Virolainen Morten Jürgens ihastuttaa kentällä ja somessa: "Pääsin puhumaan välillä viroa Suomessakin"

MESTIS / Haastattelu
Morten Jürgens on tällä kaudella tehnyt jo piste-ennätyksensä.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Mestistä johtava Kiekko-Espoo pelaa viikonloppuna tuplapelit tämän kauden väriläiskää, latvialaista HK Zemgalea vastaan. Joukkueen virolaishyökkääjä Morten Jürgens ei kuitenkaan koe pelejä erityisinä.

Baltian maista Latvia on kiekkoilussa selvästi paras, onhan se pelannut jo neljännesvuosisadan MM-kisojen ylimmällä tasolla yhtäjaksoisesti. Viro ja Liettua tulevat perässä pelaten I divisioonassa. Kiekko-Espoon virolaishyökkääjä Morten Jürgensin mukaan asetelma ei ole samanlainen, mihin Suomessa on totuttu rakkaiden vihollisten suhteen.

− Kyllä minä jokaiseen peliin lähden täysillä. Ei virolaisilla ja latvialaisilla ole ehkä samanlaista kilpailuasetelmaa kuin Suomella ja Ruotsilla on, hän luonnehtii.

Maajoukkuepuolella on kuitenkin yhteisiä kokemuksia.

− Latvian B-maajoukkuetta vastaan olemme pelanneet, ja viime syksynä voitettiinkin. Baltian maat pitävät kyllä yhtä jääkiekossa.

Jürgens ei ollut mukana ottelussa, joka osui samoihin aikoihin kuin Kiekko-Espoon voittoon päättynyt Suomen Cupin finaali. Päällekkäisyyksiä voi olla edessä vielä lisää, sillä Mestis-kauden viimeiset pelit osuvat todennäköisesti päällekkäin I divisioonan MM-kisojen B-lohkon kanssa. Turnaus pelataan Jürgensin kotikaupungissa Tallinnassa.

− Pidetään pää kylmänä, kautta on paljon jäljellä. En ole miettinyt asioita sen koommin, menen päivä kerrallaan, Jürgens kertoo keväästä.

Latvialaisjoukkueella oli fanijoukko mukana, ja on helppo sanoa vierasfanien pitäneen kovempaa ääntä kuin minkään muun vierailijan kannattajaporukka tällä kaudella.

− Ranskalainen sanoisi chapeau. Hienoa mekkalaa pitivät, ja rummutkin taisivat olla mukana, Jürgens antaa kunniaa.

Jürgensillä itsellään on Kiekko-Espoon kotiotteluissa kuultavissa oma fanijoukko, sillä kotijoukkueen kokoonpanoa kuulutettaessa hänen nimensä aiheuttaa aina ylimääräistä reaktiota.

− Olen kuullut sen. En tiedä mistä se johtuu. Yritän toki olla ihmis- ja kannattajaläheinen tyyppi, kaikkien kaveri. Joko siitä, tai siitä, miten pelaan, usein kovaa pelaava hyökkääjä arvioi.

Jürgens on tällä kaudella mennyt vahvasti pelillisesti eteenpäin. Viime kaudella fyysisyydellään erottunut hyökkääjä on tällä kaudella tehnyt 16 tehopistettä, siinä missä viime kaudella niitä tuli kymmenen.

− Kesä oli vähän vaikea, kun oli loukkaantuminen takana. Olen tyytyväinen, ja pyrin pistämään korvan taakse, mitä valmentajat opettavat. Teen työtä joka päivä sen eteen, että olisin parempi, Jürgens arvioi.

− Kiekollinen peli on parantunut varmasti senkin takia, kun meillä oli sentteripulaa alkusyksystä, kun [Oula] Kuure oli pois ja [Osku] Koivistoinen loukkaantui. Pääsin pelaamaan keskushyökkääjän tonttia, ja siinä saa enemmän kiekkoa. Senkin kautta on tullut kiekkovarmuutta.

Pelillisten asioiden lisäksi Jürgens on herättänyt huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Hän toimi joukkueen pukukopin esittelijänä C Morella ja vastasi myös joukkueen joulutervehdyksestä.

− Minut jotenkin heitetään sellaisiin, kun niin sanotusti juttu juoksee ja läppä lentää. Kyllä minä lähden niihin mukaan, ihan hauskoja ne ovat, hän myöntää.

Lokakuun lopulla Jürgens herätti huomiota myös RoKi-ottelun erätaukohaastattelussa vastaamalla kysymyksiin äidinkielellään. 

− Ajattelin vaan sillä kertaa vetää viroksi. Pääsin puhumaan välillä viroa Suomessakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle