Torontoon suuntaava Roni Hirvonen ei pystynyt auttamaan HIFK:ta tuloksenteossa: "Olen pettynyt omaan suoritukseeni"

LIIGA / Haastattelu
Roni Hirvonen suuntaa HIFK:n kauden jälkeen Torontoon pelaamaan AHL-pudotuspelejä Toronto Marliesin paidassa.
HIFK taipui Liigan välierissä Tapparalle otteluvoitoin 4–1. HIFK:n Roni Hirvonen oli ottelun jälkeen pettynyt, mutta nousujohteisesta kaudesta jäi silti hyviä muistoja.

Tappara osoitti jälleen maanantaina suuruutensa, kun se kukisti viidennessä välieräottelussa HIFK:n lukemin 2–1. Voiton myötä Tappara eteni finaaleihin otteluvoitoin 4–1. 

Ottelusarjan viides ja ratkaiseva ottelu toi jäälle aiempaa pirteämmän ja valmiimman näköisen HIFK:n. Etenkin ottelun viimeinen erä oli todella tasaista vääntöä, kun HIFK haki tasoitusmaalia vimmatusti.

Tasaisen taiston päätteeksi HIFK-hyökkääjä Roni Hirvonen oli luonnollisesti pettynyt.

– Ottelu oli kyllä erittäin tiukka. Tänään pystyimme haastamaan Tapparaa paremmin, kuin aiemmissa otteluissa. 

– Emme kuitenkaan olleet tarpeeksi tehokkaita, että se olisi tänään riittänyt. Tappara on kuitenkin tosi hyvä joukkue, ja vaikea vastustaja, Hirvonen summaa.

Jäähyily Tapparaa vastaan anteeksiantamatonta

Helsinkiläiset ottivat viiden pelin aikana jopa 24 kahden minuutin rangaistusta. Kaikki tietävät, että Tapparan tasoista joukkuetta vastaan jatkuva jäähyily on kuolemantuomio.

Kirvesrinnat tekivät sarjan seitsemästätoista maalista peräti kahdeksan ylivoimalla. Hirvonen yhtyy mielipiteeseen, että jäähyily ei tehnyt jo vaikeasta urakasta helpompaa.

– Kyllä heidän (Tapparan) tehokkuus ylivoimalla oli yksi asia, minkä tiesimme etukäteen. Otimme liikaa jäähyjä, ja erikoistilannepelaaminen on niin tärkeää näissä peleissä, jossa olimme jäljessä.

HIFK:n urakkaa vaikeutti monet seikat, kuten lukuisat kokoonpanovajeet. Myös välieräsarjan aikana Liigan ympärillä on ollut paljon puhetta sarjan epäluonnollisesta paikkakuntarytmistä ja ottelutahdista.

Nokia-areenan muut tapahtumat pakottivat sarjan alkamaan kahdella peräkkäisellä HIFK-kotipelillä, jonka jälkeen Tappara katkoi sarjan pelaten kolmesti peräkkäin kotona. Hirvonen kertoo, että HIFK ei mene loukkaantumisten tai epänormaalin ottelurytmin taakse, mutta pienetkin asiat vaikuttavat pudotuspeleissä.

– En ole ehkä oikea henkilö kommentoimaan asiaa, mutta sarja ei missään tapauksessa otteluiden paikkakuntarytmiin kaatunut. Jokaisessa ottelussa olosuhteet ovat kuitenkin kummallekkin joukkueelle samat.

Nousujohteinen kausi päättyi pettymykseen

Runkosarjassa suoraan pudotuspelipaikkaan päättyneen huikean nousun esittäneet helsinkiläiset kokivat karun lopun mestaruusjahdilleen. Koko kauden mittakuvassa HIFK:n menestys oli kuitenkin erinomaista. Joukkue oli kalenterivuoden vaihtuessa sarjataulukon pohjamudissa, sijalla 13. Hirvonen on ylpeä joukkueensa noususta aina välieriin saakka.

– Loppukautta voi kyllä kuvailla erittäin positiivisin mielin. Teimme huikean nousun mielestäni. Olen ylpeä siitä, miten kasvoimme joukkueena ja nousimme aina välieriin asti.

Hirvonen päätti toisen kokonaisen kautensa HIFK-paidassa. Runkosarjassa paukkunut henkilökohtainen piste-ennätys lämmittää mieltä, mutta puheen kääntyessä pudotuspeleihin muuttaa Hirvonen ääntä kellossa erittäin nöyräksi.

– Runkosarja oli niin joukkueella, kuin itsellänikin nousujohteinen. Pystyimme ajottain pelaamaan todella hyvää peliä, mutta tapa, miten kausi päättyi harmittaa henkilökohtaisesti. Emme päässeet siihen moodiin, millä parhaimmillaan osaamme pelata.

– Pudotuspeleissä tuntui vähän siltä, etten saanut itsestäni sitä parasta irti. Olen pettynyt omaan suoritukseeni, ja siihen, etten pystynyt näyttämään parasta suoritustani tänä keväänä. Se harmittaa minua.

Pronssiottelun tarpeellisuus mietityttää, Toronto odottaa

HIFK suuntaa vierasmatkalle pronssiotteluun, jonka ajankohta selviää myöhemmin. Vastustaja helsinkiläisille tulee Ilves–Pelicans-sarjasta, mutta sarjan ollessa kirjoitushetkellä tasalukemissa 2–2, saa HIFK odottaa vastustajaa. Lomareissua helsinkiläisryhmä ei ole vielä suunnitellut.

– Meillä on kuitenkin se yksi peli vielä jäljellä, mutta koska sen ajankohtaa ei tiedetä vielä, varmasti huilaamme nyt kunnolla. Ottelun lähestyessä palaamme sorvin ääreen, ja treenaamme itsemme siihen kuntoon, että saamme pronssimitalit haettua.

Pronssiottelun tarpeellisuudesta on puhuttu jo monta vuotta Liiga-piireissä, ja sen merkitys niin Liigan markkinoinnissa, kuin pelaajien mielissä vähentyy vuosi vuodelta. Muun muassa HIFK-puolustaja Ilari Melart ilmoitti C Moren haastattelussa toivovansa, ettei pronssiottelua pelattaisi ollenkaan. Hirvonen ei suoriltaan ottelun jälkeen osaa laukoa mietteitään, mutta odottaa kokevansa uransa ensimmäisen mitalipelin.

– En ole varma, kuuluisiko ottelua pelata. Minun pitää ensin kokea se ottelu.

Hirvosen HIFK-tulevaisuus ei ole satavarma tässä vaiheessa vuotta, mutta NHL-sopimuksen alaisena oleva nuorukainen lähettää terveiset HIFK-kannattajille.

– Tällä kaudella oli huikeita otteluita niin Nordiksella, kuin vieraissakin. Yleisö oli aina hienosti mukana, ja se jätti minulle hyvän fiiliksen Helsingissä vallitsevasta yhteisöstä. Kannattajien tuki on pelaajalle todella tärkeää, ja ottelut olivat todella upeita, kun he olivat mukana.

Toronto Maple Leafsin NHL-organsaatioon sopimuksen alaisena oleva Hirvonen kertoo suuntaavansa kauden jälkeen Torontoon AHL-seura Marliesin pudotuspelejä varten. Pronssiottelun mahdollisen venymisen johdosta Hirvonen ei osaa kertoa, milloin lähtö Kanadaan koittaa.

– Kyllä tarkoitus olisi mennä Torontoon, kun pelit loppuvat täällä Suomessa. En tiedä, milloin pronssiottelu on ja milloin suuntaan sinne, mutta tarkoitus on joka tapauksessa jatkaa kauttani Pohjois-Amerikassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle