Tommi Niemelän luotsaama Pelicans on voiton päässä välieräpaikasta − "Kova ja hieno sarja on käynnissä"

LIIGA / Haastattelu
Maalineduspelaaminen on isossa roolissa sarjan ratkaisupelissä.
Kuva © Timo Savela
Lahden Pelicans kohtaa sunnuntainta Turussa sarjan viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa TPS:n. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä lähtee sunnuntaihin luottavaisin mielin.

Pelicansin ja TPS:n välinen sarja on tarjonnut kotikatsomossa oleville kannattajille viihdettä koko rahalla. Momentum on vaihdellut joukkueiden välillä, mutta kokonaisuudessaan sarja on ollut hyvin tasainen.

Myös Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä on pitänyt näkemästään.

− Kova ja hieno sarja on käynnissä. Kaksi huippujoukkuetta pelaa vastakkain ja hienoja sekä nuoria että kokeneempia urheilijoita lähtee kamppailemaan keskenään. Silloin tulee yleensä aika hienoja kokemuksia ja nimenomaan hienoja tunteita niille kaikille ketkä pelejä seuraa.

Ottelutahti on äärimmäisen tiivis, sillä sunnuntain ottelu on joukkueille viides ottelu seitsemään päivään. Niemelän mukaan tiivis loppukausi on valmistanut Pelicansia tiiviiseen ottelutahtiin.

− Varsinkin tämä loppukausi on menty aika rapsakkaa tahtia pelien suhteen ja koko kausi ollaan menty sillä lailla hyvin paljon palautumisen ehdoilla pelien välissä. Siinä mielessä siihen on rutiinit löytynyt hyvin, joten ei olla jouduttu nyt muuttamaan mitään. Nukkuminen on isossa roolissa pelaajan palautumisessa ja totta kai kaikki palauttavat harjoitukset ja ruokailut pitää olla viimeisen päälle kunnossa ja niihin ollaan keskitytty kanssa.

Kenttätapahtumat eivät ole yllättäneet lahtelaisia, vaan sarja on ollut odotetunlainen.

− Kyllä se vähän just sellanen on ollut mitä etukäteen ajateltiin. Tosi tasaisia pelejä oli runkosarjassa ja tiedetään minkälainen joukkue TPS on. Ollaan hyvin samantyyppisiä joukkueita kummatkin joiden ajatus pelistä on hyvin samanlainen.

Pelaajilla ja tuomaristolla on ollut paljon läpikäytävää.
Kuva © Timo Savela

Tuomarilinja on ollut läpi sarjan tiukka ja molemmat joukkueet ovat jäähyilleet reilusti. Niemelän mukaan jäähymäärät ovat olleet isompia, mitä etukäteen osattiin arvioida ja se on vaikuttanut pelaamiseen.

− Kyllä se tosi paljon vaikuttaa siihen pelin kulkuun ja energiaan. Kuitenkin tietyt pelaajat pelaavat erikoistilanteita ja osa pelaajista ei silloin pääse niin paljon kentälle. Se jäähy kuitenkin heittää sitä pelin momentumia aina hetkeksi aikaa toiselle joukkueelle. Saattaa olla semmonen erä, että mennään koko ajan ylivoimia ja alivoimia.

TPS:n ansiokas paineistaminen on laittanut ajoittain Pelicansin kiekollisen pelaamisen ahtaalle, mikä on osittain Pelicansin itse aiheuttamaa.

− Silloin jos vastustaja hyökkää niin hyvin, että ne saa tosi hyvärytmisen paineen, niin sieltä on aika vaikeeta pelata kiekkoa ulos pelkillä syötöillä. Me ollaan puolustettu jossain huonosti, että kaveri on päässyt hyökkäämään niin hyvin, että ne saa niin hyvärytmisen paineen ja se johtaa siihen, että sen kiekon kanssa pelaaminen on paljon vaikeampaa. Se taas johtaa usein huonoihin valintoihin tai kiekonmenetyksiin silloin, kun se kova kiire on päällä.

Niemelä löytää selvät syyt niihin hetkiin, kun lahtelaisten kiekollinen peli ei ole kulkenut odotetunlaisesti.

− Niissä peleissä, missä me ollaan oltu pikkasen heikoilla hyökkäysrytmeillä, se on johtunut vaan siitä, että me ei olla pystytty hyökkäämään alun perin tarpeeksi hyvin, jonka jälkeen me ollaan jouduttu puolustamaan vähän huonosta rytmistä, jonka takia me ollaan jouduttu hyökkäämään vielä huonommilla rytmeillä.

Niemelä puhuu usein siitä, että Pelicans haluaa olla se joukkue joka hallitsee pelin virtausta. Kuitenkin silloin kun näin ei ole, astuu esiin kärsivällisyys kestää vaikean jakson yli.

− Muutamassa pelissä meillä on tullut sellaisia vaiheita, että me ei olla saatu siitä pelin virtauksesta kiinni ja se on johtanut oikeastaan vaihto vaihdolta aina huonompaan rytmiin, minkä takia se peli ei ole ollut sillä lailla näpeissä niin kuin oltaisiin haluttu. Se on ihan normaalia pelissä kanssa että sillon sitä pitää sietää ja puolustaa sitkeästi siellä omalla alueella.

Perjantaina Lahdessa turkoosinutut olivat pakkovoiton edessä ja voittivat TPS:n lopulta 5−3-lukemin. Peli luisti selvästi paremmin ja se johti hyviin asioihin, avauspelaamisesta lähtien.

− Me yksinkertaisesti pelattiin paremmin sillä kiekolla. Sitten kun sen ensimmäisen paineen voittaa ja saa hallittua kiekkoa vähän enemmän, niin sen seuraavan paineen antaminen ei ole niin helppoa ja se saattaa mennä jopa vähän vastaanjuoksemiseksi, ja sen jälkeen joutuu juoksemaan perässä.

Niemelä oli tyytyväinen erityisesti hyökkäyspelaamisen tasoon perjantain ottelussa.

− Se on aika usein siitä ensimmäisestä laadukkaasta hyökkäysrytmistä kiinni, että miten se virtaus menee siihen asti kunnes pilliin tulee vihellys. Viime pelissä me hyökättiin paremmin ja se on kuitenkin se avain. Meidän pitää pystyä jämäkästi hyökkäämään 60 metriä, jolloin me päästään niille alueille missä me ollaan hyviä taas.

"Silloin jos vastustaja hyökkää niin hyvin, että ne saa tosi hyvärytmisen paineen, niin sieltä on aika vaikeeta pelata kiekkoa ulos pelkillä syötöillä."

Fyysisesti pelaava TPS on puolustanut omalla alueella laadukkaasti ja ykkössektorin maalipaikat ovat olleet lahtelaisilla tiukassa. Niemelä lähestyy asiaa perusasioiden kautta.

− Totta kai hyökkäyspään aloitukset ovat sellaisia, että ollaan saatu rakennettua maalipaikkoja muutama ja eilen (perjantaina) yksi maalikin. Ylipäätään se hyökkäysalueen maalineduspelaaminen, että meillä on se rakenne parempi siihen, että jätkät ovat vähän paremmilla paikoilla siinä vaiheessa, kun kiekkoja mahdollisesti sinne saadaan. Sehän se avain on siihen maalintekopelaamiseen.

Ottelusarjan tasaisuutta leimaa myös tehdyt maalit. Maalien yhteistulos on neljän pelatun ottelun jälkeen 12−11 lahtelaisten eduksi.

− Kaiken kaikkiaan maalit ovat aika tasan. Siihen viisi vastaan viisi -peliin olen tyytyväinen, että ollaan pystytty olemaan tehokkaampia kun kaveri siinä kokonaisuudessaan. Tää on niin tasainen sarja, että kysymys on varmaan loppupeleissä siinä, kumpi on tehokkaampi niissä muutamassa maalipaikassa mitä saa siitä maalin edestä. Se joukkue todennäköisesti tulee tämänkin sarjan voittamaan.

Joukkueen kapteeni Hannes Björninen otti joukkueen perjantaina reppuselkään tuomalla lahtelaiset peliin mukaan kahdella lyhyen ajan sisään syntyneellä maalilla. Ykkössentterin esimerkki antoi esimerkillään energiaa koko joukkueelle.

− Kyllähän aina pelaajat ammentaa sitä energiaa joukkueen tekemisestä ja siinä Björnisen suoritukset sytyttää muitakin ja se usko nimenomaan siihen omaan tekemiseen kasvaa yleensä sen kautta.

Kamppailupelaaminen on ollut isossa roolissa joukkueiden välisissä kamppailuissa, Niemelä näkee sen hienona mahdollisuutena joukkueen nuorille pelaajille.

− Meillä on paljon nuoria jätkiä, jotka eivät ole tällaisia matseja vielä pelannut ja jokainen peli on heille mahtava mahdollisuus oppia. Tämä kamppailuintensiteetti, joka näissäkin peleissä on ollut on kanssa uusi oppimispaikka ja se kestää aina sen hetken aikaa, että jokainen pelaaja siihen sopeutuu. Varsinkin nuorilla jätkillä, jos välttämättä sellaista ei ole vielä koskaan ollut omalla urallaan edessä, niin se sopeutuminen ottaa aina hetken aikaa. Sehän tässä hienointa onkin, kehittyminenhän tässä on se juttu, minkä perässä ollaan.

Isossa roolissa perjantain pelin kääntymisessä lahtelaisille oli Niemelän ratkaisu tiivistää peluutusta ja laittaa ykkösketjua normaalia enemmän jäälle. Se käänsi ottelun painopistettä Pelicansille. Niemelä ei näe kovassa peluutustahdissa ongelmaa.

− Se riippuu aina vähän fysiikasta kanssa. Jos pelaajat ovat hyväkuntoisia ja on pystynyt kaiken hoitamaan niin kuin pitää, niin jaksaa pelata. Ja sitten jos ei ole hoitanut niin hyvin asioita niin ei jaksa pelata. Siellä on taas 12 hyökkääjää, seitsemän puolustajaa ja kaksi maalivahtia ketkä siellä pelaa: osa pelaa vähän enemmän ja osa vähän vähemmän, mutta yhdessä mennään.

Lahtelaisten ylivoima on toiminut läpi kauden erinomaisesti. Runkosarjassa se oli koko Liigan parasta ja pudotuspeleissä homma on toiminut edelleen. Niemelä antaa tunnustusta pelaajistolle, jotka ovat tehneet jatkuvasti töitä ylivoimapelin kehittämiseksi.

− Kyllä jätkät sitä joka päivä käy läpi ja sitä pitää ehdottomasti jumpata, että ei mikään tule täysin itsestään. Se on ihan jatkuva prosessi siinä misä alivoimaprosessi tai 5v5-pelin prosessi. Se on ollut hieno nähdä, että jätkät ovat halunneet sitä kanssa koko ajan kehittää ja tehdä siitä parempaa. Olen ollut tosi tyytyväinen tuloksellisesti siihen mitä meidän ylivoima on pystynyt kauden aikana tuottamaan, kuten myös tässä sarjassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle