Uutta: TPS tekee jälleen tappiota – Toimitusjohtajan mukaan pelaajabudjetti pysyy isona

LIIGA / Haastattelu
Jonne Virtasella on sopimus TPS:n kanssa myös ensi kaudesta.
Kuva © Jaakko Stenroos

TPS:n kausi päättyi viime viikolla puolivälierissä HPK:ta vastaan. Otteluvoitot menivät HPK:lle 4-1. Uuden viikon käynnistyttyä Turussa on aloitettu odotuksiin nähden aikaisin päättyneen kauden käsittely.

– Urheilutoimenjohtajamme Antero Niittymäki vastaa meillä urheilupuolesta. Sillä puolella kauden analyysit ovat vasta käynnissä. Siinä menee vielä jonkin aikaa, että kuullaan summaus siltä puolelta, TPS:n toimitusjohtaja Santtu Jokinen avaa.

Kokonaisuutena Jokinen näkee TPS:n menneen eteenpäin kauden aikana – vaikka urheilullinen tulos on selkeä pettymys.

– Isossa kuvassa mennään sillä tiellä ja tasolla mikä on tavoitteeksi asetettu. On saatu operatiivisesti ja laadullisesti edelleen parannettua toimintaa, Jokinen sanoo ja jatkaa:

– Edelliset kolme kautta toiminta on koko ajan kehittynyt. Olemme panostaneet ottelutapahtumaan sekä asiakaskokemukseen. Tästä on saatu positiivista palautetta katsojilta.

Jokinen puhui nimityksensä yhteydessä talouden tasapainottamisen olevan hänen suurin tehtävänsä. Seura onkin tehnyt valtavia taloudellisia tappioita viime vuosina. Kahden viimeisimmän tilikauden tappiot ovat yhteenlaskettuna lähes kolme miljoonaa euroa. Jokinen näkee talouteen tulevan parannusta, mutta nollatulokseen on vielä matkaa. Tarkkoja lukuja hän ei kuitenkaan voi lähteä spekuloimaan tilikauden ollessa vielä kesken.

– Tämä tilikausi tulee menemään vielä miinukselle. Myynnin ja tulojen osalta on saatu kasvua ja runkosarja meni talouden osalta paremmin kuin viime kaudella. Pudotuspeleissä pelit jäivät vähiin ja se syö tulosta, Jokinen sanoo.

TPS pelasi pudotuspeleissä kolme kotiottelua, joissa katsojakeskiarvo oli 5765 katsojaa. Runkosarjan 30 kotiottelussa TPS houkutteli katsomoon keskimäärin 300 katsojaa vähemmän kuin pudotuspeleissä. TPS pelaa Liigan suurimmassa hallissa, johon mahtuu katsojia 11 820. 

Taloudellisen tuloksen nostaminen plussalle on seurassa suurena tavoitteena. Jokinen ei povaa taloudellista voittoa vielä ensi tilikaudeltakaan.

– Seuraavalla tilikaudella on tarkoitus parantaa kannattavuutta. Sieltä tavoitteena on saavuttaa nollatulos, Jokinen kertoo.

Jokinen korostaa kulujen ja tulojen saamista tasapainoon. Päättyneen kauden alla seurassa toteutettiin yhteistoimintaneuvottelut, joiden tuloksena kolmen työntekijän työsuhde päätettiin. Jokinen kertoo kulukurin jatkuvan, paitsi urheilupuolella. Seurojen ennen kuluvaa kautta julkisuuteen ilmoittamien pelaajabudjettien perusteella turkulaiset lähtivät mestaruustaistoon Liigan kuudenneksi kalleimmalla joukkueella.

– Ylläpidämme joka osastolla tiukkaa kulukuria. Panostuksemme urheilupuoleen tulee pysymään edellisten vuosien tasolla, Jokinen sanoo.

Myös myynnin on oltava tehokkaampaa niin lippuluukulla, ravintoloissa kuin fanituotemyymälässäkin. Myös yhteistyökumppanimyynnin kasvu on toiveissa.

– Tulopuolta pitää saada nousemaan ja sitä kautta tuottojen sekä kulujen tasapaino on löydettävä, Jokinen avaa.

TPS:n pitkän aikavälin suunnitelmiin vaikuttaa keskeisenä osana ratapiha-hankkeen toteutuminen. Hankkeeseen kuuluu suunnitelma uuden jäähallikompleksin rakentamisesta.

– Ratapiha-hanke on iso asia meille. Se vaikuttaa akuutisti meidän tulevaisuuteemme ja toivomme, että siihen saadaan selvyys lähitulevaisuudessa, Jokinen kertoo.

Tärkeimpänä pidemmän aikavälin tavoitteena Jokinen näkee kuitenkin seuran talouden tasapainottamisen yhdessä jatkuvan urheilullisen menestyksen kanssa.

– Ensimmäiseksi meidän on saatava toimintamme taloudellisesti kannattavaksi. Mutta halutaan pitää myös huoli urheilullisesta menestyksestä. Jo meidän arvoissamme on linjattu, että TPS:n on menestyttävä jatkuvasti, Jokinen sanoo ja päättää:

– Me ei haluta, että ollaan joukkue, joka menee siksakkia ylös alas vaan, että ollaan kestomenestyjä Liigassa. Myös CHL:n menestys kuuluu meidän tavoitteisiimme.

TPS:n sijoitukset eivät ole menneet viime kausina Liigassa siksakkia. Seura on sijoittunut tasaisesti keskikastiin. Kolmen edelliskauden sijoitukset ovat olleet neljäs, viides ja seitsemäs. Tällä kaudella TPS sijoittuu kuudenneksi. Se pääsee ensi kaudella CHL:ään, jos Kärpät tai Tappara voittaa mestaruuden. Se johtuu siitä, että Suomen mestari pääsee CHL:ään ja Kärpät sekä Tappara sijoittuivat runkosarjassa kolmen parhaan joukkoon, joten jos jompikumpi niistä juhlii kultaa, myös runkosarjan neljäs pääsee CHL:ään.

» Lähetä palautetta toimitukselle