Vaasan Sportin huoltaja Jarno Kosonen: "Hallilla tulee oltua aamukahdeksasta iltakymmeneen"

LIIGA / Haastattelu
Jääkiekkohuoltajan työ ei ole vain luistinten teroittelua ja pyykin pesemistä.
Kuva © Timo Savela

Vaasan Sportin Huoltaja Jarno Kosonen aloittaa nyt seitsemännen kautensa kotkapaitojen huoltajana. Ennen huoltajan työtään Kosonen pelasi Sportissa Mestistä puolustajana vuosina 2000−2006. Puolustaja Kosonen ehti myös kehittää pelaajauraansa ulkomailla Ruotsissa HockeyAllsvenskanissa IK Oskarshamnin joukkueessa pelaten 33 ottelua tehoin 2+3=5.

 − Kyllä se minun mielestäni ainakin auttaa, kun on pelaajaurasta itselläkin kokemusta. Se auttaa ymmärtämään pelaajia ja sitä mitä he kokevat.

Huoltajan kesä ei ole pelkkää lomailua. Kesän aikana huoltajat ottavat varusteita ja tavaroita vastaan hallille, jotka he järjestävät valmiiksi ennen treenikauden alkua.

− Kyllä siinä onneksi ehti hieman lomaillakin, Kosonen naurahtaa.

Huoltajan pelipäivä voi venyä todella pitkäksi

Kososen mukaan harjoituskausi ja pelikausi eivät eroa juurikaan huoltajan työn kannalta.

− Ei se eroa hirveästi pelikaudesta. Totta kai tulee matkustettua paljon vähemmän ja päivät ei veny yhtä pitkiksi kuin pelikaudella.

Huoltajan työpäivät pelipäivinä voivat venyä yli 14 tunnin mittaisiksi. Kosonen raottaa pelipäivän kulkua huoltajan roolissa. 

− Tulemme halille kahdeksan aikaan aamulla hieman ennen pelaajia. Aamusta laitamme Jätkille varusteet valmiiksi treenejä varten, jonka jälkeen onkin jo treenit. Seurailemme harjoitukset yhdessä huoltajakaverin kanssa.

− Harjoitusten jälkeen pojat käyvät kotona syömässä lounaan ja ottavat, ehkä pienet pelipäivän päiväunet. Sillä aikaa poikien ollessa kotona me pesemme pyykit ja joillekin pelaajille on tärkeää teroittaa luistimet juuri ennen peliä, joten tehdään sekin siinä samalla.

Huoltajat valmistelevat myös vierasjoukkueen pukukopin.

− Laitetaan myös varusteet valmiiksi omaan koppiin niin on mukava jätkien tulla koppiin. Kotiottelupäivinä laitetaan myös vierasjoukkueen koppi siihen kuntoon, että voivat asettua sinne. Hallilla tulee oltua aamukahdeksasta iltakymmeneen.

Raastava koronapandemia on tuonut tietenkin omat haasteensa myös huoltajan työhön. Kososen arkeen pandemiatilanne on vaikuttanut etenkin hygienian tarkkailun osalta.

− Ehkä omaan työhöni se on vaikuttanut eniten, että siisteyteen on pitänyt panostaa entistä enemmän. Kaikilla pelaajilla on myös omat juomapullot. Totta kai meidänkin pitää olla tarkkoja omista menemisistämme.

Huoltajan täytyy osata myös kuunnella

Joskus huoltajantyö voi olla myös terapeutin työtä, hyvä huoltaja on pelaajien luotettu mies.

− Itse ainakin omasta mielestäni tulen hyvin toimeen kaikkien jätkien kanssa. On tämä huoltajan työ välillä vähän terapeutinkin hommaa, kun jätkiä käy tuolla huoltajan kopissa puhumassa murheistaan ja muista mieltä painavista asioista ja hyvä niin, painottaa Kosonen.

− Se luo meille hyvän siteen pelaajien kanssa, kun he pystyvät puhumaan meille kaikesta. Ja varmasti auttaa jaksamaan pitkän kauden ajan.

Huoltajat ovat yleensä hyvän mielen tuojia joukkueessa. Vitsitkin lentelevät yleensä päivästä toiseen, joka varmasti tuo hyvän ilmapiiriin joukkueeseen. Somea seuranneet ovat voineet huomata Kososen ja Niko Hovisen tulevan hyvin juttuun.

− Kyllä kaikkien kanssa tulee heitettyä melko paljon vitsiä ja onneksi ne ymmärtävät minun huumoria eikä ne heti möksähdä, jos heille jotain vitsiä heitän, naurahtaa Kosonen

− Ehkä eniten tulee tuon "Pappi" Hovisen kanssa heitettyä vitsiä ja muutenkin keskusteltua paljon.

"Usko pudotuspeleihin on kova"

Kososen usko Sportin pudotuspelipaikan uusimiseen on vankka.

− Kyllä usko ja luotto on kova tähän joukkueeseen. Treeneissäkin näkee päivittäistä kehitystä ja joukkue on hioutumassa hyvin yhteen. Joukkue on sen verran vahvistunut, että luotan meidän pääsevän jälleen pudotuspeleihin.

Myös huoltajat pääsevät kokemaan unohtumattomia ja uskomattomia hetkiä jääkiekon parissa.

− Kyllä se voitto tuntuu aina hyvältä, mutta kun joukkue pitää maalin tyhjillään ja maalivahti pelaa aivan uskomattoman ottelun, niin se tuntuu erityisen hyvältä.

− Totta kai nämä molemmat kymmenennen sijan varmistumiset ja pudotuspeleihin pääseminen ovat olleet erittäin hienoja ja unohtumattomia hetkiä huoltajauran aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle