Viime kausi oli pettymys KalPalle, nyt pudotuspelipaikka on lähellä − Tommi Jokinen kuvailee muutosta: "Olen pelannut tällaista kiekkoa jo 10 vuotta sitten"

LIIGA / Haastattelu
Tommi Jokinen iski KalPalle voittomaalin HIFK:ta vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
KalPa otti tärkeät kolme pistettä, kun se kaatoi Helsingin IFK:n 4−3-lukemin lauantaina. KalPan kapteeni Tommi Jokinen kertoo, missä joukkue menee tällä hetkellä ja mikä on erityisesti muuttunut viime kaudesta.

Viime kausi oli pettymys KalPalle, sillä kuopiolaiset eivät edenneet pudotuspeleihin Sami Kapasen alaisuudessa. Kapanen siirtyi lopulta kauden jälkeen Sveitsin pääsarjassa pelaavan HC Luganon peräsimeen.  

KalPa lähti tähän kauteen tulokasvalmentaja Tommi Miettisen johdolla ja tällä hetkellä seura taistelee tiukasti pudotuspelipaikasta. Kuopiolaiset ovat tällä hetkellä sarjassa yhdeksäntenä ja matkaa sijalla 11 olevaan Turun Palloseuraan on kahdeksan pistettä. 

− Olemme pelanneet pitkään hyvää 5 vs 5 -lätkää. Pari, kolme viikkoa sitten kotipelaaminen sakkasi. Olemme pelanneet hyvää lätkää monta kuukautta, mutta sarjataulukossahan erot ovat jo isot ylöspäin. Peli on parantunut koko ajan ja se on klisee, mutta pelin on kehityttävä kevättä kohden, KalPan kapteeni Tommi Jokinen pohti HIFK-ottelun jälkeen ja jatkoi: 

− Alivoima toimii, mutta ylivoimalla on vielä vähän parantamisen varaa, jotta saisimme ylivoimamaalin oikeaan aikaan, sillä se on niin iso asia pelin juoksun kannalta.

Jokisen mielestä KalPan hyvä viisikkopelaaminen koostuu monista eri asioista, kuten aktiivisuudesta ja vahvasta hyökkäyspelaamisesta. 

− Olemme vahva joukkue hyökkäyspäässä, siellä on meidän vahvuus. Pystymme sitä kautta puolustamaan kiekolla ja ihan klassinen pitkä hyökkääminen, joka vain tuntuu toimivan tässä sarjassa − siinä olemme olleet vahvoja. Ja muutenkin olemme pystyneet pelaamaan aika tiiviisti.

− Puolustajat pääsevät tosi hyvin paineen alta ja pääsemme nopeasti hyökkäysalueelle. Rytmi on kunnossa ja kun me emme pääse ylös, emme pakota (peliä). Kaikki ovat samalla sivulla.

Viime kaudella KalPan yhtenä murheenkryyninä oli pelin jatkuva pakottaminen. Kuopiolaiset pyrkivät saamaan kiekon mahdollisimman nopeasti ylöspäin, vaikka väylät ylöspäin olisivatkin olleet tukossa. Kun pelin järkevä rytmittäminen puuttui repertuaarista, viisikkopelin rakenteet olivat kateissa, joka kostautui myös puolustuspelaamisessa. 

Täksi kaudeksi etenkin tämä asia on muuttunut. 

− Olemme vähän eri tavalla pelanneet. Jos emme pääse ylöspäin, sitten emme mene pakolla. Meillä on kiekollisesti pelirohkeita puolustajia paljon, jotka uskaltavat vielä pyörähtää omiin ja sitä kautta lähteä taas (hyökkäämään). Itsekin olen periaatteessa pelannut tällaista kiekkoa jo 10 vuotta sitten, joten se tulee minulta selkäytimestä. Ja tykkään tällaisesta pelistä tosi paljon.

− Pelityylejä on miljoona erilaista ja jokaisella voi menestyä.

KalPan peli-identiteettinä oli kymmenen vuotta sitten kiekkokontrollipelaaminen, jossa pelivälinettä ei roiskittu, vaan tilaa ja aikaa luotiin lyhyin syötöin. Pekka Virran KalPa sai tuolloin useana iltana pelitapaetua sarjan muihin joukkueisiin nähden. 

Onko KalPan nykyisessä pelitavassa samanlaisia kaikuja kuin 10 vuoden takaisessa KalPassa? 

− Ehkä siinä on tiettyjä kaikuja, enää ei ehkä tule kolmea jättöä per hyökkäykseenlähtö. Se oli siihen aikaan, mikä toimi. Pelin evoluutio kehittyy ja taktiikoissa, joku on muodissa ja joku ei, Jokinen vastasi. 

KalPa onnistui nappaamaan pisteet Helsingistä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Iso voitto HIFK:sta

Lauantai-iltana KalPa haki kolme pistettä HIFK:n kotiluolasta. 

Helsinkiläiset johtivat ottelua parhaimmillaan 3−1-lukemin, mutta KalPa nousi viimeisen seitsemän minuutin aikana tasoihin, meni ohi ja voitti 4−3-lukemin.

KalPalla oli allaan perjantailta 3−4-tappio Pelicansin vieraana. 

− Oli kyllä aikamoinen draamankaari, olen todella ylpeä joukkueesta, että pystyttiin tähän. Viikon kolmas peli, vaikeassa ja tiukassa paikassa. Perjantai (Pelicansia vastaan) oli meille henkisesti paha tappio, se peli olisi pitänyt voittaa.

− Koko lauantain oli hyvä fiilis joukkueessa ja on ollut pitkään.

Jokinen itse syötti Matti Järvisen viimeistelemän 3−3-kavennusmaalin ja teki voittomaaliksi jääneen osuman vain 13 sekuntia ennen kolmannen erän päättymistä. 

− Meillä on ylivoima vähän sakannut, mutta nyt saimme todella oikeaan aikaan maali. Kolmannessa maalissa meillä oli pitkä hyökkäys, pelasimme hyvän pelin (Otto) Huttusen kanssa viivassa ja tiesin, että joku oli tolpilla menossa. Sitten, no, ei se tuuria ollut, oli hyvä linja heittää Järviselle sinne ja tosi hienosti hän viimeisteli.

− Viimeisessä oli ehkä ripaus sattumaakin ja sain aika maukkaan irtokiekon. Samantien, kun sain kiekon, tiesin, että laitetaan kilven alakulmaan.

KalPa saapui Helsinkiin jo perjantai-iltana tappiollisen Pelicans-ottelun jälkeen. Perjantaina lahtelaiset tekivät voittomaalin vain sekunti ennen jatkoajan päättymistä. 

Jokisen mielestä karvaan Pelicans-tappion jälkeen ei ollut kuitenkaan hankalaa latautua uudelleen HIFK:ta vastaan. 

− Pelasimme hyvän pelin, mutta tulos vain sakkasi. Itse sytyn täällä joka kerta, ei tarvitse kuin tulla pari tuntia ennen peliä hallille, vähän käydä pyörähtämässä hallin puolella, niin aina tulee spesiaali fiilis. Kyllähän tämä on Suomen hienoimpia paikkoja pelata.

Artikkelia muokattu klo 16.52: korjattu Jokisen syöttö 2-3-kavennusmaalista 3-3-tasoitusmaaliin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle