Wiljami Myllylä saavutti raittiuden ja hakee kasvattajaseurastaan Hermeksestä vauhtia uralleen: “Täysammattilaisuus ja Liiga ovat tavoitteena”

MESTIS / Haastattelu
Myllylä aloittaa ensimmäisen täyden kautensa Hermeksen Mestis-joukkueessa.
Kuva © Timo Savela
Nuoressa Hermes-joukkueessa Wiljami Myllylän kokemukset kaukalossa ikäluokan parhaita vastaan ja rinnalla sekä erityisesti kaukalon ulkopuolella ovat joukkueelle avuksi.

21-vuotias Wiljami Myllylä kertoi viime marraskuussa julkisesti sairastavansa alkoholiriippuvuutta ja hakevansa apua – alkukauden Lukon U20-joukkueessa nuorukainen kuitenkin palasi kaukaloon jo joulukuussa kasvattajaseurassaan Hermeksessä, loppukauden aikana pelejä kertyi myös Mestis-joukkueessa.

Nyt Myllylä aloittaa ensimmäistä kauttaan aikuisten sarjassa, vaikka liigadebyyttikin on jo tehty ja Mestiksessä hän on pelannut yli 30 ottelua.

– Alla on hyvä treenikesä, Hermes on nuori joukkue, yritän saada itselleni roolin kärkiketjuista ja ylivoimalla.

Iältään nuoressa Hermes-kokoonpanossa on kuitenkin mielenkiintoisia ulkomaalaispelaajia: 21-vuotias puolustaja Ernests Ošenieks on pelannut jo Riian Dinamossa yhden KHL-kauden ja viime kaudella Kiekko-Vantaassa 30 Mestis-ottelua. Samanikäinen keskushyökkääjä Jonáš Peterek puolestaan on pelannut yhden kauden WHL:ssä, 55 ottelussa kertyi 31 pistettä.

– Ulkomaalaiset ovat selviä vahvistuksia sekä meille että koko Mestikseen. Puolustajat tuovat kokoa ja kokemusta, ja Peterek on ollut harjoituspeleissä tehokas.

Melkein kymmenen kuukautta olen ollut raittiina. Hymyssä suin ja päivä kerrallaan mennään eteenpäin

Myllylän oma pelituntuma on kuitenkin jäänyt vähäiseksi, sillä hän pystyi pelaamaan harjoituskaudella vain yhden ottelun.

– Olin kipeänä ja tulin pelaamaan liian aikaisin, jouduin sairaalaan asti. Kyseessä oli rintalihastulehdusepäily. Olin kolme viikkoa treenikiellossa eli olen vähän takamatkalla muuhun joukkueeseen nähden.

Alkoholin suhteen Myllylän tilanne on enemmän kuin hyvä.

– Melkein kymmenen kuukautta olen ollut raittiina. Hymyssä suin ja päivä kerrallaan mennään eteenpäin, tosi hyvässä jamassa ollaan.

Arvokasta kokemusta kovista peleistä ja jääkiekon ulkopuolelta

Hermes-ryhmän keski-ikä on vain hieman yli 21 vuotta, mutta nuoresta iästään huolimatta Myllylä on pelannut myös ikäkausimaajoukkueissa, kuten vuonna 2018 ikäluokan superlupausten kanssa U-17 Hockey Challengessa.

– Maajoukkuereissut ovat olleet mukavia ja ainutlaatuisia kokemuksia, jos näin voi sanoa. Ystäviä on jäänyt niiltä ajoilta.

Tuolla maajoukkuereissulla Myllylän joukkuekavereita olivat esimerkiksi Anton Lundell, Ville Heinola ja Juuso Pärssinen. Mika Marttilan valmentama joukkue eteni kyseisessä turnauksessa finaaliin asti, mutta hävisi Venäjälle – itänaapurin joukkueesta NHL:ään asti on edennyt hyökkääjä Vasili Podkolzin.

Puolivälierässä ja välierässä Suomi voitti kaksi Kanadan alueellista joukkuetta, joiden riveissä pelasivat muun muassa ensimmäisen kierroksen varaukset Bowen Byram, Alexis Lafrenière ja Connor McMichael.

Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Myllylä lähti jo 17-vuotiaana U20 Mestiksestä uusien ja isompien haasteiden pariin HIFK:n U20 SM-sarjajoukkueeseen.

– Kokkolan seudulla ei ollut mahdollisuutta pelata korkeammalla ja Helsingistä tuli kyselyä. Kaksi ensimmäistä kautta olivat onnistuneita pelillisesti ja ylipäänsä opettavaisia nuorelle pojalle. Sain myös uusia ystäviä.

Kaudella 2018–19 Myllylä oli tehoillaan 20+20 HIFK:n toiseksi paras pistemies Axel Rindellin jälkeen ja ylsi koko sarjan maalipörssissä 20 parhaan joukkoon. Seuraavalla kaudella 18-vuotias hyökkääjä oli 22 osumallaan joukkueensa paras maalintekijä ja koko sarjan maalipörssissä sijalla 13.

Pari seuraavaa kautta Myllylällä oli vaikeuksia alkoholiriippuvuuden kanssa, mutta vastoinkäymisten voittaminen on tehnyt nuorukaisesta vahvemman ihmisen.

– Elämässä on kertynyt myös jääkiekon ulkopuolisia kokemuksia ja voin tarjota vertaistukea tarvittaessa muille.

Rikkonaisten kausien jälkeen Myllylä haluaa löytää uudelleen urheilullisuuden ja edetä urallaan.

– Yritän toteuttaa urheilijan arkea päivä kerrallaan. Täysammattilaisuus ja Liiga ovat tavoitteena, mikä vaatii tietysti kärsivällisyyttä.

Oleellista on myös se, että pelaaminen on mukavaa.

– Sen takia treenataan, että pääsee pelaamaan. Olen oppinut elämään siinä pukukoppimaailmassa, niin on tosi vaikeaa luopua. Hallilla on joka päivä ystäviä, joiden kanssa pääsee laittamaan kaiken likoon. Se on parasta!

» Lähetä palautetta toimitukselle