Voitto NHL-debyytissä nosti Lukáš Dostálin tunteet pintaan − alkutaival taalajäillä on kohottanut itseluottamusta

NHL / Haastattelu
Lukáš Dostál ottaa ensiaskeleitaan NHL:ssä.
Kuva © Sean M. Haffey
Sensaatio nimeltä Lukáš Dostál villitsi aikanaan Ilves-nutussa ja jätti jäljen tamperelaiseen kiekkoyleisöön. Nyt nuori maalivahti aloittelee NHL-uraansa Yhdysvaltojen länsirannikolla ja tekee sen omalla valloittavalla tyylillään.

Elettiin vuoden 2022 tammikuuta ja sen yhdeksännen ja kymmenennen päivän välistä yötä Suomen aikaa. Pohjois-Amerikassa oli vielä sunnuntai-ilta ja Anaheim Ducks sekä Detroit Red Wings mittelivät Honda Centerissä paremmuudestaan. Kotijoukkue vei lisäpisteen voittomaalikilpailussa 4−3 -voiton myötä.

− Kun Rickard Rakell teki voittomaalin en voinut uskoa, että saavutin oikeasti ensimmäisen NHL-voittoni debyytissäni. Ollakseni rehellinen, niin mennessäni pelaajatunneliin halasin maalivahtivalmentajaamme ja aloin itkeä. Monet tunteet puskivat pintaan.

Lukáš Dostál, 21, teki NHL-unelmastaan totta sunnuntaina 9. tammikuuta 2022, kun hän asettui edustamansa Anaheim Ducksin veräjälle ottelussa Detroit Red Wingsiä vastaan. Tuloksena oli voitto voittomaalikilpailun jälkeen ja Dostálille kertyi 33 torjuntaa.

− Se oli unelmien täyttymys. Se oli jotain, mistä olen unelmoinut jo pikkupoikana Tšekissä ja se oli tapahtuessaan jotain epätodellista. Koko joukkue auttoi minua ennen ottelua, sen aikana ja sen jälkeenkin. He tekivät tärkeät maalit ja kaksi maalia voittomaalikilpailussa, joka johti voittoomme. En olisi voinut olla siinä kohtaa iloisempi, Dostál muisteli.

Alkukauden Dostál oli pelannut AHL:ssä San Diego Gullsin riveissä. Kutsu NHL:n puolelle tuli tavalliseen tapaan, joskin hieman yllättäen.

− Pelasin perjantaina ennen NHL-debyyttiäni San Diegossa Stockton Heatia vastaan. Pelin jälkeen minulle kerrottiin, että sain kutsun "ylös" Ducksin koronatilanteen takia. Sain tietää, että John Gibson oli koronaprotokollassa ja että olisin Anthony Stolarzin varamies lauantain ottelussa. Ducksilla oli peräkkäisten päivien pelit, joten lauantain pelin jälkeen "Sudsie" (maalivahtivalmentaja Sudarshan Maharaj) kertoi, että pelaan lauantaina Red Wingsiä vastaan.

Nuori veskari pääsi kenttätapahtumiin hyvin mukaan ja hän sai apua sekä joukkuetovereiltaan, mutta myös hieman epätavallisemmalta taholta.

− Tunsin joukkueen tuen koko pelin ajan. Esimerkiksi aina oman pään aloituksissa jätkät varmistivat, että olen valmis. Tuki, hyvä palaute ja luottamus, jota he antoivat, auttoi minua paljon näin nuorena veskarina pelin aikana. Myös tuomari tuli ensimmäisen puolustuspään aloituksen aikana sanomaan minulle, että mitä tahansa tapahtuu, voin tulla puhumaan hänelle. Se oli hienosti tehty häneltä, Dostál kiitteli.

Tunteikas voitto

Ottelun loppuhetket ja tunnelma pisteiden kohtalon ratkettua oli maalivahdin silmin upea ja ikimuistoinen.

− Päästyäni pukuhuoneeseen jätkät heittivät vettä päälleni ja kaikki olivat iloisia puolestani ja voitostamme. Sain ottelun parhaan pelaajan hatun ja pidin puheen koko joukkueen edessä pukukopissa. En edes muista mitä sanoin, sillä se oli niin tunteikas hetki. Se oli varmasti hieno tilanne minulle ja kaikille ihmisille ympärilläni.

Lukáš Dostál otti voiton heti NHL-debyytissään.
Kuva © Sean M. Haffey

Dostál sai valmennukselta kehuja pelin jälkeen ja hän tunsi, että oli tehnyt juuri jotain hienoa.

− Sain positiivista palautetta. Kaikki onnittelivat minua ja oli hyvä tietää, että he olivat iloisia puolestani. Vielä on kuitenkin paljon työtä tehtävänä ja asioita opittavana.

Ilveksestä NHL:ään

Dostál on tähän mennessä esiintynyt kolmessa NHL-ottelussa, mutta aloittavana torjujana hän on toiminut vasta kerran.

− On ollut todella hauskaa. Chicagossa pelasin koko pelin ja Minnesotassa pääsin mukaan peliin kolmannessa erässä emmekä saaneet sitä tulosta, jonka olisimme niistä peleistä halunneet. Sain kuitenkin paljon tärkeää kokemusta uralleni. Tiedän pystyväni pelaamaan huippupelaajia vastaan, kuten Patrick Kane, Jonathan Toews ja Marc-André Fleury. Heitä on tullut katsottua televisiosta lapsena ja nyt pelaan heitä vastaan. Se on epätodellista.

Nuorukainen ponnahti suomalaisten tietoisuuteen aikanaan Ilveksessä. Hän torjui tupsukorvien maalilla uskomattomin tilastoin ja villitsi myös iloisella persoonallaan. Hän lähetti Ilveksen maalivahtivalmetnaja Markus Korhoselle miehen ansaitsemat kiitokset siinä vaiheessa, kun ensimmäinen NHL-ottelu konkretisoitui.

− Laitoin "Karhulle" tekstiviestin ennen debyyttiäni ja kiitin häntä kaikesta työstä, jonka hän on tehnyt kanssani parin vuoden aikana. Hän on ollut iso osa kehitystäni siitä lähtien, kun saavuin Suomeen. On hienoa, että meillä on myös täällä hyvät maalivahtivalmentajat. Maharaj Ducksissa ja Jeff Glass Gullsissa.

Markus Korhonen auttoi Lukáš Dostália tämän ammattilaisuran alkuvuosina.
Kuva © Samuli Huikuri

Dostálin kannalta onni on ollut se, ettei hänen ole tarvinnut keksiä pyörää uudestaan siirryttyään maailman kovimman kiekkosarjan kynnykselle.

− Molemmilla maalivahtivalmentajilla on kokemusta eurooppalaistyylisestä jääkiekosta. Sudsie valmensi Ruotsissa ja Jeff on pelannut KHL:ssä. He ymmärtävät eurooppalaista mielenmaisemaa, joten he ovat auttaneet paljon siirtymisessä pohjoisamerikkalaiseen peliin, Dostál valaisee.

− Minun ei tarvinnut muuttaa torjuntatyyliäni kokonaan, vaan muovata sitä vain hieman. Totuin Suomessa vauhtiin ja nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Pelaaminen täällä ei tuottanut minulle suuria vaikeuksia.

Hiljaa hyvä tulee

Yhdysvaltojen länsirannikko on ehkä jääkiekkoilullisesti hieman kuumimman kiihkoilun ulkokehällä, mutta nuorelle ammattilaiselle seudut ovat upeita asuinpaikkoja ja Tyynenmeren rannoilla mieli pysyy kirkkaana.

− Sekä Anaheim että San Diego ovat kauniita kaupunkeja ja niissä on hauska asua. Tietysti keskityn täällä jääkiekkoon, mutta vapaa-ajallani tykkään tutkia uusia paikkoja tyttöystäväni kanssa. Kävelyillä käyminen ja auringonlaskun katseleminen ovat lempijuttujani vapailla ollessani.

Dostálin oma NHL-sauma aukesi siis ykkösvahti Gibsonin ollessa sivussa kokoonpanossa ja tšekkiläinen käytti tilaisuutensa hyvin.

− Päivä kerrallaan teen kovasti töitä. John on yksi tämän sarjan parhaista veskareita ja hänellä on paljon kokemusta, josta voin ammentaa. Vielä on paljon asioita, joissa voin kehittyä. Uskon olevani oikealla tiellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle