppuisi kesken pelin. Lisäksi olen tehnyt paljon aerobista kuntoharjoittelua, jotta palautuminen olisi kunnossa, Nenonen kertoo.

Tulevaisuuden tavoitteissa Nenosella on pelata maajoukkueessa ja hän haaveilee myös ulkomaiden isoissa sarjoissa pelaamisesta. Hän on kehittynyt pelkästä huippuluokan rannelaukauksestaan elävästä maalintekijästä monipuolisemmaksi liigapelaajaksi. Nenosen pelaajapolku poikkeaa muista pelaajista, joille maajoukkue on realistinen tavoite.

Yhdeksän vuotta sitten Nenonen aloitti kautensa A-nuorten I-divisioonassa pelanneessa Jyväskylän Diskoksessa. Loppusyksystä edessä oli karsintasarja, joten Diskoksen A-nuorten päävalmentaja Tuomo Yläinen päätti etsiä parhaille pelaajilleen sopivamman pelipaikan kuin A-nuorten II-divisioona.

Paikka löytyi pukukoppikäytävän toiselta puolelta, kun JYPin silloinen A-nuorten päävalmentaja Marko Virtanen poimi Diskoksen ykkösketjun, Joni KumpulainenMikko Virtanen−Markus Nenonen, Jyväskylän ykkösseuraan. Kausi päättyi A-nuorten mestaruuteen.

− Olen miettinyt polkuani siltä kantilta, että voisin olla esimerkkinä nuoremmille pelaajille. On monia polkuja ja jokaisella se on oma. Ei tarvitse olla siinä kaupungin ykkösseurassa koko aikaa, vaan on paljon hyviä vaihtoehtoja, jos vain jaksaa harjoitella ja tykkää siitä, mitä tekee. Kyllä se sitten palkitsee myöhemmin, Nenonen pohtii.

Nyt hän voi olla esimerkkinä HPK:n nuoremmille pelaajille, sillä laituri on mukana joukkueen laajennetussa kapteeniryhmässä. Vaikka mitään kirjainta ei ole pelipaidan rintamukseen ommeltukaan, on Nenonen otettu valinnasta.

− Se on kunniatehtävä ja olen siitä otettu. En ole aiemmin ollut mitenkään kapteenistossa mukana, Nenonen kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle