Toni Rajalalle sveitsiläinen pelityyli sopii – paluu Ilvekseen kuitenkin kiinnostaa

Muut Sarjat / Haastattelu
Toni Rajalan katseet kääntyvät aina välillä myös Tampereen suuntaan.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Viidettä kauttaan Sveitsin EHC Biel-Biennessä pelaava Toni Rajala toteaa pelityylin sopivan hänenlaiselleen hyvälle luistelijalle. Tänä syksynä sekä hyökkääjä itse että hänen seuransa eivät ole oikein kunnolla päässeet pelirytmiin. Vielä ainakin yhden kauden Sveitsissä jatkava Rajala on suunnitellut jo paluuta Tampereelle ja Ilvekseen.

Suomalaisille joulun viettäminen perheen parissa on tärkeää ja usein ulkomailla pelaavat pelaajatkin pyrkivät Suomessa piipahtamaan, kun otteluohjelma sen sallii.

Tänä jouluna matkustaminen oli haastavampaa, eikä Toni Rajalakaan lähtenyt Sveitsistä tällä kertaa kotimaahansa.

− Muina jouluina on aattona lennetty Suomeen ja oltu siellä se kolme yötä, mutta tänä vuonna ei sitten matkustettu koronan vuoksi. Petteri Lindbohmin ja hänen tyttöystävänsä kanssa olemme koettaneet suomalaista joulua viettää. Vähän joudumme soveltamaan ruuan suhteen, kun ihan kaikkea ei täältä kaupoista saa, Rajala kertoo.

Kun Sveitsin liigassa on pelattu reilu kolmannes, on Rajalan EHC Biel-Bienne vasta sijalla yhdeksän. Se ei ole sitä, mitä joukkue odotti.

"Keskinkertaisesti on kyllä mennyt."

− Keskinkertaisesti on kyllä mennyt. On ollut aika outo alkukausi muutoinkin. Nyt kun kolmisen kuukautta on jo pelattu, niin joukkueellamme on vasta 18 peliä tilillä. Kaksi kymmenen päivää taukoa on ollut, joten melko rikkonainen alkukausi on ollut kaiken kaikkiaan.

− Ei ole saanut oikeaa rytmiä pelaamiseen. On saattanut olla yksi peli, jonka jälkeen usean päivän tauko. Nyt näyttää tuleva ohjelma ihan hyvältä, jos ei sitten uusia karanteeneja iske. Sitä kautta varmaan joukkueenkin peli alkaa parantua.

Myös Rajala itse kokee pelirytmin puuttumisen vaikeuttavan pelaamista. Koronaviruspandemia pakottaa pelaajat pysymään pääosin sisätiloissa, mutta onneksi tyttöystävä on mukana lievittämässä koti-ikävää.

− On ollut aika outoa. Kotona on tullut vietettyä tosi paljon aikaa. Itsellä tuo pelirytmin puuttuminen varmaan näkyy. Olen kuitenkin tottunut siihen, että pelejä on kahdesta kolmeen per viikko. Henkisesti vähän hankala kausi. Onneksi tyttöystävä on täällä.

− Olemme kotona kokkailleet, varmaan elokuussa olemme viimeksi käyneet ulkona syömässä. Täällä on sen verran paljon koronaa liikkeellä, ettemme ole oikein käyneet muualla kuin ruokakaupassa.

Sveitsissäkin pelataan tyhjille katsomoille

Alkuvaikeuksien jälkeen alkaa joukkueen pelissä löytyä oikea rytmi, ja joukkueen varsinainen päävalmentaja Antti Törmänenkin käy välillä joukkuettaan tervehtimässä. Törmänen sairastui ensin keväällä vaimonsa kanssa koronaan ja sen jälkeen hänellä todettiin syksyllä sappirakon syöpä.

− Muutama viimeinen peli on ollut jo parempaa. Loukkaantumiset on hiukan häirinnyt. Nytkin taitaa kuusi pelaajaa olla sivussa. Mutta kyllä me tälläkin joukkueella pystymme pelaamaan pisteistä.

− Meillä on täällä ihan hyvä meininki. Törmäsen Antti kävi juuri hallilla moikkailemassa ja tsemppaamassa. Antille tässä vähän yritetään pelata ja tukea häntä. Toivottavasti paranee pian ja pääsee ensi kaudeksi takaisin puikkoihin.

Toni Rajala on maailmanmestari keväältä 2019.

Nimivahva joukkue lähti kauteen mestaruus mielessään eikä se ole vieläkään tinkimässä tavoitteestaan. Sveitsiläinen pelityyli sopii hyvin luistelevalle Rajalalle, jos hyökkäävämpää peliä arvostetaan.

− Mestaruus on tavoitteena. Materiaali on aivan kärkitasoa, nyt vaan täytyy saada hommat rullaamaan. Olen tykännyt olla täällä. Fanien elämöinti katsomoissa tuo sellaisen huikean tunnelman. On hieno maa asua ja välimatkat ovat todella lyhyet, joten täällä on luksusta Suomeen verrattuna.

− Pelityyli täällä on minulle sopiva, kun olen hyvä luistelemaan. Kari Jalonen taisi tuoda Bernin-vuosinaan tänne keskialueen träpin ja sitä on nyt vähän alkanut näkyä muutoinkin. Silti melko hyökkäysvoittoisesti täällä pelataan.

Myös Sveitsissä pelataan tyhjille katsomoille. Tällä on taloudellinen vaikutus, mutta myös ottelun tunnelma on kokenut kovan kolauksen.

− Aivan kauden alussa sai olla kaksi kolmasosaa hallin kapasiteetista käytössä. Sitten rajaksi tuli 1 000 katsojaa, mutta aika pian kiellettiin kaikki katsojat. Täällä on aina huikea tunnelma hallissa, joten alkuun pelaaminen tyhjille katsomoille oli outoa. Nykyään olen jo siihenkin tottunut.

Toni Rajala on lähtöisin Parkanosta.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

"Pelivuosia on vielä edessä"

Rajalan sopimus kattaa vielä ensi kauden, mutta jonkin verran hyökkääjä on ehtinyt jo jatkokuvioitaan miettiä.

− Vielä ensi kaudeksi on sopimus voimassa, sitten mietitään jatkoa. Saa nähdä, onko joukkueella vielä kiinnostusta minut pitää täällä. Kyllä täällä vielä voisi hyvin jatkaa. Toisaalta mieli tekisi vielä Suomessakin pelata.

− Ilvekseen olisi kiva tulla, kun Tampereen uusi areenakin valmistuu. Ei ole mielessä mitenkään jäähdyttelemään tulla vaan tulosta tekemään. Kyllä tässä vielä on pelivuosia edessä − maaliskuussa tulee vasta 30 täyteen. Kroppa on pysynyt hyvin ehjänä.

Rajala oli keväällä 2019 Leijonien mukana voittamassa MM-kultaa. Edustustehtävät kiinnostavat edelleen ja niistä on hyvässä hengessä jo keskusteltukin.

− Juteltiin asiasta Jukka Jalosen ja Jere Lehtisen kanssa. En ole vielä koronaa sairastanut, niin ajateltiin, etten lähde nyt Venäjälle mukaan. Olisi karanteenitkin haitannut ja näitä Sveitsin-pelejä jäänyt muutama pelaamatta.

− Ehkä Ruotsin-turnaukseen sitten lähden mukaan. Tarkastellaan tilannetta taas siinä kohtaa. Aina on kunnia-asia edustaa Suomea näissä turnauksissa. Kyllä yksi tämän kauden tavoitteista on päästä MM-kisoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle