Vili Munkki haluaa vakiinnuttaa paikkansa Liigassa – "On ollut hienoa päästä pelaamaan miesten pelejä"

LIIGA / Haastattelu
Vili Munkki debytoi tällä kaudella CHL:ssä ja Liigassa.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS:n U20-joukkueessa viime kaudella kovat tehot nakutellut Vili Munkki on turkulaisen juniorituotannon tuoreimpia tulokkaita liigatasolle.

TPS:n junioriputki on tuottanut useita pelaajia Liigaan viime vuosina. Tällä kaudella kirkkaimpana lupauksena on Aron Kiviharju, mutta toinen mielenkiintoinen Liigassa ja CHL:ssä tällä kaudella debytoinut pelaaja on 20-vuotias Vili Munkki.

Munkki on taitava ja hyökkäysvoittoinen pelaaja, jonka luistelu- ja pelitaidot ovat hyvää tasoa. Tästä osoituksena hyökkääjä pokkasi viime kauden päätteeksi U20-sarjan pistepörssin voittajalle myönnettävän Kari Jalonen -palkinnon. Munkin tehot päättyneellä kaudella olivat 21+32=53 43 ottelussa.

Munkin kiekkouran alkupiirrot otettiin kuitenkin Naantalissa VG-62:ssa, ennen Turkuun ja TPS:ään siirtymistä.

− Vanhemmat veivät minut seitsemän vanhana VG:n luistelu- ja kiekkokouluun. Sinne minä sitten jäin ja olen tykännyt pelaamisesta siitä lähtien, kommentoi Munkki alkuaan jääkiekon parissa.

− Seitsemisen vuotta meni ensin Naantalissa ennen kuin siirryin Turkuun. Naantalissa joukkue ei oikein ikäluokassa pärjännyt, niin meitä oli viitisen kaveria, jotka siirtyivät Turkuun päästäksemme pelaamaan SM-sarjaa.

Munkki kulki läpi TPS:n junioriputkea tasaisesti ollen jokaisella kaudella erittäin tehokas. Viime kausi jäi junioriajan tehokkaimmaksi.

− Alkukaudella oli vähän loukkaantumista, joten pisteitä ei ihan niin paljon kertynyt, mutta kauden edetessä sain pelistä kiinni ja pisteitä alkoi tulla. Kauteen olen erittäin tyytyväinen, koska sain paljon vastuuta, muun muassa ylivoimalla.

Liigadebyyttiä Munkki sai odottaa tähän kauteen asti, mutta missään vaiheessa hänellä ei ollut ajatuksia lähteä muualle kokeilemaan. Hyökkääjä on myös kokenut, että olosuhteiden puolesta TPS antaa parhaat eväät kehittymiseen.

− En ole missään vaiheessa ajatellut lähteä muualle, vaan tarkoituksena on ollut päästä TPS:ssä pelaamaan Liigaa, ja se on ollut aina kirkkain tavoitteeni. Täällä on todella hyvä valmennus ja puitteet, sekä nuorille annetaan näytönpaikkoja. Uskon TPS:n olevan paras paikka kehittymiseen, kertoi Munkki ajatuksiaan nuorten pelaajien olosuhteista kehittyä TPS:ssä.

Liigajoukkueen päävalmentaja Jussi Ahokasta on kehuttu nuorten pelaajien kehittäjänä. Myös Munkki yhtyy näihin kehuihin.

− Kyllä minä koen, että Ahokas on hyvä valmentaja. Joukkueella on selkeä ja yhtenäinen pelitapa. Hän on vaativa, mutta antaa kuitenkin mahdollisuuden nuorillekin pelaajille onnistua. Palautetta ja vinkkejä tulee paljon sen suhteen, miten peliä voisi viedä seuraavalle tasolle.

Juniorisarjoissa tehoillut hyökkääjä ei kuitenkaan ole hyvistä suorituksista huolimatta ollut nuorisomaajoukkueissa juurikaan mukana.

− U16-maajoukkueeseen minut valittiin syksyn ensimmäisiin tapahtumiin, mutta olin silloin juuri loukkaantuneena. Keväällä pääsin yhteen U16-turnaukseen mukaan, mutta rooli jäi silloin aika pieneksi. Sen jälkeen ei ole kutsua tullut, muuta kuin kerran varasijalle.

Munkin juniorivuosien aikana usea nuori pelaaja on noussut TPS:ssä Liigaan ja nuoren pelaajan kohdalla tämä on motivoinut yrittämään kovemmin unelman tavoittelussa.

− Kun näkee, että vierestä lähtee kavereita Liigaan, asettaa se itselleenkin uskoa omiin mahdollisuuksiin. Se antaa uskoa ja motivaatiota omaan harjoitteluun siitä, että tuonne minäkin haluan ja voin päästä.

Juniorivuosilta tarttui muutama pronssimitali matkaan, jotka ovat hyviä muistoja nuorukaisen uran varrelta. Parhaaksi muistoksi tällä hetkellä kuitenkin nousee debyytti Liigassa.

Yksi suuri unelma täyttyy liigadebyytin myötä

Munkin liigadebyytti koitti vihdoin tiistaina, kun TPS aloitti kauden Liigan osalta Tampereella Tapparaa vastaan.

− On ollut hienoa päästä pelaamaan miesten pelejä ja nähdä mihin omat kyvyt riittävät. Omiin esityksiini olen ollut tyytyväinen. Toki parannettavaakin on, mutta hienoa joka tapauksessa päästä miesten peleihin, kommentoi Munkki ensimmäisiä pelejään CHL:ssä ja Liigassa.

− Puolustuspeliä ja kamppailua pitää vielä kehittää. Reagointi pitää olla myös nopeampaa kuin junioripeleissä.

Nuori hyökkääjä haluaa kehittyä hyväksi liigapelaajaksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tulevaisuuden tavoitteessa Munkki on maltillinen ja haluaakin ensin vakiinnuttaa paikkansa Liigassa ja kehittyä mahdollisimman hyväksi liigapelaajaksi.

− Ensin pyrin vakiinnuttamaan paikan Liigassa ja kehittyä siinä mahdollisimman hyväksi. Ehkä sen jälkeen voisi katsella ulkomaille Euroopan sarjoihin. Se on unelma ja tavoite.

Uskoa hyökkääjällä on myös tämän kauden TPS:n menestysmahdollisuuksiin.

− Minä uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä. Meillä on hyvät pelaajat kaikilla osa-alueilla, sekä hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Tämän lisäksi taitoa ja työntekoa joukkueesta löytyy, kuvailee Munkki syiksi TPS:n menestykselle tällä kaudella.

TPS:n kauden aloituksessa paljon kohua aiheuttanut peliasu saa naantalilaiselta ehdottoman hyväksynnän.

− Kyllä minä sytyn niihin, on ne todella tyylikkäät.

» Lähetä palautetta toimitukselle