Kuva © Timo Savela

Terhi Mertanen kehittää TPS:ää pitkäjänteisesti

Haastattelu
Terhi Mertanen valmentaa TPS:ää Naisten Liigassa. Joukkue aloitti kautensa hyvin, mutta turkulaisten pelissä riittää parannettavaa. Turussa riittää kokoonpanossa laatua, mutta pelaajien määrää pitäisi saada kasvatettua. Vaikka valmentaja kaipaakin lisää pelaajia joukkueeseensa, ei hän usko lyhytnäköisiin pikaratkaisuihin.

TPS aloitti neljännen perättäisen kautensa Naisten Liigassa voittamalla HPK:n varsinaisella peliajalla ja Ilveksen voittomaalikilpailussa. Viiden pisteen viikonloppu oli joukkueen paras kauden aloitus joukkueen noustua pääsarjatasolle kaudeksi 2018–19. Turkuun Rovaniemeltä muuttanut joukkueen uusi päävalmentaja Terhi Mertanen oli tyytyväinen joukkueensa peli-ilmeeseen avausviikonlopun jälkeen.

– Nyt on päällimmäisenä mielessä viime viikonloppu. En tiedä, mitä odotin. Tietysti toivoin hyvää starttia, mutta ensimmäinen viikonloppu oli oikeastaan tosi hyvä.

– Lauantaina voitto tuli vähän huonommalla pelillä ja sunnuntaina pelasimme oikeasti hyvin.

Avausottelussa vastaan asettui HPK. TPS voitti avausottelunsa maalein 4–7. Ottelu ratkesi turkulaisten hyväksi vasta kolmannessa erässä, vaikka erään mahtui peräti viisi kahden minuutin turkulaisjäähyä.

"Uskon, että kotiavaus sytytti joukkueen. Ihan erilainen energia kuin aiemmissa peleissä."

– Lauantaina Hämeenlinnassa peli ei ollut kovinkaan kaunista, liikaa meni omiin maaleja, mutta onneksi meillä on Estelle Duvin ja Maija Otamo, jotka ratkaisivat pelin meille.

Sunnuntaina Ilves saapui TPS:n vieraaksi Kupittaalle. Vähämaalinen ottelu oli enemmän Mertasen mieleen kuin edellispäivän vierasvoitto.

– Estelle oli vielä sunnuntainakin ratkaisijana, mutta parasta peliä meiltä tähän mennessä.

TPS sai parannettua puolustustaan eikä jäähypenkille muodostunut edellispäivän kaltaista ruuhkaa.

– En tiedä auttoiko, että vähän ennen sunnuntain peliä puhuimme jäähyttömyydestä. TPS on ollut jäähyaltis joukkue, ainakin edellisen kauden aikana. Olemme puhuneet tästä ja pyrkineet vähentäneet jäähyminuutteja.

– Maalinedustapelaaminen on ollut ongelma. Läheltä maalia on tehty paljon maaleja meille. Sunnuntaina se onnistui meiltä erittäin hienosti. Uskomaton tason nosto.

Voitto Ilveksestä maistui erityisen hyvin pelaajille, sekä valmentajalle.

– Uskon, että kotiavaus sytytti joukkueen. Ihan erilainen energia kuin aiemmissa peleissä. Peli oli myös jännittävä loppua kohti. En tiedä, jotenkin vaan siisti alku.

Leppäsen Linda oli toisella puolella vastassa. Hän on tosi hyvä kaverini, mutta olihan se kivaa onnistua siinä pelissä.

TPS aloitti kahdella voitolla. Estelle Duvin ja Maija Otamo ovat vastanneet joukkueen tehoista.
Kuva © Timo Savela

Parantamisen varaa riittää

Vaikka TPS aloitti kautensa hyvin, ei joukkueella Mertasen mukaan ole varaa lopettaa työntekoa. Peli näyttää hyvältä, mutta Turussa riittää runsaasti kehitettävää.

– Jotenkin tuntuu, että kauden alku tuli yllättäen. En usko, että minkään joukkueen peli on tässä vaiheessa valmista. Ehkä Kiekko-Espoon peli voi olla jo hyvissä uomissa. Siellä on vuosikausia ollut sama runko ja töitä takana. On siellä muutama muukin joukkue saanut jo useamman vuoden jauhaa. Olemme vasta ihan alussa.

– Hieman on näkyvissä niitä asioita, joita olemme harjoitelleet. Siihen saa olla tyytyväinen, että jotain pelillistä on jo tarttunut. Ei missään tapauksessa vielä kuitenkaan ole valmista.

Mertanen on lähtenyt rakentamaan toimivaa kokonaisuutta pala palalta.

– Olemme harjoitellet puolustusalueen puolustusta, sekä avauspelin malleja ja liikeratoja. Nyt olemme keskittyneet karvauspelaamiseen. Koko ajan lisäämme pieniä palasia.

– Pelaajat pitävät siitä, että meillä on selkeä pelitapa. He tietävät, mitä palasta milloinkin harjoitellaan ja mitä kohti olemme menossa. Heille on esitetty jo kokonaisuus ja nyt sitä käydään läpi pienissä osissa. Se antaa selkärangan pelaamiseen.

TPS:n pelaajistossa riittää taitoa. Kiekko tottelee Ines Lukkarilaa ja Pauliina Salosta.
Kuva © Timo Savela

TPS:llä laadukas, mutta kapea kokoonpano

Aiemmista kausista poiketen TPS:n kokoonpanoa voi kuvailla kapeaksi. Kokoonpanoon mahtuu kahdeksan puolustajaa ja yksitoista hyökkääjää, sekä neljä maalivahtia. Osa heistä pelaa myös juniorisarjoissa, joten käytännössä Mertasen TPS pelaa kolmella kentällisellä ja kolmella pakkiparilla. Pelaava kokoonpano on kuitenkin laadukas.

– Paljon on henkilökohtaista taitoa. Meillä on tehokaksikkomme [Duvin ja Otamo], eikä se taito siihen lopu. Lisäksi joukkueessa on Pauliina Salonen, Ines Lukkarila ja Uche Udeh.

– Ei kolmoskenttämmekään kalpene muiden joukkueiden kolmoskentille. Taitoa on tehdä maaleja. Esimerkiksi Pihla Hämeenniemi on yksi sarjan parhaita luistelevia karvaajia. Toivon, että koko joukkue ymmärtää heidän tärkeytensä, koska sitten kun pelataan ratkaisupelejä, niin kolmoskentän pelaaja saattaa olla se ratkaisija.

"Meillä on kapea pelaajisto. Haluaisin kyllä, että meillä olisi neljä kokonaista kentällistä. Sitä ei ole."

Vaikka TPS:n kokoonpanossa on laatua, pelaajien määrä ei miellytä Mertasta. Tulevaisuudessa hän haluaakin nähdä sekä laatua, että määrää. Hänen huolena on pelaajien jaksaminen ja terveys.

– Meillä on kapea pelaajisto. Haluaisin kyllä, että meillä olisi neljä kokonaista kentällistä. Sitä ei ole. Toivon, että tulevaisuudessa pystyisimme pelaamaan neljällä kentällä. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä. Olen kuitenkin tyytyväinen pelaajistomme laadukkuuteen.

– Ennen kaikkea on tärkeää, että pelaajat pysyvät terveinä.

Kokoonpanon kapeus kävi ilmi joukkueen kolmannessa ottelussa, jonka TPS hävisi Team Kuortaneelle. Joukkueen matkassa oli vain kolme hyökkäyskolmikkoa ja kaksi pakkiparia.

Hiljaa hyvä tulee

Mertaselta löytyy aiempaa valmennuskokemusta tyttökiekosta, pääsarjatasolta ja alemmilta sarjatasoilta. Mertanen toimi Espoo Unitedin (nyk. Kiekko-Espoo) apuvalmentajana kaudella 2016–17 (SM-hopeaa), jonka jälkeen hän valmensi SaiPan naisten joukkueen Suomi-sarjan mestariksi kaudella 2017–18. Lappeenrannasta matka jatkui kohti Rovaniemeä, jossa hän toimi RoKin naisten joukkueen apuvalmentajana (Liiga-nousu) sekä RoKin kakkosjoukkueen päävalmentajana.

"Olen yrittänyt hahmottaa kokonaisuutta ennen päävalmentajan tehtävää täällä."

– Valmentajuuteni on kehittynyt vuosien varrella. Olen hakenut tallaisen polun itselleni.

– Olen iloinen siitä, että minulla paljon erilaisia kokemuksia. Koen, että olen löytänyt hyvin erilaisia palasia itselleni. Olen toiminut apuvalmentajana ja päävalmentajana eri sarjatasoilla, opiskellut liikunnanohjaajaksi sekä käynyt erilaisia koulutuksia. Näistä kaikista kokemuksista on ollut hyötyä minulle. Olen yrittänyt hahmottaa kokonaisuutta ennen päävalmentajan tehtävää täällä.

Hyppy pääsarjatason päävalmentajan tehtäviin ei ole Mertasen mielestä ollut hänelle vaikea. Työtä joutuu tekemään sarjatasosta riippumatta. Vanhat meriitit eivät häntä auta nykyhetkessä.

– Ei ole tuntunut mitenkään ihmeelliseltä tehdä tätä työtä. Samanlaista työtä tämä on kuin alemmilla sarjatasoilla. On tietenkin hyvä, että minulla on päävalmentajakokemusta.

– Uskon nöyryyteen elämässä. Tietysti saa olla ylpeä saavutuksista, mutta nöyryys kantaa paljon pidemmälle. Se opettaa, että tulee aina olla valmis tekemään työtä oman kehittymisen eteen. En ajattele, että olen valmis valmentaja, vaan opiskelen tätä koko ajan lisää.

Kaikki lähtee työnteosta. Pelaajien pitkäjänteinen kehitys on Mertasen sydäntä lähellä.
Kuva © Timo Savela

Muut päävalmentajan tukena

Turussa Mertanen saa tukea TPS:ltä monessa muodossa. Tällä hetkellä seuran tuki auttaa häntä kehittämään itseään ja joukkuettaan. Oy:n eli HC TPS:n ja ry:n eli TPS juniorijääkiekon roolit ovat hämärtyneet, sillä vaikka naisten joukkue on nimellisesti ry:n alainen, Oy:n tukee joukkuetta ja sen tuki on kasvanut vuosi vuodelta.

– On todella hienoa, että olen päässyt kaikkiin TPS:n koulutuksiin mukaan. Pääsen mukaan valmennuskeskusteluihin. Olen samassa pöydässä U20, U18 ja U16 -joukkueiden valmentajien kanssa. Saan seuran tukea valmennukseen koko ajan. Tämä ei ole kaikissa seuroissa mikään itsestäänselvyys.

– Kyllä he tukevat meitä, ja kasvamassa määrin.

Mertasen apuna häärii useampi apuvalmentaja. Hänen ympärillään toimivat henkilöt saavatkin häneltä kiitosta.

– Täytyy nostaa hattua muille mukavana oleville. Seipellin Tomppa [Tom] tekee tosi hyvää työtä fysiikkapuolella. Kareliuksen Hanna on ihan korvaamaton joukkueenjohtajana. Olen pyrkinyt kasaamaan ympärilleni monta henkilöä, ettei kenellekään OTO-työntekijöistä kasautuisi liikaa töitä. Yksinään en pystyisi mihinkään.

Naiskiekko murroksessa

Puhuttaessa pelaajista ja pelaajien kehityksestä Mertanen mainitsee, että naiskiekko on murroksessa. Pelaajamarkkinat ovat kansainvälistyneet ja Suomeen olisi tarjolla runsaasti ulkomaisia pelaajia, jotka voisivat nostaa sarjan tasoa. Joukkueilla ei kuitenkaan ole riittäviä resursseja ulkomaalaispelaajiin, mikä puolestaan heikentää sarjan tasoa.

– Onhan se mielenkiintoista, että naisten jääkiekko on tietynlaisessa murroksessa. On tullut enemmän ulkomaalaisia pelaajia. Ihan selvästi osa organisaatioista yrittää panostaa siihen, että tänne saataisiin näitä pelaajia. Suurimmassa osassa seuroja siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, koska siinä täytyy ottaa huomioon pelaajien matkat, majoitus ja kausimaksut.

– Kun pelasin Sveitsissä, se oli ainoa kauteni puoliammattilaisena. He maksoivat majoitukseni eikä minun tarvinnut maksaa pelaamisesta. Vasta jälkeenpäin olen tajunnut sen, miten suuri panostus se oli heiltä rahallisesti.

"Ulkomaalaisia pelaajia haluaisi tulla pelaamaan naisten sarjaan Suomeen."

Halukkaita ulkomaisia pelaajia riittäisi ihan tungokseksi asti, mutta joukkueilla ei ole riittäviä resursseja heitä varten. Uutena ilmiönä Mertanen mainitsee pelaajia edustavat agentit.

– Ulkomaalaisia pelaajia haluaisi tulla pelaamaan naisten sarjaan Suomeen. Heitä olisi tulossa. Ei vaan joukkueilta löydy rahaa. Ei ole helppo juttu tuoda Suomeen ulkomaalaispelaajia.

– Agentit ovat myös ihan uusi ilmiö naisten jääkiekossa. Olen muutaman kanssa keskustellut ja sieltä oltaisiin tarjoamassa useampaakin pelaajaa. Luulen kyllä, että heitä on tarjottu kaikille muillekin liigajoukkueille.

"Mielelläni kyllä näkisin, vaikka yhden ulkomaalaisen pelaajan joukkueessamme lisää"

Ulkomaalaisten pelaajien taso on myös noussut. Muut eurooppalaiset maat ovat kirineet tasoeroa umpeen suomalaisiin nähden.

– MM-kisoissa nähtiin, miten Tšekki pisti aika kovasti kampoihin Suomelle. Siellä on älyttömän taitavia pelaajia ja muissakin maissa saattaa olla yksittäisiä huikean taitavia pelaajia.

Mertanen myöntää itsekin, että ulkomaalaispelaajille olisi tilausta, myös hänen valmentamassa joukkueessa. Tasosta hän ei kuitenkaan lähde tinkimään pelaajien rekrytoinnissa.

– Mielelläni kyllä näkisin, vaikka yhden ulkomaalaisen pelaajan joukkueessamme lisää, sellaisen, joka toisi lisäarvoa samalla tavalla kuin Estelle [Duvin] tuo joukkueeseen. Totta kai, kyllähän kaikki valmentajat haluavat taitavia pelaajia joukkueeseensa. Ei se kuitenkaan saa olla itseisarvo.

Mertanen auttaa pelaajiaan myös yksilöllisesti.
Kuva © Timo Savela

Pelaajia kehittämässä

Ulkomaalaisten pelaajien rekrytointi ei ole Mertaselle ohituskaista onneen. Joukkueiden runko rakentuu pitkälti suomalaisten pelaajien varaan. Pelaajien kehittäminen onkin lähellä Mertasen sydäntä.

– Haluan auttaa kaikkia pelaajia, oli se tapa mikä tahansa. Välillä heitä autetaan pelillisesti, urheilijoina, henkisesti tai eteenpäin yleisesti elämässä. Valmentaminen voi olla oikeasti aika monipuolista.

Yksi tapa kehittää Naisten Liigaa on kehittää toimintaa paikallisesti. Turussa asiat ovat menneet parempaan suuntaan vuosi vuodelta. Mertasen palkkaus on parantanut tilannetta entisestään.

– Naisten jääkiekko on nyt Turun seudun urheiluakatemiassa omana lajinaan, käsittääkseni nyt ensimmäistä kertaa palkkaukseni myötä. Kolme kertaa viikossa on aamuharjoitukset kahdeksasta yhdeksään.

"Haluan auttaa kaikkia pelaajia, oli se tapa mikä tahansa."

Mertanen tiedostaa amatööriurheilun raadollisuuden. Pelaajien odotetaan harjoittelevan enemmän ja enemmän, ja mittelevän kovempia ja kovempia vastuksia vastaan. Tämä kuitenkin hankaloittaa naisjoukkueen arkea.

– Yhä enemmän halutaan poikaharjoittelua. Meillä on myös toisia lajeja osalla. Tämä tarkoittaa sitä, että koko joukkue harjoittelee koko joukkueen voimin vain muutamana päivänä viikossa. Alkuviikosta meillä on taitoharjoittelua tai tietyillä sapluunoilla toteutettuja harjoituksia, esimerkiksi maalintekoa. Loppuviikosta kehitämme pelitapaa.

– Ymmärrän maajoukkueen sekä pelaajien vaatimuksen poikaharjoittelusta, sillä se vie pelaajia eteenpäin. Itsekin olen osallistunut poikien harjoituksiin ja koin, että kehitti minua pelaajana todella paljon. Toisaalta Naisten Liigan valmentajan näkökulmasta se on haastavaa. En tiedä, miten se ratkaistaisiin niin, että se toimisi parhaiten.

Naisten Liigan kehityksen kannalta laadukas harjoittelu pitää tuoda osaksi joukkueiden arkea. Mertanen uskoo, että tämä tulee vielä tapahtumaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle