Tehopuolustaja Antti Tuomisto palaa Pohjois-Amerikasta ja on valmis Liigaan: "TPS oli minulle paras paikka kehittyä"

LIIGA / Haastattelu
Nuorten maajoukkueissa pelannut Tuomisto hakee Turusta nostetta uralleen.
Kuva © Saimi Airaksinen
Antti Tuomisto pääsi maistamaan voittamisen kulttuuria yliopistosarjassa, nyt samaa haetaan Turussa.

Tämän kesän mielenkiintoisimpiin hankintoihin kuuluu ehdottomasti NCAA-sarjasta Suomeen palaava puolustaja Antti Tuomisto. Puolustaja siirtyi Denverin yliopistosta kahden vuoden sopimuksella TPS:n riveihin.

Isokokoinen Tuomisto tuo kiekollista osaamista TPS:n takalinjoille. Puolustajalla on hyvä pelikäsitys ja oikealta lähtevä laukaus on erittäin vaarallinen.

Porilaislähtöinen peluri näytti hyvää pelikäsitystään ja laukaustaan jo Ässien U20-joukkueessa ennen Pohjois-Amerikkaan lähtöä. Kaudella 2019−2020 puolustaja nakutteli 48 ottelussa tehot 15+35=49. Hänet palkittiin kauden päätteeksi sarjan parhaana puolustajana Reijo Ruotsalainen -palkinnolla ja parhaana pelaajana Teemu Selänne -palkinnolla.

− Meillä oli hyvä joukkue siellä ja sain paljon vastuuta, mikä auttoi niihin hyviin pistemääriin. Kausi päättyi pudotuspeleihin koronan takia, mutta hyvät muistot jäivät siitä kaudesta, kertoo Tuomisto.

Viimeisellä kaudellaan Ässien U20-joukkueessa Tuomisto nakutteli hurjat tehot.

Kovista pisteistä huolimatta nuori puolustaja oli jo päättänyt suunnata NCAA-yliopistosarjaan, eikä ammattilaisuus Ässien Liiga-miehistössä ollut tässä kohtaa vaihtoehtona.

− Ensinnäkin koulu on isona plussana ja tämän lisäksi pienen kaukalon pelaaminen ja pohjoisamerikkalainen tyyli pelata. Se (NCAA) on toiminut monella pelaajalla ponnahduslautana esimerkiksi NHL:ään, kertoo Tuomisto syiksi yliopistosarjaan lähtemiselle.

Pääaineenaan Tuomisto opiskeli viestintää ja markkinointia ja aikoo saada nämä opinnot päätökseen vielä jääkiekkouran ohella.

Suomessa NCAA on hieman tuntemattomampi sarja. Korkeimmalla tasolla pelaa yli 60 joukkuetta ja taso vaihtelee konferenssista riippuen. Denver pelaa NCHC-konferenssissa, joka kuuluu sarjan kovimpiin. Peli on nopeaa, fyysistä ja hyökkäysvoittoista.

− Aika isot tasoerot, mutta ne kärkijoukkueet ovat todella kovia joukkueita. Vaikka taitotaso ei ole yhtä hyvä, kuin joissain kärkijoukkueissa, niin sielläkin mennään kovaa ja pelit ovat kovavauhtisia.

Tuomisto vietti Denverissä kaksi vuotta, joista jälkimmäinen päättyi joukkueen mestaruuteen. Otteluita kahden kauden aikana kertyi 59 ja tehopisteitä 3+17=20.

− Voittamisen kulttuuria, paljon pelillisiä asioita ja pienen kaukalon peliä, luettelee Tuomisto päällimmäisiksi opeiksi yliopistokiekosta.

Denverissä Tuomisto pääsi maistamaan mestaruuden voittamisen tunnetta.
Kuva © Getty Images

Detroit Red Wings varasi Tuomiston NHL:n varaustilaisuudessa kesällä 2019 toisella kierroksella vuorolla 35. Vielä NHL-sopimukseen ei olla päästy, mutta Red Wings on kuitenkin seurannut tarkkaan Tuomiston kehittymistä pelaajana.

− Heidän kanssaan ollaan oltu tosi paljon yhteydessä ja kehitysvalmentajien kanssa on käyty viikoittain läpi peliä ja kehittymiseen liittyvää asiaa.

Takaisin Suomeen kehittymään

Tuomiston kanssa samana kesänä NHL:ään varatuista suomalaisista ykköskierroksella varattujen tie on jo vienyt NHL ja AHL-kaukaloihin, mutta ainoana suomalaisena toisella kierroksella varatun Tuomiston seuraava askel urallaan oli paluu Suomeen.

− Tämä oli minulle paras paikka kehittyä seuraavalle askeleelle ja pääsee pelaamaan miesten pelejä. Näin, että TPS oli juuri minulle paras paikka kehittyä ja mennä eteenpäin. Muitakin vaihtoehtoja oli, mutta nyt valikoitui TPS, toteaa Tuomisto kotimaahan paluusta.

Tuomisto pääsi liittymään heti kesän alussa TPS:n harjoitusvahvuuteen ja hän on päässyt heti kovan harjoittelun makuun Turussa.

− Hyvin olen päässyt mukaan treeneihin ja todella kovaa ollaan treenattu useamman viikon ajan. Tosi hyvä fiilis ollut tähän mennessä uudesta joukkueesta.

Joukkueen siirtyessä harjoittelussa omatoimijaksolle harjoittelee Tuomisto itsekseen ja viettää aikaa kotikaupungissaan Porissa sekä Turussa. Kesällä löytyy kiireisen jääkiekkoilijan arkeen aikaa myös kavereille ja kalastukselle, jonka Tuomisto mainitsee harrastuksekseen.

− Ensi kaudella on tavoitteena pelata mahdollisimman hyvä kausi ja todistaa itselle ja muille olevani hyvä pelaaja. Totta kai NHL on tavoite tulevaisuudessa, mutta nyt keskitytään tähän kauteen ja pelataan mahdollisimman hyvä kausi, päättää Tuomisto haastattelun lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle