Valtteri Filppula jahtaa MM-kotikisoissa paikkaa kolmen kullan kerhoon: "Haluan voittaa aina, kun pelaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Valtteri Filppula jahtaa MM-kotikisoissa pääsyä harvinaiseen joukkoon.
Kuva © Tiia Mahkonen
Valtteri Filppulalla on tilillään Stanley Cup ja tuore olympiakulta, mutta maailmanmestaruutta konkarihyökkääjä ei ole vielä voittanut. Nyt hänellä ja Leijonilla on siihen hieno mahdollisuus kotijäällä.

Leijonat voitti historian ensimmäisen olympiakullan Pekingissä helmikuussa. Sen jälkeen pelaajat palasivat vielä hetkeksi omiin seurajoukkueisiinsa. Valtteri Filppulakin matkasi Sveitsiin, jossa hyppäsi taas Genève-Servetten matkaan.

− Meidän pelimme Sveitsissä loppuivat aika lyhyeen, joten jäi hyvin aikaa ladata akkuja. Nyt olen ehtinyt muutaman viikon olla mukana ja vähitellen alkaa tuntua pelaaminen hyvältä. Kauden jälkeen oli helppo päättää lähteä vielä pelaamaan.

Filppula ei heti olympiakullan jälkeen valottanut suunnitelmiaan tulevia MM-kisoja koskien. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, etteivätkö kotikisat kiinnostaneet konkaripelaajaa.

− Olympialaisten jälkeen tuli pieni ulospuhallus ja oli sarjapelejäkin vielä jäljellä. Täytyi yrittää keskittyä niihin, enkä halunnut liikaa miettiä eteenpäin. Missään vaiheessa ei tullut loukkaantumisia, niin ei tarvinnut miettiä pystyykö pelaamaan.

Ura jatkuu vielä

Genève-Servetten kausi päättyi NLA:n pudotuspelien avauskierrokselle.

− Pelasimme loppukauden todella hyvin. Fiilis oli hyvä ja joukkueen sisällä tuntui, että kaudesta olisi voinut tulla hyvä. Jouduimme välipudotuspeleihin. Paras kolmesta -sarja siihen paikkaan on aika raaka. Hävisimme ensimmäisen pelin kotona, minkä jälkeen seuraava peli oli heti vieraissa. Kaksi peliä ja kausi ohi. Emme toivoneet tuollaista loppua.

Filppula lomaili jonkin aikaa Yhdysvalloissa pelien päätyttyä. Hänen vanha kotikaupunkinsa Floridan Tampa toi miehelle kaivatun rentoutumishetken.

− Olimme sopineet jo, että tulen leirille. Eli ei se ihan pelkkää lomailua ollut. Teki kropalle ihan hyvää olla tovi poissa jäältä. Ei tullut luisteltua kolmeen-neljään viikkoon.

Filppula pelasi päättyneellä kaudella Genève-Servette HC:n riveissä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

Leijonien runko on pitkälti sama kuin millä joukkue voitti olympiakultaa. Suomen voittoputki ehti kasvaaa jo 15 ottelun mittaiseksi, mutta sittemmin on tullut takkiinkin.

− Joukkue näyttää hyvältä. Erot ovat pienet muihin maihin, niin kuin olympialaisissakin nähtiin. Yhdessä pelissä voi tapahtua mitä vain. Tulos ei ole tärkein juttu, mutta peli on mennyt hyvään suuntaan. Luulen, että olemme hyvässä iskussa turnauksen alkaessa, Filppula tuumi ennen Ruotsille ja Sveitsille kärsittyjä tappioita.

Kotimaassa pelattavat MM-kisat saattavat tuoda mukanaan jännitystä ja olosuhteet ovat erilaiset verrattuna siihen, että turnaus pelattaisiin ulkomailla, kuten yleisempää on.

− En tiedä, onko siinä painetta. Se tulee ehkä enemmän joukkueen sisältä ja siitä, että tiedämme voivamme menestyä. Muu härdelli on enemmän hyvä juttu ja tiedostamme, että ihmiset ovat tukenamme ja kannustavat. Jokainen tietysti kokee asian pikkuisen eri tavalla, Filppula näkee.

Maaliskussa 38 vuotta täyttäneen Filppulan peliura alkaa vääjäämättä kääntyä kohti loppuaan.

− Alkavathan tässä maajoukkuepelit käydä aika vähiin. Karjala-turnauksessa sanoin, että yritän nauttia ja pelata niin hyvin kuin pystyn. En mieti liikaa eteenpäin, mutta se on varmaa, että ei näitä enää kovin paljon tule.

MM-kisoihin mittava ja menestyksekäs ura ei kuitenkaan vielä pääty, mikäli mies pysyy ensi kauteen asti terveenä.

− Tarkoitus olisi vielä pelata. Tykkäsin olla Sveitsissä ja kaupunki oli kiva. Viihdyimme siellä tosi hyvin. Katsotaan, jos onnistuisin saamaan sieltä vielä sopimuksen. Olemme käyneet keskusteluja. Ura jatkuu jossain, Filppula lupaa.

Kolmen kullan kerho häämöttää

Filppula voitti Stanley Cupin Detroit Red Wingsin riveissä kaudella 2007−08. Olympiakulta tarttui mukaan Pekingistä 2022. Legendaariseen kolmen kullan kerhoon pääsy on enää yhden kirkkaan mitalin päässä. Hyökkääjä huomioi tilaisuutensa.

− Kyllähän se kovasti kiinnostaa. Haluan voittaa aina, kun pelaan jotain turnausta tai kisoja. MM-kultaa ei ole vielä omalle kohdalle sattunut, joten toivottavasti pelaamme hyvät kisat ja saisin sen sieltä vielä.

Filppula voitti Stanley Cupin Red Wingsin paidassa.
Kuva © Getty Images

Olympiavoittajana MM-turnaukseen lähtevä Leijonat ei ota asemastaan paineita. Tieto kyvystä pelata hyvin auttaa Jukka Jalosen valmentamaa ryhmää eteenpäin.

− Ei ole varsinaisesti mitään uutta. Uudet kisat tietysti ja kaikki lähtee alusta. Aiemmalla menestyksellä ei ole merkitystä. Jengissä on hyvä fiilis ja paljon samoja kavereita, jotka pelasivat silloin.

− Meillä on hyvä tunne siitä, miten olemme maajoukkueessa onnistuneet pelaamaan. Toivottavasti se antaa meille hyvää itseluottamusta näihin kisoihin, Filppula tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle