Team Kuortane kasvattaa nuorista tytöistä tähtiä — haastattelussa ensimmäisen liigakautensa aloittava Nella Korpela

Naisten Liiga / Haastattelu
Nella Korpela aloittaa ensimmäisen kautensa Naisten Liigassa.
Kuva © Roosa Nuolikoski
Team Kuortaneen tähdet Viivi Vainikka ja Emilia Vesa jättivät joukkueen viime kauden päätteeksi. Tilalle tuli kuitenkin jälleen useita nuoria lupauksia. Yksi unelmiaan tavoittelemaan saapuneista tytöistä on soinilainen Nella Korpela.

Naisten Liigassa pelaavan Team Kuortaneen pelaajat muuttavat muualle, kun ovat kirjoittaneet ylioppilaiksi tai saaneet kaikki läsnäoloa vaativat lukiokurssit suoritettua. Kuortaneella tapahtuu siis vuosittain isoja muutoksia kokoonpanon suhteen.

Joukkueen varsinainen tavoite ei olekaan menestyä Naisten Liigassa, vaan kasvattaa nuorista lupauksista huippupelaajia. Menestystä toki tavoitellaan myös, ja esimerkiksi viime kaudella Kuortane selvitti tiensä pronssiotteluun, jota ei kuitenkaan koskaan pelattu.

Myös pian alkavan kiekkokauden alla on tullut paljon muutoksia. Moni pelaaja jätti joukkueen ja tilalle tuli kymmenkunta 15-vuotiasta. Jokaisella heistä siintää silmissään isoja tavoitteita, mutta kaikilla on myös paljon töitä edessään, jos he haluavat tehdä unelmistaan totta. Yksi näistä nuorista on soinilainen Nella Korpela.

Korpela aloitti jääkiekon pelaamisen jo esikoululaisena. Hänen isoveljensä pelasivat jääkiekkoa ja hän halusi itsekin pelata. Kun Soinin Tiikereiden valmentaja pyysi häntä mukaan, hän oli heti valmis. Veljet ovat sittemmin lopettaneet jääkiekon, mutta pikkusiskoa ei ole sen koommin jäältä saatu pois.

Tulevaisuuden tavoitteena maajoukkue ja olympialaiset

"Syksy oli todella rankka, koska kukaan ei tiennyt, miksi en enää jaksa pelata ja treenata niin kuin ennen."

Korpela haluaisi tulevaisuudessa päästä maajoukkueeseen ja olympialaisiin. Hän kuitenkin tietää, että noiden tavoitteiden eteen täytyy tehdä paljon töitä.

− Halusin tulla Kuortaneelle, koska tämä on paras mahdollinen paikka kehittyä jääkiekkoilijana. Koulun ja jääkiekon yhdistäminen on helppoa, valmennus on laadukasta ja olosuhteet ovat huippuluokkaa.

Kuortaneelle pääseminen ei ole kuitenkaan itsestäänselvää. Korpelakin joutui jännittämään, miten hänen käy. Tilannetta hankaloittivat viime kaudella vaivanneet terveysongelmat, joiden syyksi paljastui lopulta raudan puute.

− Syksy oli todella rankka, koska kukaan ei tiennyt, miksi en enää jaksa pelata ja treenata niin kuin ennen. Oli vaikea antaa näyttöjä, koska terveys ei ollut hyvä. Kun rauta-arvot viimein nousivat hyvälle tasolle ja aloin voida hyvin, sairastuin flunssaan. En päässyt osallistumaan viimeiselle leirille ollenkaan, joten minua jännitti, miten valinnoissa käy.

Kuortaneelle saapuvat tytöt joutuvat muuttamaan pois kotoa nuorina. Koti-ikävältä ei voi välttyä ja isoissa kaupungeissa asuneet nuoret kohtaavat myös melkoisen kulttuurisokin. Korpela uskoo kuitenkin pärjäävänsä hyvin.

− Kotoa muuttaminen tuntui oudolta ja varsinkin ensimmäisenä yönä oli kummallinen olo. Täältä on kuitenkin vain puolen tunnin matka Soiniin, joten pääsen käymään kotona usein. Niillä, jotka tulevat kauempaa, on varmasti pahempi ikävä, koska voi mennä pitkiä aikoja niin, että ei näe perhettään ollenkaan. Minun on myös helppo sopeutua Kuortaneelle, koska kotikuntani on vielä tätäkin pienempi.

"Jos jätän harjoittelun välistä, toiset vievät paikat, joita itse tavoittelen."

Korpela on pelannut aiemmin lähinnä poikien sarjoissa. Viime kaudelta hänellä on muutaman pelin verran kokemusta Naisten Liigan alemmasta loppusarjasta, jota hän pelasi APV:n riveissä. Naisten korkeimman sarjatason pelejä hän ei ole pelannut.

− Jännittää jonkin verran. Edessä on kovia pelejä. Vastassa on kovia joukkueita ja fyysisiä pelaajia. Poikienkin peleissä on paljon vauhtia, mutta Naisten Liigassa on oltava kaikessa paljon parempi, jos haluaa pysyä mukana. Minun on harjoiteltava paljon, jos haluan saada peliaikaa ja pärjätä peleissä.

Vaikka Korpela rakastaa jääkiekkoa, toisinaan häntä ei huvittaisi lähteä treeneihin.

− Huonoina päivinä muistutan itselleni, että jos haluan tavoittaa unelmani, minun on kehityttävä. Jos en lähde treeneihin, en kehity. Samaan aikaan muut kuitenkin harjoittelevat ja kehittyvät. Jos jätän harjoittelun välistä, toiset vievät paikat, joita itse tavoittelen. En halua antaa vapaaehtoisesti unelmaelämääni muille.

Tulevina vuosina selviää, onnistuuko Korpela saavuttamaan kaikki tavoitteensa. Ensimmäinen iso askel on kuitenkin nyt otettu, kun paikka Kuortaneelta on auennut ja ensimmäinen liigakausi edessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle