Toni Utunen sadatteli Pelicansin heikkoa valmistautumista finaalien avaukseen – "Jokainen saa katsoa peiliin siitä hyvästä, miten valmistautui tähän otteluun"

LIIGA / Haastattelu
Utunen ei ollut tyytyväinen Pelicansin valmistautumiseen. Arkistokuva.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tappara ja Pelicans avasivat Liiga-kauden 2023–24 finaalisarjan Nokia-areenalla lauantaina. Kirvesrinnat marssivat vahvan avauserän turvin 3–1-voittoon jättäen Pelicansille paljon petrattavaa tuleviin koitoksiin.

Lahtelaisten puolustaja Toni Utunen sadatteli heikkoa alkua otteluun.

– Ensimmäinen erä oli huono, siitä ei pääse mihinkään. Tämmöisissä peleissä ja tämmöistä joukkuetta vastaan ei vaan pitäisi antaa tuollaisia maaleja. Kumpikin maali oli meiltä huonosti pelattuja, joten meillä on kirimistä.

Petteri Puhakan ja Otto Leskisen maalit lähettivät ottelun ensimmäiselle erätauolle lukemissa 2–0. Utusella oli selvä mielipide kummastakin maalista, ja syyttävä sormi tilanteissa palautuu turkoosiin leiriin.

– Ensimmäisessä meidän olisi pitänyt pelata kovempaa luistelupeliä, se jäi meiltä vajaaksi siinä tilanteessa.

– Toinen maali oli onnenkantamoinen ja pomppu. Se pomppasi jonkun kamoista sisään. On kuitenkin tärkeää, että pienet asiat, kuten takapaineet, kiekonriistot ja blokit täytyy pelata tämän kaltaisissa peleissä paljon paremmin.

Leskisen maalia lahtelaisleiri ei sulattanut ilman tarkempaa tutkimista. Tommi Niemelä haastoi tilanteen, sillä päävalmentaja näki Puhakan häirinneen Pelicans-vahti Niklas Kokkoa torjuntatilanteessa. Utunen ei ota kantaa itse tilanteeseen, mutta hän ilmaisee luottonsa valmennukselle.

– En nähnyt tilannetta kunnolla, mutta minulla on täysi luotto valmennukseen. Jos he näkevät jotain haastamisen arvoista tilanteissa, niin silloin se on syytä haastaa, kävi miten kävi. Luotan heihin joka tapauksessa.

Utuselle tuomittiin avauserässä rangaistus poikittaisesta mailasta, joka kuumensi kotileirin tunteita. 23-vuotias myöntää itsekin pelanneen tilanteen liian rajusti.

– En hirveästi muista tilannetta, mutta eiköhän se ihan sääntöjen vastainen ollut. Mailallahan ei saa hirveästi työntää, mutta taisin antaa aika kovaa mailaa. Höntyilin ja koetin turhan aggressiivisesti riistää kiekkoa.

Peiliin katsomisen paikka

Ottelua edeltänyt viikon pelitauko on jakanut pelaajien mielipiteitä, mutta Utunen ei piiloudu sen taakse puhuttaessa siitä, miksi Pelicansilla oli vaikeuksia saada koneensa käyntiin.

– Kaikki voivat varmasti miettiä syytä, miksi avauserä oli tuollainen. En oikein osaa sanoa, oliko se tämä pitkä tauko vai oliko se jännitystä vai jotain muuta.

Lahtelaisleirissä on kuitenkin puolustajan mukaan edessä peiliin katsomisen paikka.

– Jokainen saa katsoa peiliin siitä hyvästä, miten valmistautui tähän otteluun.

Vaikka avauserä oli turkoosinutuilta takkuinen, sai joukkue pelistä kiinni toisessa ja kolmannessa erässä. Pelicans nousi ajoittain jopa kuskin paikalle, mikä miellyttää Utusta.

– Painotimme ensimmäisellä erätauolla sitä, että olemme pelanneet ja harjoitelleet koko kauden lujaa näitä pelejä varten. Minun on kuitenkin nostettava hattua kaikille siitä, miten hyvin paransimme otteitamme toiseen ja kolmanteen erään.

Tulostaulun lukemista huolimatta Utunen kokee, että hallitseva tuplamestari on edelleen täysin lyötävissä.

– Olimme joidenkin jaksojen ajan pelin päällä, joten meillä ei ole mitään syytä lähteä luovuttamaan mitään. Jokainen näki sen, että meillä on täysi mahdollisuus pestä kaveri. Maanantaina saamme uuden mahdollisuuden kiriä, sehän näissä otteluissa on hienointa.

Nousujohteinen loppu antaa voimia jatkoon

Finaalisarjan toinen koitos pelataan maanantaina Lahdessa. Utusen mukaan nousujohteinen ottelun loppu ja pelillisen kehityksen kreivin aikaan syntyminen antavat huomattavasti voimavaraa toiseen otteluun lähdettäessä. 

– Totta kai tämä peli ja meidän nousumme auttaa jatkossa. Jokainen tuossa pukukopissa tietää, että kun pelaamme sitä samaa peliä, mitä olemme pelanneet aiemmissakin sarjoissa, niin pystymme kukistamaan kenet tahansa. Pelimme ei jää siitä kiinni, ettemme muuttaisi mitään.

Seuraavaan koitokseen valmistautuminen toteutetaan pussinokkien leirissä tuttujen kliseiden kautta.

– Vähän lepoa, videoita ja tehokkuutta maalintekoon, niin kyllä tästä hyvä vielä tulee. Nämä ovat myös niin kiivastahtisia pelejä, niin ei pelien välissä kerkeä tehdä juurikaan muuta, Utunen kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle