Kun Tuula Puputin työsopimus Jääkiekkoliiton palveluksessa oli päättymässä, hänelle tarjottiin työpaikkaa Toronton PWHL-joukkueesta. Ulkomaille muuttoa piti miettiä hetki. Kun kotona kuitenkin kannustettiin lähtemään ja sopimuksen taloudellinenkin puoli vaikutti järkevältä, hän päätti tarttua tilaisuuteen.
− Tämä on mahtava mahdollisuus. On hienoa olla ammattilaissarjassa töissä. Täällä ei todellakaan ole vielä valmista, mutta porukka on innoissaan tekemässä tätä työtä ja rahoituspohjakin on kunnossa.
Puputin tehtävänimike on hockey operations manager, ja hänen tarkoituksenaan on työskennellä urheilijoiden kanssa, auttaa heitä paperiasioissa ja huolehtia pelipäivän toiminnoista. Aluksi työhön on kuitenkin kuulunut paljon muutakin.
− Kun saavuin paikalle, lähdettiin liikkeelle ihan perusasioista. Olen esimerkiksi tilannut toimistoon kalusteet. Työni on ollut pitkälti samanlaista kuin MM-kisojen rakentaminen. Mutta nyt, kun pelaajat saapuvat, työnkuvani alkaa tarkentua.
Ennen kiekkoilijoiden saapumista joukkueessa on ollut 12 työntekijää urheilupuolella, yksi sosiaalisen median vastaava sekä kaksi henkilöä bisnespuolella. Taustaorganisaatio on siis vakuuttavan kokoinen. Puputti onkin tästä innoissaan.
− Tämän tasoisilla organisaatioilla pystytään tekemään uskottavaa työtä. Lisäksi uransa päättäville naisurheilijoille voidaan jatkossa tarjota töitä lajin parista. Tulevaisuudessa sarjan kiinnostavuus lisää myös median kiinnostusta, joten sinnekin syntyy lisää työpaikkoja.
Puputti kertoo olleensa itse siitä onnellisessa asemassa, että on saanut tehdä urheilupuolen töitä uransa päättymisen jälkeen. Hän toteaa, että on elänyt aikaa, jolloin urheilussa on tapahtunut paljon.
− Urheilijana neljä vuotta tai jopa vuosi tuntui pitkältä ajalta odottaa muutoksia, mutta kun on siirtynyt hallintopuolelle, ymmärtää, miten paljon aikaa asiat vievät. Toki sitä edelleen haluaisi kaikki heti, eikä kärsivällisyys ole vahvuuksiani, mutta pitää iloita siitä, että suunta on ollut viime ajat oikea. Ei ole ollut itsestäänselvyys, että naisena voi työskennellä urheilupuolen tehtävissä.
Sarjan nykytilanne ja tulevaisuus
PWHL:n tarina on vasta alussa. Joukkueet ovat nyt kokoontuneet ensimmäiselle leirille ja joulukuun alussa joukkueet pelaavat harjoitusotteluita, joiden jälkeen lopulliset kokoonpanot vahvistuvat. Puputti tiesi tullessaan, että valmista ei ole.
− Ensimmäinen vuosi varmasti näyttää ensimmäiselle vuodelle. Olemme vasta pääsemässä alkuun, mutta tilanne on kuitenkin siitä hyvä, että viimein on naisille yksi yhteinen liiga. Mukana on ihmisiä, jotka tietävät asiat ja tuntevat lajin, joten meillä on vahva tunne siitä, että tämä toimii.
Tulevaisuudesta puhuminen saa Puputin innostumaan. Hän kertoo, että uskoo tämän sarjan voivan vielä olla naisten NHL.
− Vielä ei ole valmista ja Euroopassa on paikkoja, joissa arjen olosuhteet ovat paremmat. Uskon ja toivon kuitenkin siihen, että tästä tulee se sarja, jossa pelataan naisten parasta jääkiekkoa. Uskon, että tänne halutaan tulla ja tämä kiinnostaa yleisöä.
Puputti itse haluaisi olla mukana myös sarjan tulevina vuosina, sillä jo ensimmäiset askeleet ovat näyttäneet siltä, mitä hän on toivonut. Sarjaa rakentamassa ovat nyt ihmiset, jotka haluavat vahvistaa toimintaa ja viedä sarjan kehitystä eteenpäin. Ainoa asia, joka häntä mietityttää, on perhe.
− Urheilutöihin kuuluu reissaaminen ja onneksi siihen on kotoa tuki. Olemme sopineet, että katsomme nyt tämän ensimmäisen kauden ja mietimme kesällä, miten jatko ratkaistaan.
Saadaanko sarjaan suomalaisia?
Ensimmäisenä vuonna PWHL:ssä pelaa vain yksi suomalainen, Susanna Tapani. Myös Minttu Tuominen varattiin sarjaan, mutta hän päätti lähteä toisaalle. Puputti uskoo, että ehkä jo ensi kaudella mukaan mahtuu enemmän suomalaisia.
− Tämän kauden tilanteeseen vaikutti huomattavasti se, että sarja polkaistiin pystyy kesällä. Suurella osalla eurooppalaisista oli silloin jo sopimukset täksi kaudeksi Euroopan sarjoihin. Osalla sopimukset kestävät jopa useamman kauden.
− Liigan tavoite on saada mukaan kaikki maailman parhaat naispelaajat, joten uskon ja toivon, että myös suomalaisia nähdään tulevina vuosina mukana. Seuraavien olympialaisten lähestyessä moni varmasti miettii, mikä on paras paikka valmistautua niihin ja tekee ratkaisujaan sen mukaan.
Kanada on tuntunut kodilta
Puputti on viihtynyt Torontossa hyvin. Hän on nauttinut kaupungin urheilutarjonnasta ja siitä, että kaupunkiin on sen monimuotoisuuden vuoksi ollut helppo tulla ulkomaalaisenakin. Parasta on ollut, että ihmiset tietävät jo PWHL:stä, vaikka markkinointi ei ole vielä päässyt käyntiin.
− Moni on sanonut, että onpa mahtavaa, kun viimein on naisille yksi yhteinen sarja. Tuntuu, että täällä näkyy sama naisurheilutilaus, jonka on voinut isoissa tapahtumissa maailmalla huomata. Kauden alkua odotetaan innolla.
Kanadaan asettumista on helpottanut myös se, että yhteiskunta on hyvin samanlainen kuin Suomi. Puputti rakastaa Suomea, mutta yksi asia Kanadassa on kuitenkin paremmin.
− On huippua, kun saa aamulla herätä auringonvaloon, hän nauraa.