Waltteri Merelä avaisi sarjan ja haluaa Ilveksen vastaan pudotuspeleissä: "Se on sellainen voitto tai kuolema"

LIIGA / Haastattelu
Waltteri Merelä haluaa loppukaudelta kaksi mestaruutta.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
JYP kaatoi Tapparan vieraissa lukemin 4−3. Ratkaisu syntyi jatkoajalla. Ottelussa Tapparan kapteenina toiminut Waltteri Merelä toivoo joukkueeltaan terävämpää ylivoimaa sekä haluaa kohdata Ilveksen pudotuspeleissä.

Tappara hävisi kotonaan JYPille 4−3. Ottelun ratkaisu syntyi Robert Rooban lavasta jatkoajalla. Tapparan kapteeni Waltteri Merelä ei ollut tyytyväinen joukkueensa tehokkuuteen maalinteossa.

− Vähän hankala alku tietysti, 7.30 kun on pelattu niin ollaan vedetty seitsemän minuuttia alivoimaa. Hyvin me sitä pelasimme, vastustajalla oli yksi paikka ja siitä tuli maali. Seitsemän minuuttia alivoimaa ja yksi maali, niin kyllä me se otetaan ja saimme pelin käyntiin siitä.

− Maalin hinta oli vähän liian halpa, iso työ jouduttiin tekemään maalien eteen, jos ei tuota viimeistä maalia lasketa. Vastustaja sai aika paljon aikaan meidän menetyksistä ja sekoiluista.

Tapparan ylivoima yski ottelun aikana. Merelä ei pidä syynä Leijonien EHT-ryhmään kutsuttujen pelaajien puutetta.

− Ei sen taakse tarvitse mennä. Meillä on hyviä pelaajia, jotka pystyvät ratkomaan ja siinä oli pari hyvää paikkaa, mutta ei mennyt. Kollektiivisesti ilman muuta paljon paremmin pitäisi pystyä sitä pelaamaan. Laukauksia on myös saatava enemmän.

Tapparan neljäs ketju on lähiaikoina koostunut kolmesta nuorukaisesta. Näistä näkyvin on ollut KalPasta lainattu Konsta Kapanen. Merelä on tyytyväinen nuorten pelaajien otteisiin.

− Tosi hyvin pelaavat. En tuota Konstaa tiennyt, en ole nähnyt aikaisemmin kun pelaa mutta on isänsä (Sami Kapanen) näköinen. Luisteluasento on samanlainen ja on tosi taitava ja liikkuu hyvin. Omat junnut pelaavat koko ajan paremmin ja pystyvät tuomaan meille energiaa.

Ottelun ja kauden tuomaroinnista

Ottelun avauserässä nähtiin puhuttava ulosajo, kun Tapparan Anton Levtchi lensi suihkuun laitataklauksesta. Tilannetta näytettiin videotaululla useampaan otteeseen.

− En ole sen tarkemmin videolta katsonut, mutta kyllä se aika kovalta tuomiolta tuntuu. En tiedä, mitä on mediassa tai sosiaalisessa mediassa puhuttu, mutta mitä ruudulta näkyi niin aika kova tuomio. Kun tuomarit eivät voi katsoa jäähyä videolta kesken pelin niin sillä voi olla aika isoja vaikutuksia.

− Monet joukkueet taistelevat pudotuspelipaikasta, ja jos kärkiäijä otetaan sellaisen tilanteen takia pois, mikä mahdollisesti ei olekaan rike, se on kova paikka. Mielestäni linja on kuitenkin yleisesti ottaen ollut ihan hyvä tällä kaudella, ei siitä sen enempää.

Merelä toivoo, että tuomareiden sallittaisiin pudotuspeleissä tarkistaa jäähytilanteet videolta kesken ottelun.

−Toivottavasti tulee pudotuspeleihin mahdolliseksi. Nuo voivat pahimmassa tapauksessa ratkaista tärkeitä otteluita ja ovat välillä ratkaisseetkin. Kun ne mikit on korvissa ja tilanteet nähdään, niin pitäisi pystyä sanomaan jos ei olekaan jäähyä. 

Lähiaikoina tullut kapteenin vastuuta

Merelä on kantanut kapteenin vastuuta viimeisen kahden ottelun ajan. Hän pitää sitä hienona asiana.

− Paljon on pelaajia poissa, mutta on tuolla edelleen monta kokenutta ja maailmaa nähneitä pelaajaa kopissa. Se kertoo siitä, että olen tehnyt asioita oikein ja se on tietynlainen luottamuksen osoitus, niin yritetään pitää oma tyyli ja käydä kättelemässä tuomarit.

Merelän mukaan kapteenin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat yleinen ryhti ja säntillisyys sekä edestä johtaminen kentällä.

− Sille on joku syy, jos on valittu kapteeniksi. Koen, että pitää pystyä näyttämään omalla esimerkillä mallia kentällä ja kopissa tsempata jätkiä. Kapteenina ei voi vedellä ihan miten sattuu, joukkueen arvoja pitää noudattaa.

− Välillä täytyy myös pystyä sanomaan rehellisesti hyvät ja huonot kommentit. Kapteenin rooli on sellainen, että joukkueen tekemisestä pitää ottaa vastuu, vaikka oma peli ei kulkisikaan.

Merelä tunnetaan yhtenä merkittävänä palasena Tapparan maalintekoyksikössä. Hänen mukaansa hän tai lähiaikoina meteliä lämärillään aiheuttanut Jori Lehterä eivät kuitenkaan ole joukkueen parhaita laukojia.

− Niko Ojamäellä on aika hyvä lämäri. Valtteri Kemiläinen on laittanut kanssa aika hyvin lämärillä nyt, jompikumpi niistä. Ei me osata vetää Jorin kanssa.

Tappara porhaltaa kovaa vauhtia kohti pudotuspelejä. Merelällä on yksi toivevastustaja ylitse muiden.

− Ilveksen haluan kohdata. Se on sellainen voitto tai kuolema sitten, siinä ei ole vaihtoehtoa.

Unelmien sarjaformaatti

Liigan tulevasta sarjaformaatista ja sen mahdollisista muutoksista keskustellaan kauden jälkeen. Merelä määritelee oman unelmaformaattinsa. Hänen mielestään Ruotsin karsintatyyli voisi toimia Suomessakin.

− Siinä olisi 12 joukkuetta, tylysti täytyisi vaan karsia. En tiedä, miten se tehdään ja joku sen varmaan tekee, mutta se olisi ainoa tapa millä Mestistä saataisiin elvytettyä.

− Ruotsin malli on järkevä. Kaksi pääsarjan viimeistä joukkuetta karsii keskenään ja toinen putoaa. Sitten olisi varmaa, että jos voitat Mestiksen, nouset sitten varmasti. Se olisi minun mielestäni paras formaatti.

Kysyttäessä henkilökohtaisia odotuksia loppukaudelle Merelä antaa ytimekkään ja itsevarman vastauksen.

− Kaksi mestaruutta tällä kaudella (Liiga ja CHL). Ei siinä ihmeempää, toteaa Merelä.

» Lähetä palautetta toimitukselle