Tommi Taimi kertoo Liigan ja Norjan pääsarjan eroista: "En ole nähnyt yhtään joukkuetta, joka olisi seisonut trapissa"

LIIGA, Muut Sarjat / Haastattelu
Liigassa pelatessaan taktiikkataulu tuli Taimelle tutuksi – Norjassa asia on hieman toisin.
Oslolaisessa Vålerengassa pelaava Tommi Taimi kertoo Norjan pääsarjan tasosta ja pelityylistä. Kapeissa kaukaloissa vauhti on kovaa ja järkeäkin saisi olla enemmän.

Toista kauttaan Norjan pääsarjassa pelaava puolustaja Tommi Taimi avaa vuonomaan kiekkoliigan tasoa ja kuinka se vertautuu Euroopaan huippusarjoihin, kuten Suomen Liigaan. Erot ovat selvästi huomattavissa.

– Taitotaso ei sinänsä varmaan hirveästi eroa parempiin sarjoihin, mutta fysiikkapuolessa on sitten isommat erot.

– Euroopan parhaisiin sarjoihin ei voi verrata missään nimessä. Kyllä esimerkiksi Liigassa pelaajat ovat selvästi vahvempia kaksinkamppailuissa, se on varmaan suurin ero, Taimi toteaa.

Sen sijaan kestävyysominaisuuksilla mitattuna Norjan liigan pelaajista voidaan puhua ilman muuta huippu-urheilijoina, minkä todistaa kovat tulokset kuntotesteissä.

– Meillä taisi 15 jätkää juosta 3 000 metriä alle 10.30. Voimaa ei tosiaan ole niin paljoa ja se näkyy muun muassa kulmapeleissä.

Kapean kaukalon hurma

Taimen mukaan sarjan kärkijoukkueiden väliset ottelut ovat tasoltaan varsin hyviä, mutta isoista tasoeroista johtuen isossa kuvassa vertailu Euroopan kärkisarjoihin on turhaa. Myöskään taktisella puolella ei olla erityisen edistyneitä.

– Täällä pyritään pelaamaan ihan edes takaisin -peliä. Välillä se menee vähän Havaiji-lätkäksi, mennään kovaa päästä päätyyn, eikä pelissä ole oikein mitään järkeä.

Vauhdikkaaseen pystysuunnan peliin vaikuttaa olennaisesti se, että Norjassa on viime vuosina siirrytty aktiivisesti NHL-mittaisiin kapeisiin kaukaloihin. Myös Vålerengan upouudessa hallissa pelataan 26 metriä leveässä kaukalossa.

"mennään kovaa päästä päätyyn, eikä pelissä ole oikein mitään järkeä."

– Välillä tämä vauhdikas peli on ihan hauskaakin, kun omalla taidolla pystyy hallitsemaan kiekkoa. En ole nähnyt yhtäkään joukkuetta, joka olisi seisonut trapissa keskialueella, Taimi naurahtaa.

Liigassa Ässiä ja HIFK:ta edustanut Taimi myöntää, että trapilla keskialueen saisi kapeassa kaukalossa tehokkaasti tukkoon, mutta tätä ei ole nähty hänen joukkueessaan Vålerengassa tarpeelliseksi.

– Viime kaudella valmentaja taisi kerran sanoa, että pistetäänpä trap tuohon, mutta ei hän tainnut tietää, että mistä puhui.

– Toisaalta tämä tyyli sopii varmaan paremmin tähän pieneen kaukaloon. Leveässä kaukalossa on varmasti hyvä, että ryhmitytään viisikkona paremmin, kun tilaa on niin paljon, Taimi tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle