Venäjän päävalmentaja hehkuttaa superlupaavaa maalivahtia: "Hän pelaa jonain päivänä NHL:ssä ykkösvahtina"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Venäjän päävalmentaja Vladimir Filatov (kesk.) hehkutti joukkueensa superlupauksia.
Kuva © Saimi Airaksinen
Venäjän päävalmentaja Vladimir Filatov ylisti 16-vuotiasta maalivahtiaan Jaroslav Askarovia sekä joukkueen kapteeni Vasili Podkolzinia Ruotsille hävityn loppuottelun jäljeen.

Venäjä selviytyi poikien MM-kisoissa finaaliin ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Vaikka kulta jäi saavuttamatta, oli joukkueen päävalmentaja Vladimir Filatov ylpeä joukkueensa saavutuksesta.

- Olen valmentanut tätä joukkuetta kolme vuotta, ja nämä kisat ovat alusta asti olleet päätavoitteemme. Ei ole koskaan kivaa jäädä hopealle, mutta olen ylpeä siitä mitä olemme saavuttaneet, Filatov kertoi ottelun jälkeen.

Venäjä ei kuulunut turnauksen suurimpiin ennakkosuosikkeihin ja sen pelit lähtivät käyntiin hitaasti. Se oli lopulta kuitenkin hyvin lähellä voittaa jopa kultaa.

- Turnaus oli alussa meille vähän vaikea, mutta paransimme loppua kohti. On olemassa venäläinen sanonta, että valmistaudumme pitkään mutta sitten ajamme lujaa. Se pätee tähänkin joukkueeseen. Pelaajat paransivat todella paljon turnauksen edetessä.

Turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittiin Venäjän 16-vuotias Jaroslav Askarov, joka oli yksi suurimmista syistä miksi Venäjä lopulta eteni aina finaaliin asti. Vielä ensi vuonnakin näissä kisoissa ikänsä puolesta pelaamaan pystyvä Askarov tuntui parantavan peliään mitä tiukempi tilanne oli.

- Hän on todella lahjakas maalivahti ja urheilija. Hän pelasi meidän ykkösvahtinamme koko kauden, ja oli jatkuvasti todella vakuuttava. En tiedä missä hän aikoo pelata tulevina kausina, mutta siitä olen varma että hän pelaa NHL:ssä jonain päivänä ykkösvahtina. En muista aiemmin nähneeni näin lupaavaa nuorta maalivahtia, Filatov ylisti.

Toinen joukkueen avainpelaajista oli kapteeni Vasili Podkolzin. Kesän varaustilaisuudessa Jack Hughesin ja Kaapo Kakon jälkeen kolmanneksi ennalta arvioitu Podkolzin ei ollut saanut maalihanojaan auki turnauksessa ennen loppuottelua, ja syöttöpisteitäkin oli plakkarissa vain kaksi.

Finaalissa Podkolzin kuitenkin iski tärkeän avausmaalin ja syötti yhden osuman. Hän oli lähellä tehdä toisenkin maalin, mutta se hylättiin lopulta videotarkistuksen jälkeen. Filatov kehui kapteeniaan estoitta.

- Hän on joukkueen kapteeni, ja ehdottomasti johtaja-ainesta. Vasililla oli alkuturnauksesta vähän vaikeaa, mutta sanoin hänelle jokaisen pelin jälkeen, että "älä huoli, teet maaleja sitten finaalissa". Ja hän teki. Se kertoo paljon hänen luonteestaan. Hän on aina ollut se pelaaja, joka nousee esiin kun sitä eniten tarvitaan. En epäile lainkaan, etteikö hänestäkin tulisi vielä NHL-tähti.

» Lähetä palautetta toimitukselle