Unkari taisteli historiansa toisen A-sarjavoiton – tutut Liiga-pelaajat avainroolissa

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Balázs Sebők syötti kaksi maalia Unkarin voittaessa Ranskan.
Kuva © Jarno Hietanen
Unkari voitti tiistai-iltana Ranskan jatkoerässä lukemin 3–2. Samalla varmistui maan historian toinen A-sarjatason voitto jääkiekon MM-kisoissa.

Unkari otti historiallisen toisen voittonsa MM-kisojen A-tasolla Ranskasta. Jatkoerässä numeroin 3–2 päättyneen ottelun jälkeen kannattajien huudot kaikuvat jään läheisyydestä mediakäytävälle saakka, ja ryhmä leveästi hymyileviä valko–puna–vihreisiin pukeutuneita jääkiekkoilijoita astelee median eteen. Heidän joukossaan on pitkään SM-Liigassakin viihtynyt Balázs Sebők.

− On hieman sellainen fiilis kuin voittomaali olisi tullut pari minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Tämä on meille loistava tulos, ja nyt pitää katsoa, miten Itävalta pelaa.

− Nyt ei puhuta parhaan neljän joukosta tai finaaleista, vaan tavoitteemme on säilyä ylhäällä. Nyt otimme ison askeleen sitä kohti.

Itävallan tuloksista riippuen Unkari saattaa joutua tilanteeseen, jossa sen täytyy alkaa kaataa jättiläisiä pysyäkseen kisojen korkeimmalla tasolla. Ensimmäistä härkää otetaan sarvista kiinni torstaina, kun Unkari kohtaa Ruotsin.

− Aika kovat pelit on tulossa. Jätämme sydämen ja sielun kaukaloon ja katsotaan, mitä siitä tulee. Me pelaamme täällä fanien takia. Heidän toimintansa täällä on ollut huikeaa. Me häivisimme yhden pelin 7–1, ja silti he ovat täällä ja hyppivät ja laulavat. Aivan huikeaa.

Unkarin fanit ovat hyppineet, huutaneet, tanssineet ja laulaneet joukkueen tuloksista huolimatta kisojen alusta saakka. Sebők on kiitollinen maansa jääkiekkoyleisölle.

− Onneksi meillä on tuollaiset fanit. Ensimmäiset MM-kisani olivat Etelä-Koreassa, ja sielläkin oli noin 600–700 paikalla. He ovat mahtavia.

Ottelun tärkein yksilö

Ottelussa läpiajosta verkkoja venyttänyt Vilmos Galló on toinen suomalaisen jääkiekon seuraajille tuttu pelaaja. Hän pelasi kaksi kautta Liigaa KooKoossa tehden yhteensä 81 tehopistettä. Iloisemman näköistä miestä saa hetken etsiä tämän hallin käytäviltä.

− Aivan huikeaa. Olemme todella pieni jääkiekkomaa, joten voittaminen tällä tasolla on meille suuri saavutus. Sekä joukkue että kannattajat, jotka oli pitivät ääntä ensimmäisestä minuutista alkaen, tietävät sen.

Galló nimeää Unkarin vahvuudeksi tiiviin systeemin ja tiukan rakenteen, jota noudattamalla on mahdollista kaataa taitavampiakin joukkueita.

− Emme ole turnauksen taitavin joukkue, ja pelaamme yleensä parempia vastaan. Meidän täytyy tehdä paljon töitä joukkueena ja pitää todella tiukka rakenne pelissämme.

− Näillä asioilla voimme pärjätä. Kaikki tietävät sen sekä seuraavat pelimme lainalaisuuksia. Tottakai virheitä sattuu välillä, mutta tänään pystyimme korjaamaan ne välittömästi ja voittamaan.

Unkarin joukkue suoriutui kokonaisuutena hyvin. Useampi pelaaja astui esille, ja kysyttäessä Gallón oli hankalaa nimetä ottelusta yhtä tärkeintä pelaajaa. Pienen pohdinnan jälkeen esiin nousi kaksi syöttöpistettä hankkinut tuttu hyökkääjä.

− Tämä on paha. Maalivahtimme Bence Bálizs pelasi hyvin, ja voittomaalin tehnyt István Bartalis pelasi myös hienosti. Oma ketjumme János Hárin ja Sebőkin kanssa toimi myös todella hyvin. Tänään sanoisin, että Sebők oli meistä paras.

Unkari lähtee pelaamaan Ruotsia kansankielellä ilmaistuna talon rahoilla. Hyökkääjä on kuitenkin innoissaan ottelusta.

− Tosiaan, naurahtaa Galló.

− Kaikki tietävät, että siitä tulee kova peli meille. Pyrimme tekemään samat asiat kuin tänään. Siinä sitten käy miten käy. Menemme antamaan kaikkemme siihen otteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle