Vilmos Galló haluaa voittaa – jääkiekko vei Unkarista Ruotsiin jo 13-vuotiaana

LIIGA / Haastattelu
Vilmos Galló on tullut Kouvolaan kehittymään pelaajana. Ja voittamaan.
Kuva © Satu Pitkänen
KooKoon valmentaja Jussi Ahokas oli se ratkaiseva tekijä, joka houkutteli yleisön unkarilaissuosikin Ruotsista Kouvolaan. Maaliverkko alkaa pian heilua, jos pelaaja itse saa päättää.

Vilmos Galló muutti Unkarista Ruotsiin 13-vuotiaana. Aivan itse, yksin. Isäntäperheeseen Tukholmaan, jääkiekkoa pelaamaan. Jääkiekon kautta oli löytynyt kontakti perheeseen, joka lupasi auttaa nuorta unkarilaista eteenpäin kiekkouralla.

– Vanhemmat muuttivat Ruotsiin vuotta myöhemmin. He sekä kaksi viidestä sisaruksestani asuvat vieläkin Ruotsissa. Muu suku on toki Unkarissa, mutta käyn siellä lähinnä maajoukkueleireillä ja kesäisin lomailemassa, Galló kertoo.

Jääkiekon suosio suosio pustan maassa on kasvanut viime vuosina. Urheiluhullut unkarilaiset pitävät kaikista lajeista, joissa menestytään. Maajoukkueen otteluissa katsomot ovat usein täynnä.

– Kymmenisen vuotta sitten Unkarissa oli ehkä kymmenen jääkiekkoseuraa. Nyt niitä on jo varmaan kuusikymmentä. Maajoukkue on nyt taas B-tasolla, mutta ollaan käyty A-tasolla kahdesti. Molemmilla kerroilla pudottiin heti takaisin. Tänä vuonna A-tasolla pysyi kaksi joukkuetta, jotka olisimme voineet lyödä, Galló toteaa viitaten Iso-Britanniaan ja Italiaan.

Vilmos Galló itse debytoi miesten maajoukkueessa 19-vuotiaana. Hänen lisäkseen Liigassa pelaa kaksi muuta Unkarin maajoukkuehyökkääjää. KalPassa pelaa Balász Sebok ja Pelicansissa vastustajan pään menoksi juonii János Hári. Heistä myös Hári on muuttanut jo nuorena oppiin Ruotsiin.

– Meidän unkarilaisten kesken on Suomessa jo vähän kilpailua! Galló nauraa.

Vilmos Galló nousi Ruotsissa miesten pääsarjaan Linköpingin joukkueessa kaudella 2015-16. Kahta vuotta myöhemmin hän siirtyi tasoa alemmas Timrån Allsvenskan-joukkueeseen, ja oli mukana nostamassa seuraa SHL:ään seuraavana keväänä. Gallón maali ratkaisi Timrån nousun seitsemännessä karsintaottelussa. Yleisön suosikki sai lempinimen "Hungarian Hurricane".

– Vai yleisön suosikki? No ehkä luistelutyylini on sellainen, että näyttää siltä kuin tekisin kovasti töitä. Yleisö tykkää usein sellaisesta. Ja pelipaitani myytiin kyllä Timråssa 1500 eurolla! Galló hauskuuttaa.

Vuotta myöhemmin edessä oli katkera kalkki, kun Timrå putosi takaisin Allsvenskaniin.

– Se oli tosi kova paikka. Samoihin aikoihin sain hyvän kontaktin KooKoon kanssa, ja tiesin, että sinne oli tulossa valmentajaksi mies, joka on valmentanut maajoukkueita, ja osaa kehittää pelaajia. Olen nyt 23-vuotias, ja tiedän, että vielä olisi paljon kehitettävää. Minulle tarjottiin kehityssuunitelma ja kerrottiin tarkalleen, kuinka minun kannattaa edetä tullakseni paremmaksi pelaajaksi. Se houkutteli niin paljon, että tein kahden vuoden sopimuksen KooKoon kanssa, Galló kertaa viime kevään tapahtumia.

Kuva © Satu Pitkänen

Galló tunnetaan maaliahneena hyökkääjänä. Toistaiseksi kauden viidessä ottelussa maaleja on syntynyt kaksi, mikä ei KooKoon kokonaisesityksiä katsoen ole ollenkaan hullummin. Rangaistusminuutteja on kertynyt 16.

– En tunne vastustajia Suomessa yhtään, joten ehkä olen ensimmäisissä otteluissa ollut vähän varovainen ja haistellut tasoa. En tietenkään ole pelännyt, mutta olen kuitenkin ollut varovaisempi. Koko ajan tuntuu, että pääsen paremmin sisään tilanteisiin.

– Eikä siihenkään saa tottua, että istuisin kaiken aikaa rangaistusaitiossa! Ei minulla ole tapana keräillä jäähyminuutteja. Nyt tuli Sportia vastaan vähän turhaantumista, ja sieltä tuli kismittävästi yksi kymppi, Galló harmittelee.

Galló pohtii ensin, että pelityyli SHL:n ja Liigan välillä on melko samanlainen. Kun asiasta keskustellaan enemmän, alkaa löytyä enemmän eroja.

– Täällä on vauhtia eikä maalin takana paljon seisoskella. Kaukalo on vähän pienempi, ja siihen on totuttelemista. Peli vaikuttaa myös vähän hyökkäävämmältä, ja maaleja tulee paljon. Täällä on hauskempaa pelata kuin SHL:ssä, jossa pakitetaan koko ajan kotiinpäin. Täällä voi keksiä uusia juttuja, Galló miettii.

Vapaa-ajallaan Vilmos Galló haluaa pitää elämän yksinkertaisena. Katsoa lätkää telkkarista, laittaa ruokaa, lueskella kirjoja ja lepäillä tarpeeksi. Tulevaisuuden tavoitteetkin ovat selvillä.

– Haluan päästä lajissa niin pitkälle kuin mahdollista. Sen takia olen nyt Kouvolassa. Haluan kehittyä ja tulla paremmaksi, olla joukkueelle tärkeä ja voittaa niin paljon kuin mahdollista. Haluan voittaa Liigan, haluan voittaa SHL:n, haluan voittaa KHL:n ja NHL:n, kunhan vain voitan!

» Lähetä palautetta toimitukselle