Tomas Westerlund rakentaa nyt itse uraansa valmentajana, eikä enää seuraa isäänsä – "TPS ei ole vaihtoehto minulle ensi kaudeksi"

MESTIS / Haastattelu
Tomas Westerlund toimii nykyisin KeuPan apuvalmentajana ja pelaajakoordinaattorina.
Yksi suomalaisen jääkiekon tulevaisuuden mielenkiintoisista valmentajanimistä löytyy tällä hetkellä Mestis-joukkue KeuPa HT:n penkin takaa. 27-vuotias Tomas Westerlund on valmentajaksi nuoresta iästään huolimatta päässyt käsiksi koviin pesteihin niin suomalaisessa kuin kansainvälisessä kiekkoilussa.

Sukunimi Westerlund, lajina jääkiekko ja ammattinimikkeenä valmentaja. Mutta ei, nyt ei puhuta yhdestä suomalaisen kiekkohistorian yhdestä menestyneimmästä valmentajasta Erkasta, vaan hänen pojastaan Tomaksesta. Valmentajuus on luonnollisesti ollut lähellä häntä pienestä pitäen.

– Valmentaminen on aina kiehtonut ja varmasti perheenkin kautta se kiehtovuus on tullut, Westerlund kertoo taustoistaan ryhtyä valmentajaksi.

Oman peliuransa Westerlund päätti keväällä 2014 vain 22-vuotiaana, ja heti seuraavalla kaudella nuori mies pääsi Jokereihin työharjoitteluun. Seuran kahden ensimmäisen KHL-kauden aikana Westerlund toimi videovalmentajana isänsä johtamassa valmennustiimissä.

"Olen kuitenkin omilla näkemyksillä yrittänyt kehittää itseäni, enkä koko ajan ole kysymässä neuvoa"

– Olen saanut isältäni paljon apua ja keskustelemme paljon asioista. Aina jos on kysyttävää, niin häneltä saa aina mielipiteen, Westerlund kertoo isänsä merkityksestä valmennusurallaan.

Ei voi kuitenkaan välttyä siltä ajatukselta, että Westerlund on hyötynyt isästään Erkasta nuorella valmennusurallaan. Westerlundin ansioluettelosta löytyvät videovalmentajan pestit Jokerien lisäksi Suomen A-maajoukkueesta ja Salavat Julajev Ufasta Erkan valmennuskaudelta 2017–18.

Koetko siis, että isäsi on vaikuttanut merkittävästi saamiisi valmennuspesteihin?

– En koe sitä niin. Kyllä se toisaalta avaa ovia johonkin suuntaan, mutta myös sulkee johonkin suuntaan. KeuPaankin tullessani tunsin (Niko) Härkösen, ja hän minua tänne pyysi.

– Olen kuitenkin omilla näkemyksillä yrittänyt kehittää itseäni, enkä koko ajan ole kysymässä neuvoa, Westerlund toteaa.

TPS ei ole vaihtoehto seuraavaksi työpaikaksi

Yhden kauden Ufan seikkailun jälkeen Westerlund siirtyi KeuPan apuvalmentajaksi viime kaudeksi. Tälle kaudelle Westerlundin toimenkuvaan lisättiin pelaajakoordinaattorin tehtävät, joten nykyinen KeuPan joukkue on pitkälti hänen kokoama.

– Meillä on hyvin kausi lähtenyt liikkeelle, eikä voi olla muuta kuin tyytyväinen, Westerlund iloitsee.

– Olemme saaneet paljon onnistumisia uusilta ja nuorilta pelaajilta. Olen kyllä siihen tyytyväinen, että meillä on hyvännäköinen joukkue kasassa.

Tomas Westerlundilla on vielä matkaa isänsä meriitteihin.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Tällä hetkellä KeuPa löytyy Mestiksen sarjataulukon viidenneltä sijalta, ja joukkue on keikkunut kärkipaikoilla koko syksyn. Westerlund kertoo, että KeuPassa panostetaan vahvasti nopeaan pelaamiseen.

– Tämän kauden pääkriteeri meillä oli hyvin liikkuva joukkue ja sen takia halusimme tänne nuoria pelaajia, joilla on pyrkimys mennä eteenpäin.

"TPS ei ole vaihtoehto minulle ensi kaudeksi. Se on poissuljettu, mutta ei sieltä ole kukaan soitellut tai kysellyt"

Westerlundin isä Erkka tunnetaan yleisesti paljon puhutun kiekkokontrolliin pohjautuvan Meidän pelin yhtenä tunnetuimmista kehittäjistä. Kuuluuko siis kyseinen pelitapa Vierumäeltä oppeja hakeneen Westerlundin valmennusfilosofiaan?

– Meidän pelistä on ollut paljon puhetta, ja onhan minun valmennuksessa paljon niitä juttuja, mutta myös omia juttuja.

Westerlundin sopimus KeuPan kanssa päättyy tähän kauteen. Isä-Erkka on puolestaan vaikuttanut syksyn kriisiseuran TPS:n henkilövalintojen takana, joten olisko tulevaisuuden työpaikka mahdollisesti Raimo Helmisen ensi kauden valmennustiimissä?

– TPS ei ole vaihtoehto minulle ensi kaudeksi. Se on poissuljettu, mutta ei sieltä ole kukaan soitellut tai kysellyt, Westerlund toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle