Teemu Ramstedt takoo taas pisteitä Liiga-kentillä ja odottaa SaiPalta parempaa peliä: ”Meillä on hyvä usko tuohon juttuun”

LIIGA / Haastattelu
Teemu Ramstedt on kantanut kuormansa SaiPan tämän kauden otteluissa myös aloitusympyrässä.
SaiPan keltamustaa nuttua tällä kaudella kantava Teemu Ramstedt on saanut uudessa seurassaan runsaasti vastuuta. Kauden päästyä jo hyvään vauhtiin hyökkääjä ruotii joukkueen kuntoa ja omaa peliään Liigan syyskaudella.

SaiPa päätti viime kauden jälkeen panostaa kotimaiseen kokemukseen ja hankki riveihinsä monissa tilanteissa marinoidun kiekollisen pelin johtajan Teemu Ramstedtin. Kokeneelle hyökkääjälle on tarjottu runsain mitoin vastuuta niin tasakentin kuin ylivoimallakin. Peliajan lisäksi tilastoihin on kirjattu teholukemia, joita SaiPan valmennus varmasti häneltä odottaakin.

Kesäkaudella uusiutuneen SaiPan kausi alkoi ohdakkeisesti joukkueen päästyä juhlimaan voittoa ainoastaan kolme kertaa ensimmäiseen kymmeneen otteluun, minkä jälkeen lappeenrantalaiset löysivät voittavan vireen. Seuraavissa seitsemässä ottelussa joukkueelle kampesi itsensä voittajaksi kuudesti.

Erinomainen vire päättyi kuitenkin juuri ennen maajoukkuetaukoa osittain otteluruuhkan ja osittain loukkaantumisten sekä pelikieltojen sekoitettua kokoonpanoja. Viimeisessä ottelussa ennen maajoukkuetaukoa SaiPa romahti jo ensimmäisessä erässä levännyttä kotijoukkue Ilvestä vastaan.

SaiPan ketjuruletista tarjolla voittoja ja kunniaa 

Vaikka joukkue on menestynytkin kaukalossa kelvollisesti, niin joukkueen pelillistä ydintä on koeteltu runsain mitoin loukkaantumisten ja pelikieltojen muodossa. Kokoonpanon ulkopuolella on joutunut kärvistelemään vuorollaan useampi avainpelaaja mukaan lukien Anssi Löfman, John Persson, Santeri Virtanen sekä Mario Grman, joka on noussut vaivihkaa SaiPan johtavaksi puolustajaksi. Tämän lisäksi lyhyellä sopimuksella joukkueen pelaajapulaa paikkaamaan hankittu tähtiluokan laitahyökkääjä Tuomas Kiiskinen lähti takaisin Ruotsiin vakituisen palkanmaksajansa leipiin.

Alituinen ketjuruletti on vaikuttanut osaltaan uuden joukkueen hitsaantumiseen ja uusien kuvioiden oppimiseen. Pahimmillaan pelaajia on tippunut kokoonpanosta aamujäiden jälkeen juuri ennen illan ottelua. Ramstedt näkee vaikeuksien keskellä myös positiivisia piirteitä joukkueen onnistuttua pelaamaan voittavaa jääkiekkoa kaikista esteistä huolimatta.

− Meillä oli tietysti paljon loukkaantumisia, pelikieltojakin osui tuohon päällekkäin. Se oli kokoonpanon suhteen haastavaa välillä, mutta silti pystyttiin pelaamaan hyvin. Siinä mielessä se antaa uskoa siihen, että sitten kun saadaan edes suunnilleen kaikki sinne askiin, niin tulee hyvä tulos jatkossa.

Merkittävät poissaolot SaiPan hyökkäysvitjoissa haastoi ryhmän kasvamaan yksilöinä ja joukkuepelaajina. Kärkiketjujen hyökkääjä Ramstedt ei ole unohtanut joukkueen menestyksessä myöskään alaketjujen puurtajia ja heidän roolia joukkueen menestyksessä. Esimerkiksi nuori ja lupaava seuran oma kasvatti Matias Mäntykivi on saanut syksyn mittaan SaiPan mittapuulla melko hyvin vastuuta päästen esittelemään kiekollista osaamista myös ylivoimilla.

− Ehkä se on vähän klisee sanoa, mutta sitten kun tulee se paikka näyttää, niin sinä on jokainen motivoitunut kantamaan vähän isompaa vastuuta, jos siinä kohtaa on muita äijiä sivussa.

"Pitää pystyä pelaamaan fiksusti, jos mennään vähän ohkaisemmalla"

Ansaittua suitsutusta Ramstedt jakaa myös lappeenrantalaisten erinomaisesti ilta toisensa jälkeen esiintyneelle nelosketjulle, jossa Tomi Iso-Mustajärven laitureina ovat pääsääntöisesti viilettäneet Ville Vainikainen sekä Mikael Kuronen tai Topi Piipponen.

− Meillä esimerkiksi Iso-Mustajärven ketju on pysynyt aika hyvin kasassa ja ne ovat pelanneet tosi hyvän syksyn ja ottaneet sitä kautta isompaa roolia joukkueessa myös ketjutasolla eikä pelkästään yksilötasolla. Myös sillä tavalla voi sitä asiaa miettiä, että saadaan isommat kokonaisuudet toimimaan jossain kohdin. Sitä kautta joukkuekin voi toimia hyvällä tasolla.

Kokoonpanon kapeneminen vaikuttaa myös kunkin pelaajan jaksamiseen ja korostaa entisestään yksilön ratkaisuja otteluissa.

− Totta kai myös yksilötasolla voi löytyä niitä hyviä juttuja. Ehkä viitaten siihen Ilves-peliin, niin jotenkin tietyissä paikoissa pitää pystyä pelaamaan fiksusti, jos mennään vähän ohkaisemmalla. Jos tietyille äijille on tullut enemmän kuormaa, niin pitää pystyä pelaamaan vähän viisaammin, ettei kuluta itseään niin paljon.

Ylivoimapeli voittojen takuuna

Ramstedt palkattiin tuomaan joukkueeseen kokemusta, johtamistaitoja sekä ylivoimaosaamista. Varsinkin ylivoimalla juonikkaalla pelintekijällä on vankka rooli.

− Kyllähän ne omat vahvuudet on varmasti sitä kautta. Kyllä sitä (ylivoimaosaamista, toim. huom.) pitää pystyä tuomaan, se on ihan selvää. Toivottavasti pystyn jatkossa vielä enemmän. Tuntuu, että nämä viime aikojen pelit ovat olleet vähän parempaan suuntaan.

Ramstedt on tällä kaudella tehnyt kahdeksan pistettä ylivoimalla pelaamissaan 19 ottelussa. SaiPalle on kirjattu yhteensä 13 ylivoimamaalia, joten lie sanomattakin selvää, että Ramstedtin rooli ylivoiman kapellimestarina on tällä hetkellä merkittävä.

"(EI) ME EDES PANOSTETTU ERIKOISTILANNEPELAAMISEEN TREENIPELEISSÄ IHAN KAUHEASTI"

Ylivoimapelaaminen on suuressa asemassa joukkueiden kamppaillessa voitossa, mutta SaiPa lähti kauteen rakentaen peliään pitkälti peruspelaamisen kautta. Ylivoimapelaamista alettiin viilata sen jälkeen, kun joukkue oli saanut alle riittävästi harjoituskertoja ja otteluita.

− Se (erikoistilannepelaaminen) oli selkeä kehityskohde jo treenipeleistä lähtien. Tai no sanotaan, ettei me edes panostettu erikoistilannepelaamiseen treenipeleissä ihan kauheasti. Siinä mielessä oli odotettavissa, että me tullaan parantamaan sitä. Ollaan tehty tavallaan enemmän hommia 5−5-pelin kanssa siinä alussa. Sitä kautta ollaan sitten panostettu enemmän siihen erikoistilannepuoleen. Se on ollut hyvä asia.

Joukkueen alituiseen muuttunut kokoonpano on tarjonnut omat haasteensa myös erikoistilannepelaamiseen. Pahimmillaan loukkaantumiset ovat häirinneet merkittävästi ylivoiman harjoittelemista ja yhteisten juonien solmimista.

− Pidetään erikoistilanteiden hyvistä kiinni ja parannetaan vielä sitä 5−5-pelaamista. Uskon, että se tulee sen kautta, että saadaan stabiloitua kokoonpanoa. Tuossa on ollut loukkaantumisia ja pelikieltoja. Kyllä sen huomaa, että he, jotka ovat saaneet pelata koko ajan samalla kokoonpanolla, pystyvät tekemään koko ajan ja pelaamaan hyvin.

− Välillä on ollut niin, että aamujäällä on ollut joku juttu ja sitten vielä iltapäivällä muuttuukin, kun joku putoaa pois kokoonpanosta. Se on niin kuin tuonut selkeän hankaluuden. Sitten kun stabilisoi sitä hommaa, niin sitä kautta tulee varmasti vielä parempi tulos.

Uusi joukkue, uudet kujeet

Pitkällä urallaan monessa sarjassa ja joukkueessa pelannut Ramstedt lähti uuteen kauteen poikkeuksellisesta tilanteesta, kun edeltävä kausi jäi väliin henkilökohtaisesti syistä. Poikkeusolosuhteet ja uusi työympäristö vaativat totuttelemista myös kokeneelta pelaajalta.

− Totta kai, aina kun tulee uuteen joukkueeseen, tulee uusia kuvioita pelisysteeminkin kanssa, niin sekin ottaa varmasti oman aikansa. Uskon kyllä vahvasti, että pelaamisen kanssa pääsee entistä vahvemmin alitajuntatasolle, niin ei tarvitse miettiä niin paljoa asioita pelin aikana. Sitä kautta pystyy sitten petraamaan omaa pelaamistaan.

Sopeutumista uuteen ympäristöön on osaltaan auttanut toisen Liiga-konkarin, Tomaš Záborskýn, siirtyminen kesän aikana Saimaan rannoille. Kaksikko pelasi HIFK:ssä kausina 2014−2015 ja 2015−2016. He ovatkin olleet SaiPan syömähammas kauden mittaan niin tasakentin kuin erityisesti ylivoimalla.

− Treenipeleistä asti yhtä peliä lukuun ottamatta ollaan taidettu pelata yhdessä. Suunnilleen samalla tavalla se on jatkunut kuin aiemminkin. Sanotaan nyt niin, että on se auttanut, että on joku vanha tuttu, jonka kanssa on pelannut. On jotain vanhoja pelejä ja systeemejä, ja tunnetaan toisemme, niin ei tarvitse käydä niin paljon asioita läpi. Se on helpottanut, koska muutoin on niin aika uutta systeemissä ja pelaamisessa ja uusia pelaajia itselleni.

Vaikka joukkueen pelaamisesta onkin tullut alkukauden vaikeuksien jälkeen laadukkaampaa ja tasaisempaa, parantamisen varaa on silti niin joukkueella kuin sen yksilöilläkin.

− No on siinä varmasti vielä parannettavaa itselläkin. Ehkä on vähän vaikuttanut siinä ne muutokset. Kyllä minä uskon, että pystytään tuosta parantamaan, mutta on siellä ollut hyviäkin asioita siellä. Ylivoima on mielestäni toiminut ihan hyvin. Se on sellainen hyvä pohja, jonka päälle rakentaa.

"MEILLÄ ON HYVÄ USKO TUOHON JUTTUUN"

− En voi sanoa, että olisin täysin tyytyväinen omaan tekemiseeni, mutta en näe siinä mitään isoa huolta, ettenkö pystyisi pienillä parannuksilla selkeästikin nostamaan tasoa kevättä kohti.

Joukkueen syksyinen vire on kuitenkin omiaan herättämään toiveita voittotilin karttumisesta myös runkosarjan toiselle kolmannekselle.

− Vika peli oli vähän hankalampi, mutta en näe, että se isossa kuvassa muuttaisi sitä mihinkään. Meillä on hyvä usko tuohon juttuun.

SaiPan ja Ramstedtin ottelut jatkuvat perjantaina vierasottelulla HIFK:ta vastaan. Lauantaina joukkue kohtaa kotikentällään KalPan.

» Lähetä palautetta toimitukselle