Ville Nieminen puhuu nyt Pasi Nurmisen tilanteesta – Vastuuttaa pelaajiaan Pelicansin alhosta

LIIGA / Haastattelu
Ville Nieminen lukeutuu Liigan väriläiskiin.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Pelicansin pääomistaja, entinen NHL-tähti Pasi Nurminen poistui seuran Liiga-joukkueen valmennusryhmästä pari viikkoa sitten. Nurminen työskenteli apuvalmentajana. Dramaattisen liikkeen syyksi tiedotettiin palon ja intohimon puute. Se oli todella yllättävää, sillä Nurminen tunnetaan nimenomaan tunteenpalostaan.

Nyt joukkueen päävalmentaja, toinen entinen NHL-tähti Ville Nieminen – joka niin ikään tunnetaan intohimoisuudestaan – puhuu entisen aisaparinsa tilanteesta.

– Iso aukko on kyllä työllä täytettävänä, hän aloittaa.

– Sanotaan näin, että on silmiä avaavaa tälle organisaatiolle, työtovereille ja pelaajille, nähdä poistumassa rivistä ihminen, joka on laittanut koko sielunsa peliin – tähän jääkiekkoon – viimeisimmät 30 vuotta. Minua henkilökohtaisesti harmittaa, että tuollaiset viimeiset mohikaanit jäävät pois, Nieminen sanoo.

– Toivotaan, että ei puhuta lopullisesta pois jäämisestä.

Kun kyseessä tiedetään olevan kaksi erittäin särmikästä velmua, luonnollinen ajatus on epäilys kaksikon keskinäisten välien rispaantumisesta.

– Meillä on hyvät välit. Hyvät välit ystävinä, hyvät ammatilliset välit, Nieminen toteaa.

Pelicansin syyskausi on sujunut huojuvasti. Joukkue aloitti kauden hyvin, mutta viime viikot ovat olleet vaisuja. Sarjasijoitus on tällä hetkellä 12. Se on selkeä pettymys, sillä lahtelaiset lukeutuivat viime kaudella Liigan pintaliitäjiin. Pitkin runkosarjaa heille povailtiin jopa yllättäjän viittaa pudotuspeleihin. Iso menestys ei toteutunut, kun HIFK oli puolivälierissä vahvempi, mutta Niemisen debyyttikausi päävalmentajana pääsarjatasolla oli kuitenkin kirkas onnistuminen.

Kun Nieminen kertaa tätä syksyä, hän puhuu odotusarvojen ja suunnitelmien sekä toteutuksen ja nykyhetken välisestä ristiriidasta.

– Kaikki tietävät meillä sisäisesti, että prosessi ei ole nyt ollut suunnitelmien mukainen. Se on ollut ehkä kivulias, mutta meillä on vahva usko ja sietokykyä. Kovina hetkinä olemme pystyneet tarrautumaan niihin, hän asettelee ja jatkaa:

– Odotusarvot ovat ehkä olleet väärät. Menestyksellisesti ja pelillisesti.

– Joka kausi aloitetaan ihan alusta. Tämä ei ole mikään vesisänky, jossa saa yhdellä työnnöllä kuusi vapaata. Kaudet eivät ole vesisänkyjä. Ehkä tässä luultiin, että me jatkamme siitä, mihin jäimme.

Luulitko sinä?

– Kuka nyt luuli mitäkin. Joka tapauksessa pelaajat tekevät loppujen lopuksi pelin. Identiteetti muodostuu siitä. Me voimme ohjailla heitä määrättyyn suuntaan, mutta tämä on pelaajien peli. Ehkä odotusarvot ovat olleet väärät.

Ovatko odotusarvot olleet myös sinulla väärät?

– Ainahan tähän työhön kuuluu määrätynlainen haihattelu. Hype rakentuu aika kovan työn ja onnistumisten kautta. Jokainen kausi alkaa ihan uudestaan – uudet pelaajat, ja erilaiset odotusarvot yksittäisillä pelaajilla.

Kun samaan yhtälöön ynnää sen, että Nieminen myöntää jonkinasteisen haihattelun ja epärealistisiksi osoittautuneet odotusarvot, sekä sen, että Nurminen poistui rivistä tiedottaen syyksi palon laimenemisen, herää kysymys, liittyvätkö asiat toisiinsa.

– Minulla ja Nurmisella oli hyvinkin samanlaiset odotusarvot. Jossain kohtaa on varmaankin ollut väärä mielikuva.

Liian ruusuinen?

– Niin. Viime kauden jälkeen aloitettiin sittenkin ihan alusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle