Tuleva Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen oli huojentunut nimityksensä jälkeen

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Antti Pennanen siirtyy Ilveksestä kauden jälkeen Leijonien päävalmentajaksi.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves-päävalmentaja Antti Pennasen torstai oli kaikin puolin täydellinen. Jäällä Ilves katkaisi tappioputkensa paikallisvastustaja Tapparaa vastaan, ja ottelun jälkeen Jääkiekkoliitto tiedotti Pennasen siirtymisestä Leijonien päävalmentajaksi kauden jälkeen.

Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen nimitettiin torstai-iltana Suomen maajoukkueen seuraavaksi päävalmentajaksi. Pitkään velloneiden huhujen jälkeen Pennasesta huokui tyytyväisyys ja helpotus nimityksen jälkeen.

– Nimitys herättää onnellisuutta ja kiitollisuutta. Rekrytointiprosessi, jonka kävin oli kaikin puolin luottamusta herättävä.

– Keskustelut Jääkiekkoliiton kanssa ja aiheet, josta keskustelimme olivat mielestäni tärkeitä, ja yhteinen sävel löytyi nopeasti.

Pennaselle Leijonien vaihtoaitio on jo ennestään tuttu hänen toimittua väistyvän päävalmentaja Jukka Jalosen valmennustiimissä maailmanmestaruuteen päättyneissä vuoden 2019 MM-kisoissa. Pennanen painottaa aiemman maajoukkuetaustan helpottaneen nimityksen tuomia paineita.

– Pääsen työskentelemään tuttujen ihmisten kanssa, tutussa ympäristössä. Uskon, että pestiin on helppo mennä.

Rekrytointiprosessin laajuus vakuutti

Pennanen kävi läpi kolmivaiheisen haastatteluprosessin, jonka aikana Jääkiekkoliitto valotti tulevaisuudensuunnitelmiaan Pennaselle niin pelillisesti, kuin myös jään ulkopuolella.

– Totta kai puhuimme pelistä ja Leijonien pelaamisesta, sekä siitä, mihin suuntaan kansainvälinen peli on menossa. 

Pennanen on urallaan toiminut useiden nuorten lupausten valmentajana niin Pikkuleijonissa, kuin myös seurajoukkueissaan. Suomalaista kiekkokansaa jo ajat mietityttänyt pelaajakehitys oli myös laajasti tapetilla haastatteluissa.

– Puhuimme laajasti siitä, miten pelaajakehitykseen voi satsata, ja miten saamme parempia suomalaisia pelaajia jalostettua. 

Pennanen painotti nostaneensa esille haastatteluissa halunsa kehittää Jääkiekkoliiton roolia suomalaisten nuorten innostajana.

– Toki edellä mainitut asiat olivat tärkeitä minulle, mutta keskustelimme myös siitä, miten liitto näkee oman roolinsa yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, ja millainen rooli maajoukkueen päävalmentajana voisi olla siinä.

– Ne ovat minulle erittäin tärkeitä asioita, jotka pohjautuvat arvoihini. Sitäkin odotan innolla, miten voimme parantaa suomalaisten lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Pelitavan kehityksessä muistettava Jalosen normit

Leijonien varsin menestyksekästä, mutta ajoittain uuvuttavaa pelitapaa on vuosien varrella tarkasteltu ja kritisoitu niin mediassa, kuin katsomoissakin. Pennanen joukkueineen tunnetaan vauhdikkaasta ja viihdyttävästä pelitavasta, mutta hän lyö jarrua laajemmille kyselyille siitä, muuttaako hän Leijonien pelitapaa.

– Aika näyttää, ketä vastaan pelaamme, ja millä pelaajamateriaalilla mutta kaikkihan me tiedämme, että suomalaisen jääkiekon lainalaisuudet ovat olleet pitkään osana joukkuetta, ja niitä haluamme kunnioittaa.

– Ne ovat yleisiä lainalaisuuksia, jotka vallitsevat jokaisessa pallopelissä, ja ne eivät poistu, vaikka pelitapa jotenkin muuttuisi.

Pennanen myöntää pestin merkityksen vaikuttavan tulevaisuudessa

Ilves katkaisi torstaina kolmen ottelun tappioputkensa vakuuttavalla esityksellä paikallisvastustaja Tapparaa vastaan. Pennanen tyrmää epäilyt, että hänen ympärillään vellonut huhumylly, tai itse rekrytointiprosessi olisi vaikuttanut joukkueen kompastumiseen jäällä.

– En usko, että tämä prosessi on vaikuttanut Ilveksen otteisiin, tai itseeni penkin takana. Meidän syyt ovat olleet muualla, ja tänään näimme erinomaisen Ilveksen jäällä, esitys oli hyvä ja ehjä.

Pennanen ei osaa sanoa, onko hänestä huokunut ulospäin prosessin ja huhumyllyn luomat paineet, mutta myöntää, että maamme merkittävin ja tärkein valmentajapesti tulee vaikuttamaan hänen työhönsä vielä Ilves-aikana.

– Onko prosessi vaikuttanut työhöni? En osaa sanoa yhtään, mutta ainakin kollegani ja pelaajani ovat sanoneet, ettei se ole vaikuttanut. Mutta kyllä se totta kai jossain kohtaa vaikuttaa. Nyt en usko, että olisimme voittaneet yhtään peliä enempää ilmankin tätä prosessia.

Pennanen kertaa jälleen olevansa kiitollinen nimityksestä, mutta nostaa maailman- ja Suomen mestaruuden vielä pestin edelle. Katseet hänellä ovat epäilemättä kuitenkin tulevassa.

– Arvostan todellakin tätä hetkeä, mutta kyllä maailmanmestaruus, Suomen mestaruus ja Mestis-mestaruus menevät vielä edelle, Pennanen kertaa ansioluetteloaan virnistäen.

– Yhdessä voittaminen on tässä lajissa kaikista hienointa tässä lajissa.

Muokattu: 28.9.2023, kello 22.56: Muokattu otsikkoa. "Tuore" vaihdettu "tulevaan" kuvatessa Pennasta leijonavalmentajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle