Ville Hämäläinen on tyytyväinen yhdysvaltalaiseen vahvistukseen valmennusjohdossa − "On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka avaavat suunsa ja haastavat toimintaa""

LIIGA / Haastattelu
Ville Hämäläinen johtaa SaiPan valmennusjohtoa.
Ville Hämäläinen on ensimmäistä kertaa SaiPan päävalmentaja heti kauden alusta alkaen. Hän on suunnitellut ja johtanut kesäharjoitukset yhdessä valmennusjohdon kanssa, joka on täydentynyt kesän aikana yhdysvaltalaisella osaamisella.

SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläinen odottaa alkavaa kautta levollisin mielin. Lappeenrantalainen on ensimmäistä kertaa suunnitellut ja johtanut joukkueen kesätreenit, ja Hämäläisen mukaan joukkue on valmiina ja terveenä alkavaan kauteen.

− Olemme saaneet edistettyä niitä asioita, mitä olemme suunnitelleet. Aikataulussa ollaan, ja olen siihen tyytyväinen.

Valmennusjohtoon täydennystä 

Keltamustien valmennusjohto sai kesällä yhdysvaltalaista maustetta, kun Ethan Goldberg liittyi seuraan. Hankinnan taustalla oli viime kauden aikana tehdyt havainnot siitä, minkälaista apua valmennusjohto tarvitsee pelaajien kanssa.

− Haluamme erilaista näkökulmaa pelaajien opettamiseen. Hänestä on paljon apua yksilöiden kehittämisessä erityisesti puolustustaitojen osalta, Hämäläinen kertoo.

Yhteenotoilta valmennusjohdossa ei ole vältytty muutaman kuukauden aikana, ja Hämäläinen pitää sitä pelkästään positiivisena asiana.

− Kaikesta ei olla samaa mieltä. Välillä otetaan asioita tikunnokkaan, mutta se on meille paras tapa kehittyä. On tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka avaavat suunsa ja haastavat toimintaa.

Hämäläinen ei peittele tyytyväisyyttään valmennusjohdon työskentelyn suhteen. SaiPa on saanut sellaista osaamista valmennukseen, mitä on toivottu.

− On ollut kiva seurata sitä, miten muu valmennus työskentelee pelaajien kanssa. Minä pyrin olemaan pois sieltä jaloista.

Puolustukseen riittää luottoa

Hämäläisen pelitavasta on saatu näytteitä parin kauden ajan, kun hän on ottanut sputnikit komentoonsa kesken kauden. Toisaalta pelitavan iskostaminen pelaajiin kesken kauden ei ole helppoa, ja peli saattaa näyttää sekavalta. Viisikkopuolustamisen merkitys toistuu Hämäläisen puheissa.

− Meillä on jalkavia pelaajia hyökkäyksessä, ja niitä ominaisuuksia pyritään hyödyntämään. Lisäksi siellä on paljon sellaisia pelaajia, jotka ovat valmiina ottamaan seuraavan stepin.

SaiPan puolustus näyttää heikentyneen merkittävästi viime kaudesta. Hämäläinen ei kuitenkaan allekirjoita sitä, että se olisi lappeenrantalaisten kompastuskivi alkavalla kaudella. 

− Menetyksiä on, mutta toisaalta meillä on isot odotukset esimerkiksi Greg Moron osalta. Hän on ollut vuoden Suomessa ja varmasti valmis ottamaan seuraavan stepin. 

− Santeri Airola on suurelle yleisölle tuntematon, mutta hänestä tulee olemaan paljon iloa sekä valmennukselle että katsojille, Hämäläinen uskoo.

Hämäläisen puheissa korostuu pelaajien opettaminen arjessa. Sitä kautta nuoret pelaajat kehittyvät, ja heistä on apua joukkueelle.

− Nuorilla puolustajilla tulee olemaan haasteita, mutta heidän kehittymisen potentiaalinsa on valtava.

Uusi tarina, uudet kujeet

SaiPan viime vuodet ovat olleet murheellisia. Kahdella edellisellä kaudella tyhjennysmyynnit on aloitettu jo aikaisessa vaiheessa, ja seuraa koskeva uutisointi on ollut lähinnä negatiivista. Hämäläinen korostaa, että alkavalla kaudella jalkeilla on täysin uusi joukkue, jolle on turha vierittää painolastia historiasta.

− Pelaajat ja organisaatio ovat muuttuneet. Totta kai historia pitää tunnistaa, mutta sen painolastin kantaminen näille pelaajille on täysin turhaa. Uusi tarina ja uudet kujeet, Hämäläinen kuittaa.

Hämäläinen on halunnut peräänkuuluttaa pelaajille myös yksittäisen tapahtuman hienoutta. Pelaamisesta pitää nauttia ja vatvomista välttää.

− Täytyy muistaa, että saamme työskennellä ainutlaatuisessa ammatissa. Intohimon pitää näkyä pelaamisessa, ja sitä meidän tulee vaalia. 

SaiPan pelaajat ovat luoneet joukkueelle arvot, ja tavoitteet on asetettu. Pudotuspelipaikka on selkeä tavoite, mutta sen saavuttamiseksi joukkue on rakentanut pienempiä välitavoitteita. 

− Mitä se tarkoittaa tuolle joukkueelle, niin lähestymme sitä joukkueen kanssa omalla tavallamme, ja tehdään siitä meidän juttu, Hämäläinen toteaa arvoituksellisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle