Kuva © Timo Savela

Terhi Mertasen valmentamassa TPS:ssä halutaan kehittää naisten ja tyttöjen pelaajapolkua ja menestyä Naisten Liigassa

Haastattelu
Vaikka TPS:n nousujohteinen kausi 2021–22 Naisten Liigassa päättyi niukkaan tappioon pronssiottelussa, joukkueen päävalmentaja Terhi Mertanen on tyytyväinen omiensa otteisiin. Tulevaisuudessa sijoitusta on tarkoitus parantaa entisestään. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin enemmän ja laadukkaampia pelaajia.

TPS sijoittui Naisten Liigan alkusarjassa kuudenneksi ja nousi viidenneksi ylemmässä jatkosarjassa. Edellisellä kaudella TPS sijoittui alkusarjan neljänneksi ja kuudenneksi ylemmässä jatkosarjassa, joten joukkueen voi sanoa säilyttäneen tasonsa kausien välillä.

TPS:n päävalmentaja Terhi Mertanen painottaakin joukkueen jatkuvuuden tärkeyttä.

– Olen käynyt myös pelaajien kanssa keskusteluja siitä, että yritetään nähdä tilanne kokonaisuutena ja pohtia sitä, mikä tilanne on ollut aikaisemmin Turussa ja minkälainen tilanne on nyt.

Ero aiempaan oli joukkueen suorituksissa ylemmässä jatkosarjassa ja pudotuspeleissä. Edelliskaudella TPS ylsi pudotuspeleihin, mutta meno katkesi jo puolivälierissä HIFK:ta vastaan.

"Varmasti ihan kaikkia harmitti pronssipelin tappio."

Tällä kaudella TPS otti ensimmäisen pudotuspelivoittonsa ja lisäksi ensimmäisen puolivälierävoittonsa pääsarjatasolla, kun sarjataulukossa TPS:n yläpuolelle sijoittunut Ilves kaatui voitoin 3–0.

Turkulaisjoukkueen meno kuitenkin katkesi välierissä, kun vastaan asettui lopulta mestaruuden jälleen napannut Kiekko-Espoo. Pudotuspelit päättyivät Oulussa pelattuun pronssiotteluun, josta turkulaisille jäi päällimmäisenä mieleen kirvelevä tappio.

– Varmasti ihan kaikkia harmitti pronssipelin tappio. Harmittaa se minuakin edelleen. Pronssi oli niin lähellä.

Vaikka tappio on aina tappio ja niukka tappio kirvelee eniten, joukkueen kauden voi sanoa olleen menestyksekäs.

– Jos asiaa tarkastelee laajemmalla perspektiivillä, tuloksellisesti kausi oli hieno. Kyllä se mieli siitä kirkastuu muutaman viikon jälkeen.

Niin lähellä, mutta niin kaukana. TPS kärsi niukan tappion pronssipelissä Kärppiä vastaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Pelitavassa otettiin kehitysaskeleita

Mertanen on tyytyväinen ennen kaikkea siihen, että pudotuspelimenestyksen lisäksi joukkue meni eteenpäin monella osa-alueella. Joukkue luotti pelitapaansa läpi kauden.

– Veimme pelitapaamme suunnitelmallisesti eteenpäin läpi kauden. Se auttoi yksilöitä ja koko joukkuetta.

TPS ei lähtenyt muuttamaan pelitapaansa tiukassakaan paikassa. Joukkueen voi sanoa pelanneen ja kaatuneen tyylilleen uskollisena myös pudotuspeleissä.

"Ottelusarjassa on tärkeää nollata tilanne seuraavaan peliin, oli takana voitto tai häviö."

– Mielestäni onnistuimme hyvin Ilves-sarjassa. Emme lähteneet laukalle. Voittoja tuli, mutta pystyimme kypsästi valmistautumaan seuraavaan peliin. Ensimmäistä voittoa ei koettu koko sarjan voittona.

– Olen ylpeä siitä, että välierävaiheessa pelasimme tosi kovaa Kiekko-Espoota vastaan omalla pelitavalla, emmekä lähteneet sitä muuttamaan.

Välierävastustaja olikin Mertasen mielestä tällä osa-alueella selkeästi turkulaisia edellä. Hän muistuttaa TPS:n olleen pudotuspelijoukkueena varsin kokematon.

– Kokeneelle joukkueelle, kuten Kiekko-Espoolle on rutiininomaista, että he pelaavat pudotuspeleissä. He pystyvät pelaamaan tasaisesti, ilman repsahduksia. Ottelusarjassa on tärkeää nollata tilanne seuraavaan peliin, oli takana voitto tai häviö.

Pauliina Salonen (oik.) ja Ines Lukkarila (vas.) muodostivat TPS:n toisen tehokaksikon kaudella 2021–22.
Kuva © Timo Savela

Nälkää jäi ja kehitettävää riittää

Kausi oli Mertaselle ensimmäinen päävalmentajana naisten pääsarjatasolla ja vaikka se sujui hyvin, ei nelossija tyydytä pelaajia eikä valmennusta. Tulevaan kauteen jäi sopivasti nälkää.

Turkulaisjoukkueen valmentaja uskoo myös, että jatkossa vielä parempi menestys voi ruokkia jatkomenestystä.

– Kiekko-Espoo on hyvä esimerkki siitä, että kannua voi nostaa vuodesta toiseen. Kun menestystä pääsee maistamaan, sitä haluaa jatkossakin lisää.

Mertanen on tyytyväinen myös siihen, ettei joukkueen menestystä saavutettu pelaajakehityksen kustannuksella.

– Jos miettii muuten kuin pelillisesti, niin saimme vietyä asioita eteenpäin pelaajakehityksessä ja siinä, miten asiat ylipäätään toimivat arjessa. Näimme pelaajissa kehitystä aiempaan nähden.

Vaikka TPS:n menestys nojasi kärkipelaajien suorituksiin, Mertanen ei koe joukkueen olleen yhden kentän varassa.

– Tuloksen kannalta olimme paljon Estellen [Duvin] kentän varassa, mutta oli meillä myös leveyttä. Emme olisi muuten pärjänneet niin hyvin.

TPS aloitti kauteen 2022–23 valmistautumisen toukokuun alussa kartoittamalla pelaajia.
Kuva © Timo Savela

TPS saikin onnistumisia myös kakkoskentältään. Kolmoskentän rooliksi jäi lopulta enemmän puolustustehtävät.

– Nuoret pelaajamme, kuten Pauliina Salonen ja Ines Lukkarila muodostivat sen rungon toiseen ketjuun ja Nella Berg toisessa pakkiparissa on heidän lisäkseen yksi tulevaisuuden nimistä.

"Meillä on ihan huikeita tulevaisuuden pelaajia."

– Runkosarjassa myös kolmoskenttämme pystyi tekemään maaleja ja saimme hyvin roolitettua sen kentän pudotuspeleissä.

Vaikka TPS:n kausi oli kokonaisuudessaan onnistunut, valmennuksen mukaan kehitettävää riittää edelleen, myös pelitavassa.

– Haluamme parantaa asioita käytännön tasolla. Meillä on vielä paljon töitä edessä. Pelitapa ei ole yhden kauden juttu. Sitä pitää hioa lisää jatkossa.

TPS-valmentaja ei kuitenkaan halua kaataa asioita muiden niskaan, vaan pyrkii tarkastelemaan myös omaa toimintaansa kriittisesti.

– En ole täysin tyytyväinen kauteeni. Olen käynyt kriittisesti läpi, mitä voisin vielä parantaa.

TPS tekee yhteistyötä lähialueen joukkueiden kanssa. Turkulaisjoukkueen kartoitustapahtumassa nähtiin mm. Tarvasjoen Urheilijoiden junioreita.
Kuva © Timo Savela

TPS kaipaa lisää pelaajia

Tuleva kausi tuo muutoksia Naisten Liigan sarjajärjestelmään. Viimeiset neljä kautta käytössä ollut jako ylempään ja alempaan jatkosarjaan kesken kautta tulee päätökseensä.

– Sarjajärjestelmä tulee muuttumaan hieman. Pidän siitä, että se selkeytyy. Niissäkin on aina paljon eri asioita, mitä pitää ottaa huomioon.

TPS pelasi laadukkaalla, mutta kapealla pelaajistolla. Joukkue selvisi vähäisillä loukkaantumisilla ja muilla poissaoloilla, mutta sarjauudistuksen myötä otteluiden taso ja määrä nousevat. Se puolestaan luo painetta laajentaa pelaajarinkiä.

– Pelasimme 18 pelaajalla. Haluaisin enemmän pelaajia ensi kaudelle.

Riittävän pelaajiston lisäksi Mertanen peräänkuuluttaa sitoutumista. Joukkue on hänelle enemmän kuin osiensa summa.

– Haluaisin vieläkin sitoutuneemman pelaajiston ja viedä asioita yhä urheilullisempaan suuntaan. Tavoitteena on yhtenäisempi joukkue. Siinä on niitä aineksia, joiden avulla pystymme nousemaan seuraavalle tasolle.

TPS pyrkii lisäämään omaa pelaajatuotantoa parantamalla tyttöjen ja naisten pelaajapolkua. Mertanen onkin luottavainen omiin ja lähialueen kasvatteihin.

Turussa on tonttia tarjolla, sillä TPS:n tehokaksikko Estelle Duvin ja Maija Otamo siirtyvät Sveitsin pääsarjaan kaudeksi 2022–23.
Kuva © Timo Savela

Laadusta ei olla tinkimässä

Turussa ollaan myös tietoisia siitä, ettei määrä korvaa laatua. TPS:n suurin haaste on korvata sarjan parhaimmistoon kuuluneet hyökkääjät Estelle Duvin ja Maija Otamo.

– Estelle ja Maija lähtevät Sveitsiin. On todella hienoa, että he saivat ammattilaissopimukset sieltä.

TPS ei kuitenkaan ole jäänyt odottelemaan asian suhteen.

– Joukkueeseen haetaan uusia pelaajia, jotta saisimme kovia hyökkääjiä ja muutaman puolustajankin lisää. Näkee, että tänne on enemmän kiinnostusta kuin viime keväänä. Meillä olisi isoa roolia tarjolla.

Kiinnostusta varmasti lisää se, että Turussa on mahdollisuudet sekä menestyä että kehittyä.

– Kiinnostukseen vaikuttaa varmasti se, että olemme pärjänneet ja näyttäneet, että täälläkin tapahtuu. TPS haluaa panostaa enemmän naisten kiekkoon ja olla siinä vahvasti mukana.

» Lähetä palautetta toimitukselle