Waltteri Merelältä muistutus nuorille pelaajille: "Nämä tilanteet ovat myös pelaajien vastuulla"

LIIGA / Haastattelu
Waltteri Merelä tuulettaa osumaa HIFK:ta vastaan.
Kuva © Jarno Hietanen

Tappara voitti HIFK:n kotonaan numeroin 5–2 ja otti ottelusarjan kuskin paikan siirtyen 2–1-johtoon. Toimittajaa ottelun lopputuloksesta haastattelun alussa korjannut Waltteri Merelä saapuu esiin pukuhuoneesta, josta kuuluu iloisia huudahduksia.

− Omaa työtä pitää osata arvostaa, tiesimme tasan tarkkaan miten pitää pelata ja aloitimme niin. Onneksi jätettiin hieman nihkeä maku tuosta kolmannesta erästä, joten jäi vielä varaa parantaa seuraavaa peliä kohden.

Liigan kurinpidon ja tuomarien tekeminen on herättänyt puheensorinaa, hämmennystä, huutoa, kolumneja ja välillä jopa naureskelua. Merelän mukaan vastuu pelaajien turvallisuudesta ei ole kuitenkaan pelkästään edellä mainituilla viranhaltijoilla.

− Tuomarit tekevät ihan hyvää työtä, ei siinä mitään. Ongelma on ollut enemmän kurinpitopuolella ja pelaajien omassa vastuussa. Mitä olen pudotuspelisarjoja katsonut, varsinkin nuoret pelaajat ovat aika vastuuttomasti menneet hakemaan kiekkoa.

− Meidän sarjassa HIFK:ta vastaan ei ole tullut montaa tilannetta, joista olisi pitänyt antaa pelikieltoa. Nämä tilanteet ovat myös pelaajien vastuulla. Tuomareille annan hyvän arvosanan, vaikka kahdeksan. He tekevät hyvää duunia, kaikkea ei voi nähdä, mutta onneksi saavat katsoa videolta tilanteita. Sen ansiosta on myös tullut aika paljon ulosajoja.

"Älyttömyyksiä ei voi tehdä"

Merelä kokee itse tietävänsä, miten kentällä saa käyttäytyä.

− Meidän sarjoissamme ainakin on paljon kokeneita pelaajia, jotka tietävät, miten tietyt tilanteet, kuten kiekonhaut tai taklaukset pitää pelata. Mitä tulee tuohon aikaisempaan poikkarihommaan, poikkarilla niskaan, päähän tai naamaan vetäminen on automaattinen pelikielto joka kerta. Nuo tilanteet menevät enemmän tunteiden piikkiin ja tunteet pitää osata pitää aisoissa. Älyttömyyksiä ei voi tehdä.

− Pudotuspeleissä on lisääntynyt myös se, että nuoret pelaajat hyppäävät aika isolla tunteella ja innolla näihin peleihin ja silloin tapahtuu välillä vääriä asioita. Itse ainakin koen teitäväni, mitä saan tehdä.

− Se on maalaisjärkeä, jos hölmöilee siitä pitääkin lentää ulos. Jos itse sekä kanssapelaajasi pelaavat fiksusti eikä kukaan filmaa tai näyttele, yleensä selvitään ilman isompia rangaistuksia.

Tappara johtaa sarjaa 2−1 ja seuraavat kaksi ottelua pelataan Tampereella. Merelä peräänkuuluttaa keskittymistä kotiedusta huolimatta.

− Mennään peli kerrallaan. Kaikki tietävät, että tämä peli unohdetaan jo tänä iltana ja sama työ on tehtävä edelleen seuraavassa ottelussa, ennen kaikkea henkisellä puolella. Kun mennään jo neljättä peliä samaa vastustajaa vastaan, peli ei siitä paljoa muutu. Ottelut ratkeavat sille, joka pystyy lataamaan paremmin henkisellä puolella ja suorittamaan omaa peliään.

Joukkueen voimasuhteet ennallaan

Napakasti laukova Merelä on jälleen osunut kiitettävällä tahdilla maalipuiden väliin. Tapparan paras laukaus löytyy silti edelleen joko Niko Ojamäeltä tai Valtteri Kemiläiseltä.

− Tilanne on sama edelleen, he säästelevät seuraavaan peliin. Minulle on pelattu hienosti paikkoja, ja maaleja on tullut hyvin. Noista paikoista on kiva tehdä.

Tapparassa pelaa tällä hetkellä kaksi tulikuumaa W- tai V-kirjaimella kirjoitettavaa Valtteria. Kaimojen nokkimisjärjestyksestä ei kuitenkaan ole nuoremman mukaan vielä epäselvyyttä.

− Melkein piste ottelua kohden pakkina runkosarjassa sekä aika hyvillä tehoilla pudotuspeleissä. Hän on myös olympiavoittaja, joten en missään nimessä pysty laittamaan itseäni edelle. Mestaruudet merkitsevät minulle aika paljon ja "Tinkellä" on niitä enemmän, niin kyllä hän on parempi.

» Lähetä palautetta toimitukselle