Ville Peltosen HIFK on valmis kultajahtiin – “Mestaruutta lähdemme aina hakemaan”

LIIGA / Haastattelu
Ville Peltosen johtama nimivahva HIFK on yksi mestarisuosikeista.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Nimivahvan Helsingin IFK:n joukkuetta on muokattu viime kaudesta vain muutamalla täsmähankinnalla. Tavoitteena seuralla on totutusti mestaruus. Johtajuuden puutteesta menestyksen ei pitäisi ainakaan jäädä kiinni, sillä vastuunkantajia joukkueessa riittää.

Kaudesta toiseen Liigan suurimmilla pelaajabudjeteilla operoivalla Helsingin IFK:lla on jälleen kerran koossa nimivahva joukkue. Joukkue lukeutuu tuttuun tapaan sarjan ennakkosuosikkeihin ja siltä odotetaan mestaruutta. HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen tiedostaa joukkueeseen kohdistuvat kovat odotukset, mutta kokee näiden antavan vain lisää virtaa.

– Kyllä meillä on aina sama tavoite IFK:ssa. Tavallaan moni asia, arvot ja ehkä se tavoitekin, peritään. Totta kai me teemme vähän tarkempia sisäisiä tavoitteita, niin pelillisiä kuin pistejuttuja ja muita, mutta kyllä me mestaruutta lähdemme aina hakemaan. Se on semmoinen asia, joka velvoittaa ja myöskin voimaannuttaa.

"Kyllä meillä on aina sama tavoite IFK:ssa."

Peltonen uskoo joukkueen runkoon ja sen kykyyn voittaa, eikä joukkuetta siksi ole muutamia täsmähankintoja lukuun ottamatta juuri uudistettu.

– Meillä on hyvin tärkeä hyvä joukkueen ydinporukka, jolla on kova draivi ja halu menestyä, halu tulla paremmaksi, Peltonen kertoo.

Joukkueen nousujohteinen kausi helmikuun lopulle antoi Peltosen mukaan paljon oppia yhteisenä kokemuksena. Tästäkin syystä joukkuetta on muokattu hyvin vähän, ja olemassa oleva runko on keskitytty pitämään kasassa.

Odotettavissa aktiivinen ja aggressiivinen HIFK

Kaukalossa HIFK pyrkii Peltosen alaisuudessa ohjaamaan pelin virtausta, hallitsemaan kiekolla ja olemaan aggressiivinen. Mitään uutta ja mullistavaa joukkueen tämän kauden pelitapa ei Peltosen mukaan kuitenkaan edusta.

– Kyllä meillä ne voittavat peruselementit painottuvat tänäkin vuonna ja haluamme pelata sellaista peliä, jossa otamme sitä, mitä pystymme peliltä, ja viemme sitä, jos vain pystymme.

Peltonen sanoo tämän tarkoittavan sitä, että esimerkiksi avauspelin pitää johtaa suoriin maalipaikkoihin.

– Ja jos se ei johda siihen, niin se johtaa kiekonhallintaan hyökkäysalueella ja taas maalipaikkoihin sitä kautta. Ja jos se ei johda vielä siihen, niin ainakin saamme momentumia ja ansaitsemme itsellemme ylivoima-aikaa.

Minimissään hän odottaa, että HIFK pystyy ryhmittymään puolustukseen nopeasti ja olevan valmis aggressiivisiin riistoihin.

"Me tulemme kyllä prässäämään ja pakottamaan vastustajaa."

– Eihän tässä ole mitään sinänsä uutta, kaikki muutkin ajattelevat tästä pelin kulusta samalla lailla.

Peltonen lupaa, että HIFK ei tule päästämään vastustajaa helpolla, mutta tiedostaa pelitavan haastavuuden myös oman joukkueen näkökulmasta. Tavoite on kuitenkin rakentaa joukkueesta päivä päivältä parempi.

– Me tulemme prässäämään ja pakottamaan vastustajaa. Ja varmaan pakotamme omaakin peliämme vielä tässä monta kertaa. Joka päivä haluamme tulla paremmiksi ja nähdä rohkeasti oman joukkueen rakennusta.

– Koko ajan näemme sen, että tämä on muutosta. Kiviä ja kantoja käännetään joka päivä, jotta tulemme paremmiksi, Peltonen kuvailee.

Joukkue täynnä johtavia pelaajia

HIFK lähtee alkavaan kauteen nuorella ja kokemattomalla maalivahtiosastolla, mutta Peltonen ei ole asiasta huolissaan. Joukkueen maalivahtitilanteesta kysyttäessä päävalmentaja sanoo olevansa tyytyväinen näkemäänsä ja luottavansa nuoreen kolmikkoon.

– Me olemme pelanneet training campilla erittäin hyvin, ja maalivahdit ovat pelanneet erittäin hyvin, Peltonen kertoo luottavaisena.

Maalivahdit saattavat olla kokemattomia, mutta johtajuutta helsinkiläisseuran riveistä ei puutu. Odotetut nimet nousevat esiin pyydettäessä päävalmentaja Peltosta nimeämään joukkueen johtavat pelaajat alkavalla kaudella.

– Meillä on kapteeniryhmä, johon kuuluvat Teemu Tallberg, Ilari Melart, Iiro Pakarinen, Eetu Koivistoinen ja Otto Paajanen. He kaikki ovat johtavia pelaajia meille, uskon näin ja tiedän näin.

Myös joukkueen kapteenistoon kuuluvalta omalta kasvatilta, Juha Jääskältä, Peltonen odottaa vahvaa panosta hyvän viime kauden jäljiltä. Samalla hän muistuttaa joukkueesta löytyvän monia muitakin vastuunkantajia, mikä takaa tarvittavaa leveyttä menestymiselle.

– Mutta ensisijaisesti minä uskon, että tulemme olemaan hyvin yhtenäinen, sitoutunut joukkue, jonka ei tarvitse luottaa yhteen tai kahteen, vaan tulemme sieltä laajemmalta rintamalta niin kuin tulimme viime vuonna.

Otteluiden voittaminen tasokkaassa Liigassa on vaativaa

Vallitseva maailmantilanne on vapauttanut markkinoille monia kovia pelaajia, minkä johdosta myös Liigaan on saatu nimekkäitä vahvistuksia. Tappara onnistui hankkimaan riveihinsä muun muassa Jori Lehterän ja Niko Ojamäen, Kärpät vastaavasti Joonas Kemppaisen ja David Rundbladin. Peltonen ei ole liikaa miettinyt vastustajien vahvistumista, vaan keskittynyt omaan joukkueeseensa.

"Meillä on erittäin hyviä pelaajia koko liiga täynnä."

– Kyllä tässä on tietysti etäältä seurattu kaikkien joukkueiden rakentumista. Pääpaino on silti ollut omissa jutuissa ja oman joukkueen [rakentumisessa].

Peltosen mielestä tämän päivän Liiga on tasokas ja jokainen joukkue on paikkansa sarjassa ansainnut. Kokeneet paluumuuttajat tekevät sarjasta entistä mielenkiintoisemman ja tasaisemman. Yksittäisen ottelun voittaminen vaatii joukkueelta ja yksilöiltä paljon.

– Meillä on erittäin hyviä pelaajia koko liiga täynnä. Nuoria pelaajia, jotka koko ajan vain lunastavat enemmän. Joku vuosi sitten meillä kyseenalaistettiin joukkueiden määrää – minun mielestä sitä ei tarvitse kyseenalaistaa enempää. Ei sitä tarvinnut viime vuonnakaan.

Peltonen uskoo kokeneiden paluumuuttajien lisäävän sarjan tasaisuutta ja mielenkiintoa. Osa näistä on hänen mukaansa jopa eläviä legendoja.

Harjoituspelien perusteella päävalmentaja näkee, että puolivillaisella pelillä pisteitä ja voittoja ei ensi kaudella irtoa. Peltosen mukaan henkinen kamppailuvaade ja luisteluvaade ovat korkealla tasolla, ja se on myös kaikkien etu.

– Minä uskon siihen ja näen harjoituspelien perusteella, että yksittäisen pelin voittamiseen tarvitaan kyllä erittäin hyvää valmistautumista yksilöiltä suorittaa korkealla tasolla kaikkia pelirooleja, kiekollisia, kiekottomia. Mutta myös joukkueena [täytyy] olla pelin ytimessä ja suorittaa hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle