Vuoden loukkaantuneena ollut Jarno Koskiranta palasi johtamaan energisempää SaiPaa – "Meillä on nyt paljon parempi koheesio"

LIIGA / Haastattelu
Koskiranta kantaa SaiPan C-kirjainta nyt kolmatta kauttaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
SaiPan kapteeni Jarno Koskiranta ei tavoittele 35 vuoden iässä enää ykkösketjun vastuuta tai piste-ennätystä. "Ei tässä mitään muuta tavoitetta ole itselläni enää jäljellä kuin että saisi SaiPan kanssa jotakin voittaa", Koskiranta summaa.

Kauden ensimmäinen Kaakon derby oli SaiPan hyppysissä kaksi erää, mutta avausosan voitto kirjattiin lopulta kymäläisille voittomaalikilpailun jälkeen. Lappeenrantalaisten kapteeni Jarno Koskiranta sai jälleen summata viime kaudelta tutun tilanteen: peli tyydytti, tulos ei.

– Kyllähän se oli kirvelevä tappio. Hyvin tultiin peliin ja hyvin pelattiin, mutta kolmannessa erässä annettiin helpolla maalit, ja peli karkasi siinä, Koskiranta sanoo.

SaiPan sarja-avauksessa keskiviikkona Kuopiossa peli oli fyysisempää ja kamppailujen sävyttämää. Kouvolassa keltamustat pääsivät omaan pelisapluunaansa paremmin kiinni – avauserän jälkeen kiekonhallinta kirjattiin karjalaisille peräti prosentein 75–25.

– Tänään saatiin enemmän kiekollista peliämme näkyviin ja pysyttiin enemmän kiekossa. Siinä mielessä kyllä parempi peli.

Joukkueen vaihtuvuus on ollut suurta. Sisään on virrannut yhdeksän uutta ulkomaalaista, jotka täydentävät viime kauden nuoren yksilötason onnistujien rungon. Koskirannan kipparoiman ryhmän lähtökohdat ovat miehen itsensä mukaan vuoden takaista paremmat.

"Ainoa tavoite on yrittää auttaa tätä porukkaa."

– Tuntuu, että meillä on nyt paljon parempi koheesio. Siinä on kuitenkin se ydinryhmä samaa, ja nämä uudet kaverit ovat tosi energisiä ja hyviä tyyppejä. On saatu hyvä energia myös koppiin ja tuonne kaukaloon, ja se kyllä mielestäni näissä ensimmäisissä peleissä on näkynyt, Koskiranta luonnehtii.

Suuri osa SaiPan uusista ulkomaalaisista pelaa nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa. Viimeisimpinä ryhmään ovat liittyneet 3Ice-kesäliigan pienpelejä kotimantereellaan pelanneet Seamus Donohue ja Kevin Fitzgerald sekä vasta viime viikolla seuraan hankittu keskushyökkääjä Antoine Morand. Sopeutuminen uuteen pelitapaan ei käy käden käänteessä, eikä tämä voi olla kauden alkumetreillä näkymättä.

– Totta kai se on vaikeaa. Ei tämä ole tosiaan yksinkertaisin systeemi hypätä tuosta vain lennosta, mutta kaikki [uudet tulijat] ovat tosi hyväpäisiä kavereita. Heihin on ollut kiva tutustua, ja hyvin ovat tulleet porukkaan mukaan, Koskiranta kehaisee.

Uran pisin pelitauko 35-vuotiaana

Viime kausi oli Koskirannalle vaikea. Heti alkukaudesta sattunut loukkaantuminen piti kokeneen keskushyökkääjän sivussa peleiltä lähes vuoden. Sarjapelejä ehti kertyä ennen vammaa vain neljä.

– Näki sitäkin, että marraskuussa ollaan kotona sohvalla ja katsellaan, kun muut pelaavat. Se on tuonut vähän uutta perspektiiviä myös: [tämä] oli ensimmäinen kerta, kun itse olin kauden aikana loukkaantunut. Nyt on taas hemmetin kiva pelata ja olla tuossa porukan mukana, Koskiranta sanoo.

Henkilökohtaisia tavoitteita kokeneella Koskirannalla on vain yksi.

– Ainoa tavoite on yrittää auttaa tätä porukkaa nimenomaan, jotta päästään playoffeihin ja keväällä pelaamaan. Se on se, miksi tätä kuitenkin vielä jatketaan: ei tässä mitään muuta tavoitetta ole itselläni enää jäljellä kuin että saisi SaiPan kanssa jotakin voittaa, Koskiranta kertoo.

Omakohtaista kunnianhimoa esimerkiksi isoon ylivoimarooliin Koskirannalla "ei ole missään nimessä".

"nämä uudet kaverit ovat tosi energisiä ja hyviä tyyppejä."

– Jos joukkue voittaa, niitä [onnistumisia] tulee silloin kaikille: se on päivänselvä asia, Koskiranta toteaa.

Nuorta joukkuetta johdetaan Koskirannan filosofiassa odotetusti kokemuksella ja esimerkillä.

– Sitä yrittää näyttää tietysti mallia, miten joka päivä tehdään töitä niin jäällä kuin jään ulkopuolella: auttaa nuoria kavereita, Koskiranta kertoo.

Ikämiesluokkaan joulukuussa ikänsä puolesta siirtynyt konkari kokee kuitenkin pysyvänsä edelleen nuorempiensa tarinoiden pulssilla.

– Pysyy nuorena myös itsekin, kun noiden juttuja kuuntelee. Ne samat jutut kuitenkin pyörii noissa kopeissa aika pitkään, Koskiranta tokaisee.

Vaikka itse peli Kouvolassa oli hyvää, lauantai-illan uusintaotteluun Kisapuistossa SaiPalla riittää Koskirannan näkökulmasta parannettavaa.

– Se on varmasti aktiivista ja kovaa kamppailua, niin kuin tänääkin tuo loppu oli. Meidän pitää yrittää pitää tuo sama energia päällä ja olla tarkempia syöttöjen kanssa: kolmannessa erässä vähän turhaan ruvettiin niiden kanssa riplaamaan, Koskiranta summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle