Valmentaja Juha Juujärvi mielii tavoitteellisten projektien pariin − "Täytyy olla selvä päämäärä, mitä ollaan tekemässä"

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE, Suomi-sarja / Haastattelu
Juha Juujärvi on MM-kisoissa Ylen asiantuntijatehtävissä. Miehen mieli vetää rakkaan lajin pariin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Juha Juujärvi on nähnyt valmennusurallaan kaikenlaista. Päättyneellä kaudella hän valmensi Liigassa JYPin valmennustiimissä. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimina, mutta kiinnostus jääkiekkoa kohtaan ei ole sammumaan päinkään.

Kotimainen jääkiekko on tauonnut hetkeksi ja on arvokisojen aika. Tällä kaudella MM-mittelöt pelataan Ilveksen ja Tapparan sekä HIFK:n kotiareenoilla Suomessa. Intohimoinen jääkiekkomies Juha Juujärvi on Ylen asiantuntijatehtävissä Tampereella seuraamassa kisatunnelmaa.

− On ollut kiihkeä kiekkokausi ja se on vielä mukavasti keskenkin, kun MM-kisat ja NHL:n pudotuspelit ovat käynnissä. Tällä hetkellä on aikaa seuratakin ja olen käyttänyt tilaisuuden hyväkseni. Liigapelien päättymisen jälkeen olen katsonut paljon matseja.

Juujärvi on uransa aikana tehnyt kaikenlaista, päättyneellä kaudella hän toimi JYPin valmennustiimissä. Tällä hetkellä hän ei ole sitoutuneena työn puolesta mihinkään seuraan.

− Olen tietynlaisessa käymistilassa, sillä minulla ei ole vielä tietoa tulevista projekteista. Sellaista pientä levottomuutta on puserossa, mutta se kuuluu tähän hommaan. On aikaa huolehtia omasta hyvinvoinnistakin ja olla perheen kanssa.

− Minulle on iso asia, että saan olla mukana tavoitteellisessa toiminnassa. Täytyy olla selvä päämäärä, mitä ollaan tekemässä. Pitää pyrkiä jollain mittareilla menestymäänkin. Ne mittarit liittyvät sarjaan, tehtävään ja organisaation tilaan.

Selvät sävelet auttavat Juujärveä löytämään mieleisensä ympäristön.

− Toinen asia on yhteisöön kuuluminen, jossa tiedän oman roolini ja paikkani sekä pystyn auttamaan organisaatiota ja auttamaan sen muita jäseniä. Nämä ovat ammatillisesti isot raamit tehtävälle. Eihän sitä käy kiistäminen, että haluan jääntasolle kehittämään pelaajia, joukkueita ja otteluiden tapahtumia.

− Valehtelisin itselleni, jos sanoisin, ettei veri vetäisi valmennukseen. Perhe haluaa pysyä Tampereella ja itse olen valmis reissaamaankin tarvittaessa tiettyjen reunaehtojen puitteissa. Uskon, että jos valmentaja on kokonaisuuteen tyytyväinen ja pystyy johtamaan itse itseään, silloin hän auttaa myös muita toimimaan paremmalla positiivisella energialla.

Pitkästä aikaa Liigassa valmentajana

Päätynyt liigakausi avasi Juujärvelle mahdollisuuden päästä työskentelemään Suomen pääsarjatasolla. Hän hyppäsi jyväskyläläisorganisaatioon kesken kauden.

− Pitkän tauon jälkeen valmensin Liigassa. Oli hienoa työskennellä Suomen huipputasolla. Tykkäsin tosi paljon ja iso kiitos Jukka Ahvenjärvelle ja johtoryhmälle. Vaikeassa tilanteessa minulle tarjottiin mahdollisuutta ja "Jusu" antoi rohkeasti vastuuta.

JYP pelasi nousujohteisen loppukauden.
Kuva © @PabloCassoSport

Kuten todettua, Juujärvi haluaa työlleen raamit, joissa operoida. Hänet toivotettiin JYPissä tervetulleeksi.

− Minulla oli selvä tehtävänkuva. Kiittelin jo kauden aikana pelaajia, sillä hyppäsin liikkuvaan junaan. Asioihin piti päästä kiinni ja löytää asioita, joita tehdä paremmin. Vuoropuhelu pelaajiston kanssa on erittäin tärkeää ja minut otettiin eritäin hyvin vastaan. Uskon, että pystyin auttamaan tuossa lyhyessäkin ajassa.

Valmennusryhmän uudistus toi JYPin loppukauteen ryhtiliikkeen, vaikka kiri ei pudotuspeleihin riittänytkään.

− Viimeisen kymmenen pelin jaksossa pelasimme tietyllä tavalla ilman paineita ja pyrimme löytämään merkityksiä tekemiselle. Pystyimme voittamaan useita tulevia pudotuspelijoukkueita ja pistekeskiarvo taisi olla 1,60. Joukkue ja peli tiivistyi tiettyjen muutosten jälkeen, mitkä liittyivät muun muassa pelaajien myymiseen.

JYP oli kauden aikana ajoittain pahasti hakoteillä. Ensi kaudeksi valmennus menee kokonaan uusiksi, kun muun muassa Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen tulevat penkin taakse.

− Ahvenjärvi teki ison työn siinä, että viimeinen syöksy saatiin pysäytettyä. Nyt siellä puhaltavat uudet tuulet ja organisaatio on herännyt siihen, ettei sitä voi vierittää valmentajien syyksi, jos joukkue ei pärjää. Ketjukokonaisuus urheilutoimenjohtajista valmentajiin ja ennen kaikkea suorittavaan portaaseen eli johtaviin pelaajiin ratkaisee.

JYP on ollut lähimenneisyydessä menestyväkin liigaseura, jolla on intohimoiset kannattajat ja perinteet. Jotain pääsi käymään.

− Arjen kautta luodaan sitä kulttuuria, mikä JYPillä on historiassa ollut vahva. Se kulttuuri pääsi vähän turmeltumaan. Tuli liian paljon muutoksia pelaajistoon kerralla ja nyt sitä pohjaa vahvistetaan. Uskon, että JYPillä on valoisa tulevaisuus. Täytyy tietysti löytyä myös taloudellinen tuki, mahdollinen halliremontti ja muuta. Ne avaavat mahdollisuuden taistella nyky-Liigan kärkijoukkueita vastaan.

Tampere ja Pirkanmaa hengittävät jääkiekkoa

Paljon myös Tampereen seudulla valmentanut Juujärvi seurasi muun muassa Ilveksen ja Tapparan menestystä ilomielellä.

− Oli huikea kausi kaiken kaikkiaan, joka huipentui molempien joukkueiden erinomaiseen menestykseen. Ilvekselle pitkästä aikaa mitali ja Tapparalle mestaruus myös pienen tauon jälkeen. Kannattajat ehkä ennakoivatkin, että joukkue on vahvoilla, mutta silti mestaruuden voittaminen on kova juttu. Täällä oli hyvä huuma.

Tapparan Liiga-kausi päättyi mestaruuteen.
Kuva © Tiia Mahkonen

Myös alemmilla sarjatasoilla pelaavat pirkanmaalaisjoukkueet ansaitsivat Juujärven kehut ja tsempit.

− Seurat ovat löytämässä paikkansa. KOOVEE vakiinnuttaa asemaansa ja ensi kausi on Hakametsän ykkösjoukkueena iso kausi heille. Joukkue suuntaa urheilullisesti ylöspäin ja haluaa menestyä. Kilpailu kovenee kun, kun tämä Mestiksen tiivistäminen siirtyi ensi kauteen.

− Suomi-sarjaa pitää pystyä pelaamaan paikallisilla pelaajilla siten, että tuollaisetkin joukkueet kuin LeKi ja Nokian Pyry pystyvät luomaan paikalliskilpailua. Portaat ovat kunnossa ja nuorista eteenpäin on monen tasoista aikuisten joukkuetta, joihin voi ponnistaa myöhemmälläkin iällä. Asiat ovat hyvällä tasolla, mutta arjen sisältö vaatii kovaa työtä päivittäin, Juujärvi painottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle