Teemu Eronen hankittiin Lahteen puolustuksen uudeksi kiekolliseksi johtajaksi − "En halua antaa mitään vastustajalle ilmaiseksi"

LIIGA / Haastattelu
Teemu Eronen on päässyt tuulettamaan maalintekoa useaan otteeseen kuluneella kaudella.
Kuva © Juuso Koro
Lahdessa tarvittiin keväällä puolustukseen uusi kapellimestari. Se löytyi Ruotsista, kun joukkue palkkasi tehtävään 30-vuotiaan Teemu Erosen.

Pelicans hankki viime kesänä puolustukseensa uuden kiekollisen johtajan. Ruotsissa edellisen kauden pelannut Teemu Eronen halusi palata jälleen Liigaan. Pelicans oli 30-vuotiaalle puolustajalle luonnollinen valinta, kun seurassa oli luvassa paljon vastuuta. Sitä Eroselle on tosiaan alkukaudesta Lahdessa tullut. Lupaavan alun jälkeen pistetahti Pelicansilla on taantunut hyvän alun jälkeen.

− Vähän ailahtelevaa on ollut. Ihan alkukaudesta ei pelattu hyvin, mutta silloin saatiin tulosta. Siinä oli 5-6 ottelun hyvä jakso, joissa myöskin tulosta tuli. Viimeiset kaksi viikkoa, jossa pelattiin kuusi peliä, niin tulos oli huonoa ja peli alavireistä. Ailahtelevaisuus on leimannut alkukautta. Hyvät jutut ovat kyllä siellä olemassa, mutta pitää pystyä paremmin suorittamaan.

Lahdessa on tällä kaudella kasassa nuori joukkue, jossa on selkeästi potentiaalia pelata jopa nykyistä paremmin. Eronen kuitenkin haastattelussa peräänkuuluttaa kaikilta tulosta, myös kokeneemmalta osastolta.

Etenkin hyökkäyspelaamisessa joukkue on ollut hyvä alkukaudesta. Kehuja puolustajalta satelee myös maalivahtikaksikon Emil Larmin ja Jasper Patrikaisen suuntaan.

− Mielestäni me olemme olleet hyviä hyökkäyspäädyssä. Hyvin ollaan haastettu ja paineistettu siellä vastustajia. Se on meille selkeä vahvuus, joka on saatava enemmän näkymään myös peleissä. Maalivahdit ovat pelanneet todella hyvin! Myös erikoistilanteet ovat olleet ihan hyviä. Alivoima toiminut hyvin, ja ylivoimakin ihan hyvin. Toki näitä pystyy vielä parantamaan.

Erosella ollut tehokas alkukausi

Tehopisteitä puolustaja on alkukaudesta naputtelut hyvää tahtia. Puolustajien pistepörssissä Eronen löytyy sijalta kuusi. Pisteitä kahdeksaantoista otteluun kiekollinen puolustaja on kerännyt neljätoista, joista peräti seitsemän on maaleja. Sillä Eronen johtaa puolustajien maalipörsissä yhdessä Kärppien Atte Ohtamaan kanssa.

− Kyllä minä olen tyytyväinen siihen. Ihan hyvä maku on jäänyt omasta pelaamisesta. Toki sitä pyrkii pelaamaan paremmin koko ajan, silleen että saadaan voittoja joukkueelle. Olen päässyt pelaamaan pelaamaan paljon ja toivottavasti tulevaisuudessa isossa roolissa myös. Tehollisesti ollut tehokas alkukausi, mutta toisaalta se on mun rooli, ja sitä koitetaan pitää yllä.

Eronen onnittelemassa joukkuekaveriaan maalin jälkeen.
Kuva © Juuso Koro

Lahtelaisten penkin takana toista kauttaan päävalmentajana on Tommi Niemelä. Pääkäskijästä ulkopuolisille on jäänyt kuva positiivisesta ihmisestä. Eronen on viihtynyt erinomaisesti Niemelän valmennuksessa. Puolustajan toiveissa olisi myös, että Niemelän tyylisiä valmentajia tulisi lisää Suomen jääkiekkokartalle.

− Minulle on sopinut erittäin hyvin. Tykkään Tommin tyylistä. Toivon, että se tulisi yleistymään jatkossa valmentamisessa Suomessa, myös muissakin lajeissa. On hienoa, että harjoituksiin ja peleihin voi mennä mieli korkealla, silloin yleensä tulokset ovat parempia.

"Varmaankin aika suulas. En välttämättä itse aina sitä huomaa, mutta tykkään puhua ja olla äänessä. Se on osa minun persoonaa"

Teemu Eronen kuuluu lahtelaisten kokeneempiin pelaajiin. Allaan reilut 400 ottelua Liigassa, kolme kautta huippusarjassa KHL:ssä. Ikää mittarissa on nyt 30 vuotta, mutta puolustaja haluaa edelleen mennä pelaajana urallaan eteenpäin.

Erosen vahvuuksiin on aina kuulunut kiekollinen pelaaminen, ja  vahvuuksiensa lisäksi puolustaja haluaa erityisesti kehittää nimenomaan puolustuspelaamistaan.

− Tekisi mieli sanoa, että vähän joka asiassa. Niin ajattelen asiasta. Jos yksi juttu pitää sanoa, niin puolustuspään pelaamisessa. Vaikka vahvuudet ovat hyökkäyspäädyssä, mutta haluan pelata hyvin myös puolustussuuntaan. En halua antaa mitään vastustajalle ilmaiseksi. Siinä pystyy vielä tulla paremmaksi.

Pelicansin pelaajat ovat esiintyneet kukin vuorollaan lahtelaisseuran YouTube-tilillä pyörivissä pelaajaesittelyissä. Niitä kun katsoo, huomaa yhden yhteisen asian jokaisen vastauksessa. Joukkueen pukukopin suurinta värittäjää kysyttäessä vastaus joukkuekavereilta on hyvin selkeä. Teemu Eronen. Puolustaja myöntää olevansa sanavalmis kopissa, kun kysytään millainen pukukoppipelaaja hän on.

− Varmaankin aika suulas. En välttämättä itse aina sitä huomaa, mutta tykkään puhua ja olla äänessä. Se on osa minun persoonaa. Varmaan myös sitä kautta tulee, kun meillä on joukkueessa nuoria jätkiä, niin vielä ei välttämättä kaikki uskalla yhtä äänekkäitä normaalisti ovat. Varmaan se on siitä, kun itse siellä paljon höpöttää, välillä tuntuu kuin itsekseen puhuisi siellä myös.

Pelicansille maajoukkuetauko tuli kieltämättä hyvään saumaan. Pelillisesti oli ollut tahmeaa, ja peliruuhkaa painoi myös. Lahtelaiset saivat ladata akkujaan tulevaan uuteen rypistykseen, ja samalla pääsivät hiomaan pelin taktisia asioita samalla paremmiksi.

− Kun tauko alkoi perjantaina, niin huilattiin siinä ensiksi muutama päivä. Harjoituksissa ollaan käyty läpi pelin eri osa-alueita. Puhuttiin puolustusalueen puolustuspelaamisesta ja käytiin sitä läpi, ja sitä pitää saada paremmaksi

Erilainen vuosi Ruotsissa

Viime kausi puolustajalle vierähti Ruotsin puolella. Se oli monella tapaa erilainen kausi. Kausi alkoi SHL:ssä Växjön riveissä, missä Eronen ehti pelaamaan 30 ottelua, joissa tehopisteitä syntyi ainoastaan neljä. Loppukaudeksi suomalainen lähti HockeyAllsvenskaniin pelaamaan, joka on Ruotsin toiseksi korkein sarjataso.Siellä Eronen edusti IF Björklöveniä 21 ottelun ajan runkosarjassa, joiden päälle kertyi vielä pudotuspelit.

Lisäksi koronapandemia loi omat haasteensa kaudelle. Ruotsin sarjojen taso teki kuitenkin vaikutuksen puolustajaan.

− Ruotsin liigat ovat todella kovatasoisia. SHL:ssä tempo on tosi kova. Muutenkin väittäisin sen olevan yksi Euroopan kovimmista sarjoista. Allsvenskanissa luistellaan myös todella kovaa. Ne ovat kovatempoisia pelejä. Se on pieni steppi alaspäin SHL:stä. Siellä on enemmän avoimet ovet -meininki. Väittäisin, että siellä tulee enemmän maaleja kuin SHL:ssä.

Erosen edustama Björklöven eteni pitkälle Ruotsin playoff-keväässä. Joukkue eteni aina nousukarsintapeleihin asti. Siellä joukkue koki karvaan pettymyksen, kun paukut eivät riittäneet nousuun asti, vaan Timrå eteni täksi kaudeksi SHL:ään. Allsvenskanin kärkijoukkueiden tasosta puolustajalla on selkeä kanta.

− Kyllä se Allsvenskan kärki täällä Suomessa ihan hyvin pärjäisi. Vaikea tietysti suoraan verrata, jos miettii pelitempoa, niin kyllä se on niillä ihan Liigan tasoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle