Toni Koivisto sai viimein kruunun pitkälle uralleen – "Upeaa voittaa mestaruus rakkaassa seurassa"

LIIGA / Haastattelu
Toni Koivisto debytoi Lukossa yli 20 vuotta sitten ja nyt hän juhli samassa seurassa Suomen mestaruutta.
Kuva © Jaakko Stenroos / All Over Press
Lukon kapteeni Heikki Liedes antoi 38-vuotiaan Toni Koiviston nostaa Kanada-maljan ensimmäisenä ilmaan. Koivisto saavutti ensimmäisen mestaruutensa joukkueessa, jossa hän liigataipaleensa aloitti.

Rauman Lukon kokenein pelaaja Toni Koivisto debytoi lukkopaidassa kaudella 1999−2000. Tuolloin ei Ylitorniolta muuttanut pelaaja varmaankaan arvellut voittavansa Suomen mestaruuden samaisessa seurassa − reilut 20 vuotta myöhemmin. Tänään kirjoitettiin kuitenkin kiekkohistoriaa, ja Koivisto pääsi ensimmäisenä nostamaan ilmaan raumalaisten kauan hamuaman Kanada-maljan.

− Nyt on kyllä todella uskomaton tunne ja hieman sanatonkin. Raumalla edellisestä mestaruudesta oli aikaa niin paljon, että ei tätä oikein ymmärrä. Lukko on kuitenkin minulle rakas seura, jossa olen pelannut todella monta kautta. Oli upeaa voittaa urani ensimmäinen mestaruus juuri Rauman Lukossa, Koivisto kertoo voittohuuman keskeltä.

Maailmalla riehuva pandemia sai jääkiekkokauden ylle tummia pilviä, mutta lopulta kausi saatiin vietyä kunnialla pakettiin. Viime kaudella pudotuspelejä ei päästy virustilanteen vuoksi pelaamaan ja epävarmuus leijui koko kauden aloittamisen ja sen läpiviemisen yllä.

− Koko kausi oli täynnä epävarmuutta sen suhteen. Joukkueen kanssa asiasta ei puhuttu, mutta tietenkin se pyöri jokaisen pelaajan mielessä, kun ei voinut tietää milloin pelejä pelataan tai perutaan. Yritettiin joukkueen kesken mennä vain hetki kerrallaan, vaikka välillä näytti kieltämättä pahalta.

Rauman Lukon joukkue on läpi kauden ottanut koronaan liittyvät ohjeistukset vakavasti ja pyrkinyt minimoimaan riskit kaikin mahdollisin tavoin. Kun Raumalla levisi satamasta lähtenyt tartuntaketju, opetettiin ulkomaalaisille pelaajille kauppakassipalveluiden käyttö ja pelaajat eivät missään vaiheessa käyneet missään julkisilla paikoilla kauppoja lukuun ottamatta. Pudotuspelien alla perheelliset pelaajat majoittuivat Lukon omistamassa Helmirannassa Rauman saaristossa.

− Olihan se itsellekin vaikea paikka olla erossa perheestä yli neljä viikkoa. Helmirannassa meille oltiin kuitenkin järjestetty todella upeat puitteet ja olosuhteet. Siellä sai viettää aikaa joukkuekavereiden kanssa, mutta luonnollisestikin oli ikävä perhettä. Puhuttiin muiden kesken jääkiekosta, mutta välillä sai senkin unohtaa hetkeksi.

"Oli upeaa voittaa urani ensimmäinen mestaruus juuri Rauman Lukossa"

Lukko oli ennen tiistain ratkaisevaa ottelua menettänyt neljä kertaa kahden maalin johdon kevään playoffseissa. Näistä kolmesti Lukko kuitenkin poistui kaukalosta voittajana. Turkulaiset osoittivat sitkeytensä tekemällä saman tempun Turussa, kun toisessa erässä Lukko johti kahdella maalilla. TPS tuli tasoihin, mutta raumalaiset iskivät pikavauhdilla itsensä uudelleen kahden maalin johtoon, mikä riitti lopulta varmistamaan mestaruuden. Loppujen lopuksi joukkue iski vielä kaksi maalia tyhjiin, joten ottelu päättyi lukemin 6–2.

− Pelattiin siinä toisen erän alkuhetkillä todella huonosti ja siinä oli muutaman minuutin huono hetki, kun TPS pääsi iskemään kaksi maalia. Oltiin aiemminkin oltu siinä tilanteessa ja kaikki penkillä uskoivat siihen, että tilanne käännetään vielä pelaamalla omaa hyvää peliä, jonka avulla lähdimme toiseen erään kahden maalin johtoasemassa.

Lukon pelaajilla on ollut läpi kauden hyvä yhteishenki ja se on nostettu esille erilaisissa haastatteluissa ja kolumneissa. Porukan yhteenkuuluvuuden tunne näkyi myös kentällä ja pelitilanteissa. Etenkin kevään pudotuspeleissä ja finaaleja kohti edetessä joukkueen vaihtopenkillä reagoitiin jokaiseen tilanteeseen voimakkaasti toisiaan tukien.

− Joukkue menee ehdottomasti ihan kärkisijoille, jos miettii joukkueita, joissa on itse saanut olla mukana. Koko kauden joukkueen kesken oli huikea meininki, vaikka aina asiat eivät edenneet positiivisimmalla tavalla. Kaikin tavoin koko porukka on todella huikea ja oli kunnia saada voittaa mestaruus juuri tämän joukkueen kanssa.

Lukon kapteeni tarjosi Kanada-maljan ensiksi Toni Koiviston nostettavaksi.
Kuva © Jaakko Stenroos / All Over Press

Finaalilähetystä seuranneet huomasivat todennäköisesti herrasmiesmäisen eleen, kun Lukon liigajoukkueen kapteeni Heikki Liedes ei nostanutkaan itse ensin Kanada-maljaa, vaan antoi sen Koivistolle. Kokenut ensimmäisen mestaruutensa voittanut Koivisto oli liikuttunut ja otettu eleestä.

− Hese (Heikki Liedes) oli kuulemma jo kesällä päättänyt sen, että jos mestaruus tulee, hän antaa minun nostaa sen ensimmäisenä kohti kattoa. Tällainen ele saattaa näyttää pieneltä, mutta tilanne kuvastaa sitä, kuinka hieno ihminen Liedes on. Hän oli juuri tälle joukkueelle oikea johtaja ja kapteeni, joka johti esimerkillään ja huomioi aina muut. Arvostan häntä todella paljon.

Raumalla on joukkueen linja-autoa vastassa kunnon vastaanotto, kun kaupunki sekosi Lukon mestaruudesta pitkän odotuksen päätyttyä. Raumalla kannattajat järjestivät jo runkosarjan voiton ja finaalipaikan voittojen varmistuttua vastaanoton Lukon pelaajille Äijänsuolla. Tiistaina myös Laitilassa oli kerääntynyt suuri joukko kannattajia kasitien varteen odottamaan linja-auton ajoa ohitse. Mestaruus kosketti siis pelaajien lisäksi myös kannattajia.

"Tämä mestaruus on iso asia niin monelle ihmiselle. Kiitos."

− Pitkäjänteinen työ ja joukkueen takana pysyminen ovat nyt kantaneet hedelmää. Kannattajat tekevät hienoa työtä ja on upeaa nähdä, kuinka monelle henkilölle jääkiekko ja Rauman Lukko ovat suuria asioita. En itsekään voinut enää puhelinta katsoa ennen päiväunia. Silloin piti vain sivuuttaa uutiset ja jutut Lukosta ja keskittyä itse peliin. Tämä mestaruus on iso asia niin monelle ihmiselle. Olemme kaikki kiitollisia kannattajille, jotka ovat kulkeneet kanssamme monta vuotta ja tämän matkan. Kiitos.

» Lähetä palautetta toimitukselle